Amerikietiškus automobilius varo terminai

Amerikietiškus automobilius varo terminai

Bloga žinia naudotų amerikietiškų automobilių įvežimu ir prekyba besiverčiantiems Lietuvos verslininkams - jie gali patirti nuostolių. Gera žinia gyventojams, ieškantiems naudotų automobilių - iš JAV importuotos mašinos netrukus gali atpigti.

Tokios dvilypės prognozės siejamos su viena data - liepos 1-ąja. Tą dieną specialaus darinio, Muitų sąjungos, siejamose trijose valstybėse - Baltarusijoje, Rusijoje ir Kazachstane - įsigalioja vieninga muitų sistema. Baltarusijos ir Kazachstano gyventojams ji pasireikš maždaug keturis kartus - iki galiojančių Rusijoje - išaugusiais muitais už įvežamus naudotus automobilius.

Jau kurį laiką baltarusiai ir kazachai yra pagrindiniai naudotų automobilių pardavimu užsiimančių lietuvių klientai. Nemažai pelnomasi iš agentavimo, kai dažniausiai Baltarusijos piliečiai patys aukcione JAV įsigyja nenaują mašiną, o lietuviai pasirūpina ekspedijavimu.

Uoste - bumas

Ir mūsų šalies verslininkai, ir patys baltarusiai bei kazachai verste užvertė Klaipėdos uostą iš Jungtinių Amerikos Valstijų importuotais automobiliais.

"Konteinerių su automobiliais iš JAV krova pastaruoju metu augo kaip ant mielių. Palyginti su 2010-aisiais, tokių krovinių į mūsų terminalą atplukdoma maždaug 4 kartus daugiau. Per savaitę sulaukiame po 600-700 konteinerių", - "Autosalonui" sakė Vaidotas Šileika, Klaipėdos konteinerių terminalo generalinis direktorius.

"Bumas prasidėjo kovą, nuo balandžio atplaukia du tris kartus daugiau konteinerių su automobiliais nei prieš tai. Per savaitę priimame vidutiniškai apie tūkstantį konteinerių", - panašius skaičius vardijo ir AB "Klaipėdos Smeltė" gamybos direktorius Linas Miceika.

Prasideda panika

Motorinių transporto priemonių iš JAV importuotojų ir pardavėjų asociacijos prezidento Aurimo Jurčiaus duomenimis, naudotų amerikietiškų automobilių įvežimo apimtys į Lietuvą pastaruoju metu išaugo 3-4 kartus.

"Tradiciniame jūrų konteineryje vidutiniškai telpa po 3 automobilius. Todėl nesunku suskaičiuoti, kiek mašinų iš Amerikos atplukdoma. Daug", - "Autosalonui" teigė A. Jurčius.

Pasak jo, reeksporto bangą sukėlė ne tik Baltarusijos ir Kazachstano piliečių ketinimai suspėti lengvatinėmis sąlygomis įsivežti į savo šalį naudotas transporto priemones, tačiau ir Kirgizijos bei Tadžikistano gyventojai.

"Tačiau šių dviejų šalių indėlis į mūsų verslą nėra toks didelis. Baltarusiai ir kazachai tarp mūsų klientų - lyderiai", - sakė asociacijos vadovas.

Nors šiomis dienomis prekyba klesti, artimiausios savaitės mašinas iš Jungtinių Valstijų įsivežusiems verslininkams gali tapti didžiausiu galvos skausmu.

Anot A. Jurčiaus, pardavėjų gretose jau jaučiama šiokia tokia panika - reikia suspėti ir pargabenti Valstijose nupirktus automobilius iki Klaipėdos, ir juos iškrauti uoste bei išvežti.

"Realiai laiko turime ne iki liepos 1-osios, o iki birželio 6-osios. Mat į Kazachstaną traukiniai su parduotais automobiliais važiuos apie 3 savaites. Tiesa, tie, kurie mašinas kazachams gabens vadinamaisiais autovežiais, parduoti jas gali iki birželio vidurio", - tvirtino jis.

Mašinos atpigs

Vis dėlto beveik neabejojama, jog parduoti visų iš JAV įsivežtų automobilių baltarusiams ir kazachams lietuviai nespės. Ypač omenyje turint tai, jog kol kas ne visos mašinos pasiekė Lietuvą - dar laukiama atplaukiančių konteinerių.


Tad yra didelė tikimybė, kad nemažai amerikietiškų automobilių liks Lietuvoje, o kartu kris ir jų kainos.

"Kad kainos sumažės, jau beveik galima neabejoti. Tik yra vienas "bet" - nemažai tų JAV pagamintų automobilių, kuriuos noriai perka baltarusiai ir kazachai, lietuviams nepatinka. Pavyzdžiui, 2005-2006 metų laidos "Toyota Camry" pas mus labai nepopuliari. Todėl nemanau, kad lietuviai, nors ir mažesnėmis kainomis, puls šluoti rytinių kaimynų neišvežtas mašinas", - sakė A. Jurčius.

Anot jo, tarp baltarusių ir kazachų paklausiausi yra 2005-2008 m. gamybos amerikietiški automobiliai, o lietuviai renkasi "arba labai pigias, arba labai brangias mašinas".

Beje, nespėtos į Baltarusiją ar Kazachstaną išvežti mašinos gali tapti uosto galvos skausmu.

"Rūpestis paprastas - kad neužkimštų mūsų teritorijos tie konteineriai, kuriuose - į Baltarusiją ar Kazachstaną iki liepos pradžios taip ir neišgabenti automobiliai. Tokiu atveju gali kilti ir muitinės problemų - gali būti pažeisti laikino sandėliavimo terminai. Pagaliau, ką daryti teisiškai su mašina, kurios, sakykime, atsisakė baltarusis ir paliko mūsų krantinėje?" - nerimavo vienas "Klaipėdos Smeltės" vadovų L. Miceika.

Milžiniški muitai

Rusijai, Baltarusijai ir Kazachstanui ratifikavus sutartį dėl vieningos muitų erdvės sukūrimo pastarosiose dviejose šalyse fiziniams asmenims muitai už įvežamą naudotą automobilį išaugs iki dabar galiojančių aukštų muito dydžių Rusijoje.
Tai reiškia, kad Baltarusijoje už įvežamą mašiną teks mokėti daugiau nei 4, Kazachstane - daugiau nei 3 kartus didesnius muitus. Jų dydžiai priklausys nuo automobilio pagaminimo metų, vertės ir variklio darbo tūrio. Pavyzdžiui, nuo liepos 1 d. importuoti į Baltarusiją 8 tūkst. eurų vertės mašiną iki trejų metų senumo su 1 400 kub. cm motoru kainuos 54 proc. jos muitinės vertės, bet ne mažiau nei 2,5 euro už kub. cm (šiuo metu muito dydis - 0,6 euro už kub. cm). Tokiu atveju vietoje 840 eurų teks mokėti iki 4 320 eurų (skaičiuojant pagal vertę) arba 3 500 eurų (skaičiuojant pagal darbo tūrį) muitą.
Rusijoje tokio dydžio muitai įsigaliojo 2009 m. sausį. Jų įvedimo tikslas buvo palaikyti vietos automobilių pramonę.

Muitų sąjunga

Sutartis dėl Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano muitų sąjungos ir vieningos muitų teritorijos sukūrimo buvo sudaryta 2007-ųjų spalį. Tikslas - unifikuoti prekybos režimą su trečiomis šalimis. Ši sąjunga įsiteisėjo 2010 m. liepą.
Teigiama, kad Muitų sąjungos dėka iki 2015 metų vien Rusija gaus 400 mlrd. dolerių pelną, Baltarusija ir Kazachstanas - po 16 mlrd. dolerių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder