Benzino kainos tenkina tik Ministrų kabinetą

Benzino kainos tenkina tik Ministrų kabinetą

Šiandien Vyriausybė greičiausiai priims sprendimą atmesti Seimo siūlymą mažinti akcizą benzinui iki ES minimumo. Parlamentarų, inicijavusių projektą, įsitikinimu, akcizo sumažinimas litrą degalų atpigintų maždaug 30 centų. Tuo tarpu Finansų ministerija Vyriausybę įtikinėja, kad benzinas pigtų daug mažiau, nes, sumažinus akcizą, esą degalų pardavėjai sau pasididintų pelno maržą.

Siūlo minimumą

Pora Seimo narių dar kovą registravo siūlymą nuo šių metų birželio sumažinti benzino akcizą nuo 1500 iki 1240 litų už 1000 litrų. Pataisos iniciatoriai tvirtina, kad dėl to litras benzino degalinėse atpigtų 30 centų, jei visa nauda iš akcizo sumažinimo atitektų vartotojui. Pasak jų, taip elgtis yra būtina, nes kuro kainos sparčiai auga, o dėl to ims didėti ir kitų prekių bei paslaugų kainos.

"Sumažinus akcizą bus mažiau įsivežama benzino iš kaimyninių valstybių, sumažės kontrabanda, infliacijos tikimybė, padidės apyvarta, pagerės verslo sąlygos", - dėstė projekto autoriai.

Pasipelnytų tik prekeiviai?

Tačiau Finansų ministerija Vyriausybei pateikė kontrprojektą, jis šiandien turėtų būti svarstomas Ministrų kabinete, mat Seimo valdyba nusprendė atsiklausti jo nuomonės. Jame akcentuojama, kad tikrai vartotojas negaus visos naudos iš akcizo sumažinimo: dalį jos pasiims kuro pardavėjai. Tai argumentuojama 2009 metų pavyzdžiu, kai buvo sumažintas akcizas dyzelinui, tačiau jo litras vietoj planuotų 22 centų atpigo tik 8 centais.

"Be to, degalų kainos priklauso ne tik nuo akcizų ir kitų mokesčių, bet ir nuo naftos kainų pasaulinėse rinkose, mažmeninės prekybos maržų, paklausos ir t. t.", - "Respublikai" sakė kontrprojekto tiesioginė rengėja Finansų ministerijos Netiesioginių mokesčių skyriaus vyr. specialistė Gintarė Meškėnaitė.

Biudžeto skylė

Finansų ministerija taip pat priminė, kad, pavyzdžiui, Lietuva šiuo metu taiko mažiausią akcizą dyzelinui tarp ES valstybių, tačiau Lietuva yra tarp 9 valstybių, kuriose dyzelino kaina iki mokesčių yra didžiausia. Esą taip pat gali atsitikti ir sumažinus akcizą benzinui. Juo labiau kad, kaip primena Finansų ministerija, nuo balandžio pradžios iki gegužės vidurio "Orlen Lietuva" net 33 centais sumažino didmeninę litro benzino kainą, tačiau per tą patį laikotarpį degalinėse kainos beveik nepasikeitė.

Ministerija yra apskaičiavusi, kad dėl akcizo benzinui sumažinimo valstybės biudžetas per metus netektų apie 100 mln. litų.


"Atsižvelgiant į tai, kad prielaidos, jog benzino vartojimas išaugtų tiek, jog kompensuotų biudžeto praradimus (tuo tikslu benzino vartojimas turėtų išaugti apie 20 proc.), yra abejotinos, prarastas lėšas tektų kompensuoti kitais sprendimais", - konstatavo Finansų ministerija.

Tikina, kad atpigintų

Tuo tarpu kuro pardavėjai dievagojasi, kad Finansų ministerija, tvirtindama, esą visą naudą dėl akcizo sumažinimo pasiimtų jie, yra neteisi.

"Sumažinus akcizą, benzinas tikrai atpigtų. Aišku, sunku pasakyti, ar tikrai 30 centų, nes naftos kaina pasaulinėje rinkoje labai svyruoja ir yra didelė rizika, kad kils koks karinis konfliktas ir naftos kainos šaus į viršų. Tada ir to akcizo sumažėjimo taip nesijaus. Tačiau jei pasaulyje kiltų konfliktas, be akcizo sumažinimo kuras pabrangtų daug daugiau", - "Respubliką" tikino Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas Lukas Vosylius.

Anot jo, Finansų ministerija esą neteisingai traktuoja ir degalinių tinklų veiksmus 2009-aisiais, sumažinus akcizą dyzelinui.

"Tada taip jau sutapo, kad akcizas buvo sumažintas, kai naftos kainos buvo minimalios. Sumažinus akcizą, didmeninės kainos smarkiai išaugo. Todėl ir nesijautė tokio didelio dyzelino atpigimo, kokio tikėtasi", - sakė L. Vosylius.

Be to, jis prognozavo, kad kitais metais Lietuvoje dyzelino kainos smarkiai išaugs ir pasivys benzino kainas.

"Mat kitais metais ES didina akcizo minimumą dyzelinui maždaug 10 centų už litrą", - paaiškino L. Vosylius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder