"Audi" susiruošė į Mėnulį

"Audi" susiruošė į Mėnulį

Nors daugelis didžiųjų automobilių gamintojų nesiskundžia darbo rezultatais Žemėje, "Audi" markė nusprendė išbandyti savo jėgas Mėnulyje. Gal į kosmosą vokiečiai nutarė persikelti bėgdami nuo smarkiai pablogėjusios savo šeimininko - "Volkswagen" koncerno - reputacijos?

Ne - "Audi" tiesiog prisijungė prie projekte "Google Lunar Xprize" dalyvaujančios savo tėvynainių komandos "Part-Time Scientists", kuri su dar 15 kolektyvų tęsia kovą dėl pagrindinio 20 milijonų dolerių prizo kuriant mėnuleigį.

Ingolštato kompanijos inžinieriai pristatė savo viziją, kaip turėtų atrodyti ratus turinti transporto priemonė, skirta tyrinėti kitas planetas.

Teigiama, kad "Audi Lunar Quattro" konceptas konkurse turi visai neblogus šansus. Tai - aliuminio konstrukcijos mėnuleigis su saulės baterijomis, ličio jonų akumuliatoriumi ir keturiais ratais, kurių kiekvienas turi savo variklį. Jo greitis - 3,5 km per valandą.

Vokiečių komandos planais, "Audi Lunar Quattro" į Mėnulį turėtų būti pristatytas 2017-ųjų pabaigoje, kuomet ir numatyta "Google Lunar Xprize" konkurso pabaiga. 384 400 kilometrų kelionė į Žemės palydovą turėtų užtrukti penkias dienas, ir nusileisti jis turėtų netoli tos vietos, kur 1972 metų gruodį nusileido paskutinioji, 17-oji, "Apollo" misija.

Inžinierių nuomone, viena svarbiausių problemų, kurią reikia išspręsti - temperatūros pokyčiai. Saulėtoje Mėnulio vietoje būna iki 100 laipsnių karščio, o naktimis ten oras atšąla net iki -180 laipsnių.

Jei "Audi Lunar Quattro" iš visų konkurso dalyvių pirmasis pasieks Mėnulį, jo paviršiumi nuvažiuos bent 500 metrų ir į Žemę perduos HD kokybės filmuotą vaizdo ir fotomedžiagą, jo kūrėjai laimės pagrindinį "Google Lunar Xprize" prizą - 20 mln. dolerių.

Antros vietos laimėtojas gaus 5 mln. dolerių.

INFORMACIJA

Bendra "Google Lunar Xprize" konkurso prizų suma siekia 30 mln. JAV dolerių. Laimėtojui, be sėkmingos mėnuleigio misijos, būtina dar viena sąlyga prizui gauti - mažiausiai 90 proc. komandos išnaudotų lėšų projektui turi būti privačios.
Konkurso pradžia - 2007-ieji. Tuomet jame dalyvauti užsiregistravo 34 komandos, šiuo metu jų yra likę 16. Iš pradžių konkurso pabaiga buvo numatyta 2012 m., vėliau - 2014 m., po to dar kartą atidėta. Dabar sąlyga tokia - jei bent viena komanda iki 2015 m. gruodžio 31 d. sudarys kontraktą dėl mėnuleigio paleidimo, konkursas bus pratęstas iki 2017-ųjų gruodžio. Jei šios sąlygos įgyvendintos nebus, prizas paprasčiausiai nebus skirtas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder