Automobilių gamintojai vėl persidalija pyragą

Automobilių gamintojai vėl persidalija pyragą

Automobilių gamintojų padangėje - naujo milžino gimimo nuotaikos. Juo gali tapti "Fiat" bei "Chrysler" porelė, jeigu jai pavyks į aljansą pritraukti "PSA Peugeot Citroen" koncerną. Pyragų dalybose nesnaudžia ir kiti - pernai į didžiausių gamintojų trejetą įsiveržęs koncernas "Volkswagen" svarsto galimybę įsigyti visas "Porsche" akcijas.

Vakarų žiniasklaida pranešė, kad susijungimo procese šiuo metu esantis Italijos koncernas "Fiat" ir JAV kompanija "Chrysler" svarsto galimybę sudaryti aljansą su dar vienu gamintoju. Trečiuoju gali tapti PSA - antras (po "Volkswagen" grupės) pagal dydį automobilių gamybos koncernas Europoje, skelbia italų "Corriere Della Sera".

Dienraščio šaltinių teigimu, prancūzai yra pasiruošę deryboms. Tą patvirtino ir vienas iš PSA vadovų Fredericas Saint-Geoursas, pareiškęs, jog jo įmonė yra "atvira pasiūlymams dėl aljanso", tačiau "reikia rasti tinkamą partnerį".

"Fiat" bei "Chrysler Group LLC" vadovas Sergio Marchionne užsiminė, kad tikslui - 6 mln. parduotų automobilių ribai - iki 2014 metų pasiekti reikia "konsoliduoti automobilių pramonės šakas tiek Europoje, tiek ir už jos ribų". O kol kas nebaigti namų darbai - galutinis "Fiat" ir "Chrysler" susijungimas įvyks tik 2015-aisiais. Šiuo metu italai valdo 58,5 proc. amerikiečių korporacijos akcijų.

"Fiat" bei PSA nėra labai nutolę vienas nuo kito - abu milžinai bendradarbiauja gamindami minivenus bei komercinės klasės automobilius. Bendra įmonė "Sevel" gamina lengvatonius furgonus "Fiat Ducato", "Peugeot Boxer" ir "Citroen Jumper", kompaktinius vienatūrius "Fiat Fiorino", "Peugeot Bipper" ir "Citroen Nemo". Tarp bendrų kūrinių - ir anksčiau "Citro?n C8" bei "Fiat Ulysse", "Lancia Phedra" ir "Peugeot 807".

Vis dėlto analitikai pažymi, kad "Fiat-Chrysler" aljansą galėtų sudaryti ir su "Volvo", ir su "General Motors" (GM) valdomu "Opel". Prancūzai taip pat turi iš ko rinktis - PSA, be italų koncerno, turi gana glaudžius ryšius ir su BMW, ir su "Mitsubishi", ir su "Toyota", ir su "Ford".

Ekspertai pažymi, kad italams atėjo laikas kurti modelius naudojant naujas A ir B klasių platformas. Būtina atnaujinti A platformą, kurią naudoja "Fiat Panda", ir dar prieš 7 metus kartu su GM sukurtą B klasės platformą, kuri buvo skirta "Fiat Punto" ir "Opel Corsa" modeliams.

Taigi, kas su kuos rengs vestuves, parodys laikas. Faktas vienas - norintiesiems pasivyti Volfsburgo koncerną, šiuo metu vien Europoje užimantį 23,2 proc. rinkos, teks pasistengti. Vokiečiai jau patvirtino planą, pagal kurį iki 2016 metų į naujų technologijų bei modelių kūrimą investuos 62 mlrd. eurų. Palyginti - 2008-2011 m. kasmetinės PSA (rinkos dalis Europoje - 12,5 proc.) investicijos siekė 3,7 mlrd. eurų, "Fiat" (rinkos dalis Europoje - 7,1 proc.) 2010-2014 metams skiria 26 mlrd. eurų.

Praėjusiais metais "Volkswagen" pardavimas Senajame žemyne išaugo 8 proc., "Fiat" krito 12, o "PSA Peugeot-Citroen" - 9 proc.

O kol kas "Fiat" tęsia bendradarbiavimą su kitomis kompanijos. Remiantis neseniai pasirašytu susitarimu su "Suzuki", italai japonams tieks dyzelinius variklius, tiksliau, turbininį 1,3 l 75 AG "Multijet" motorą. Šie agregatai, pagaminti "Fiat India Automobiles Limited" įmonėje, skirti Indijoje parduodamiems "Maruti Suzuki" modeliams.

Taikinys - akcijos

Tuo metu konkurentai nesnaudžia - pranešama, kad vasario pabaigoje arba kovo pradžioje aljansas "Renault-Nissan" įsigis kontrolinį didžiausio Rusijos automobilių gamintojo "AvtoVAZ" akcijų paketą. Jį parduos holdingas "Troika Dialog".

Šiuo metu trys pagrindiniai "AvtoVAZ" akcininkai - "Renault-Nissan", "Troika Dialog" ir valstybinė kompanija "Rostechnologii" valdo po 25 proc. akcijų.

O štai "Volkswagen" vasario 14-ąją apsispręs dėl galimybės įsigyti likusias "Porsche Automobil Holding SE" akcijas - 50,1 proc. - iki šių metų lapkričio. 2009 m. "Volkswagen" įsigijo 49,9 proc. "Porsche" akcijų už 3,9 mlrd. eurų. Susijungimo sandorį užbaigti buvo planuojama iki 2011-ųjų pabaigos, tačiau nuo praėjusių metų vasario sandoris buvo atidedamas dėl teisinių klausimų, 1,1 mlrd. eurų siekiančio investuotojų ieškinio ir "Porsche" buvusio generalinio direktoriaus bei finansų direktoriaus veiklos tyrimo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder