Automobilių apmokestinimas: biudžeto lopymas ar kilnūs tikslai?

Automobilių apmokestinimas: biudžeto lopymas ar kilnūs tikslai?

Vakar Seimas apsvarstė įstatymų projektus, reglamentuojančius naujus mokesčius. Be kita ko, siūloma apmokestinti galingesnius nei 150 kilovatų galios per pastaruosius 10 metų registruotus automobilius.

"Brangus nekilnojamasis turtas, palūkanos už vertybinius popierius, paskolas ar bankuose laikomus indėlius, jachtos, lėktuvai ir nauji galingi automobiliai turėtų būti apmokestinti nuo kitų metų pradžios", - tikisi Seimo narys konservatorius Vitas Matuzas, Seimui pateikęs "prabangos" mokesčių įstatymų projektus.

1 proc. dydžio nekilnojamojo turto mokesčiu siūloma apmokestinti didesnės nei 1 mln. litų vertės turtą.

15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu siūloma apmokestinti didesnes nei 200 litų per metus palūkanas, gaunamas už vertybinius popierius, bankuose laikomus indėlius ir suteiktas paskolas.

Mokesčiai - iš oro, žemės ir vandens

Pasak V. Matuzo, taip pat siūloma apmokestinti galingesnius nei 150 kilovatų (kW) galios per pastaruosius 10 metų registruotus automobilius, didesnės nei 50 kW galios motociklus, burines jachtas ir lėktuvus, išskyrus oro balionus.

Pagal projektą, mokestis už automobilius ir motociklus bus skaičiuojamas po 0,5 lito už 1 kW per mėnesį. Burinėms jachtoms siūloma taikyti 30 Lt už burinės jachtos gabaritinio ilgio metrą per kalendorinį mėnesį, jei jos ilgis viršija 10 gabaritinių ilgio metrų ir jei ji nėra skirta ūkinės komercinės veiklos pajamoms uždirbti.

Bendrosios aviacijos orlaiviams, išskyrus oro balionus, siūloma taikyti 0,3 Lt už vieną maksimalios kilimo masės kilogramą mokesčio tarifą už kalendorinį mėnesį.

Pagal projektą, mokesčio mokėtojai yra asmenys, valdantys automobilius, motociklus, burines jachtas ar bendrosios aviacijos orlaivius. Neapmokestinamos specialios paskirties transporto priemonės; specialiosios transporto priemonės, kaip jos apibrėžtos Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme; automobiliai, pažymėti diplomatiniais valstybinio numerio ženklais; profesionalaus sporto veikloje naudojamos transporto priemonės; valstybės orlaiviai ir savadarbės transporto priemonės.

Priminė liūdną praeitį

Naujų automobilių pardavėjai, išgirdę apie "prabangos" mokesčių projektus, teigia prisiminę 2008-ųjų "naktinę" mokesčių reformą, kurios klaidos, esą sujaukusios visą šalies ekonomiką, tebetaisomos iki šiol.

"Naujieji pasiūlymai labai primena tos "naktinės" reformos dvasią. Tai tėra desperatiškas būdas surinkti kuo daugiau pinigų, o principai, kuriais remiantis siūloma mistinė 150 kW riba, visiškai neaiškūs", - "Vakarų ekspresui" teigė Lietuvos autoverslininkų asociacijos (LAA) prezidentas Petras Ignotas.

Jis įsitikinęs, jog inicijuojami projektai duotų daugiau žalos nei naudos.

"Visuotinis automobilių apmokestinimas turėtų būti, bet jis privalo būti skirtas ne biudžeto skylių lopymui, o globalesnių uždavinių sprendimui - transporto parko atnaujinimui, aplinkos taršos mažinimui. Mes jau 7-8 metus teikiame valdžiai pasiūlymus apmokestinti automobilius pagal jų taršą, o ne pagal kilovatus ar arklio galias. Tačiau tie pasiūlymai tebeguli Seimo, Susisiekimo, Finansų, Aplinkos ministerijų stalčiuose", - sako P. Ignotas.

Kodėl kilovatai?

Naujų automobilių pardavėjų vadas tikina, kad visose Europos valstybėse, išskyrus Lietuvą su Estija, Čekija ir Slovakija, egzistuoja vienokie ar kitokie mokesčiai automobilių savininkams, tačiau esą visur jie susiję su teršalų emisija, t. y. priklauso nuo to, kiek gramų CO2 vienam kilometrui kelio išmeta mašina.

"Niekur panašūs mokesčiai nerenkami tam, kad būtų užkištos skylės biudžete. Jie privalo turėti kitokį, ne vienadienį tikslą. O pas mus kažkodėl juos bandoma susieti su variklio galia. Iš kur tie 150 kW, kodėl būtent tiek? Kas pasakys, kiek iš tiesų variklis turi kilovatų, juk yra skirtingos jų matavimo sistemos? Be to, šis rodmuo - kilovatai - nenusako variklio poveikio aplinkai", - teigia LAA vadovas.

P. Ignotas stebisi, kodėl 150 kW ir galingesnius variklius turintys automobiliai vadinami prabangiais.

"Įsivaizduokite ūkininką iš Klaipėdos rajono, turintį didelį ūkį ir nusipirkusį pikapą su 3 litrų darbo tūrio varikliu, kurio galia - daugiau nei 150 kW. Kas tai - prabangos prekė ar darbo įrankis?" - klausia verslininkas.

Jam klausimų kelia ir nurodytas 10 metų terminas.


"Kaip tai reikia suprasti - jei aš važinėju anksčiau registruotu, senu automobiliu, kuris aplinką teršia labiau nei naujesni modeliai, esu atleistas nuo mokesčių? O jei perku naujesnį ir ekologiškai švaresnį - mokesčiai būtini?" - teigia seimūnų pasiūlymų nesuprantantis LAA prezidentas.

Seimas pritarė

Vakar Seimas "palaimino" Mokesčio už transporto priemones įstatymo projektą. Už tai po pateikimo balsavo 72 Seimo nariai, prieš buvo 16, susilaikė 34 Seimo nariai. Pritarus projektams, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Biudžeto ir finansų komitete. Taip pat dėl šių siūlomų nuostatų nuspręsta paprašyti Vyriausybės išvados. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data - gruodžio 20 d.

Liberalų sąjūdžiui atstovaujantis Gintaras Steponavičius informavo, kad parlamentarų grupė prašys atlikti šio įstatymo projekto nepriklausomą ekspertizę. Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis apgailestavo, kad siūlomas automobilių apmokestinimas neskatins ekologijos, o 8-9 metų galingas automobilis nėra, anot jo, prabangi transporto priemonė.

Seimo opozicijos lyderis "tvarkietis" Valentinas Mazuronis irgi mano, kad 8-9 metų galingas automobilis - tai ne prabanga, o vargas, nes tokį automobilį netgi problematiška parduoti, jam reikia daug degalų. "Tai prabanga net nekvepia. Prabangūs motociklai nebus apmokestinami, o nudrožtos "britvos" bus apmokestintos. Tai ne prabangos mokestis, o bandymas apiplėšti, todėl jam pritarti negalime", - sakė jis.

Tuo tarpu "tvarkietis" Remigijus Žemaitaitis teiravosi, ar bus apmokestinti brangios arabų veislės žirgai, kurie irgi yra susisiekimo priemonė.

Skaičiai

Lietuvoje per pastaruosius 10 metų yra registruota maždaug 36 tūkst. automobilių, kurių variklio galia siekia 150 kW ir daugiau. Klaipėdoje tokių automobilių - apie 2,6 tūkst.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder