Agresija prie vairo: saugokitės visureigių!

Agresija prie vairo: saugokitės visureigių!

Anksčiau ne viena studija - beje, ne Lietuvoje, o užsienyje - buvo patvirtinusi, kad vieni agresyviausių automobilininkų yra BMW markės modelius vairuojantys asmenys. Panašu, mados keičiasi.

Mūsų gatvėse galima pastebėti, kad vis įžūliau elgiasi visureigių vairuotojai. Tai - ne optinė apgaulė: panašios tendencijos įžvelgiamos ir kituose kraštuose, pavyzdžiui, tolimojoje Australijoje.

Šioje šalyje veikiančios draudimo kompanijos AAMI atliktas tyrimas parodė, jog "parketinių" visureigių (krosoverių) ir didžiųjų visureigių vairuotojai dažniau už kitus pažeidžia kelių eismo taisykles ir nesantūriai reaguoja į įvairias eismo situacijas.

Apklausa, kurioje dalyvavo 3 726 vairuotojai, byloja, kad krosoverių vairuotojai dėl savo nekantrumo per paskutiniuosius 5 metus bent kartą buvo pakliuvę į avariją.

O agresyvų šių vairuotojų elgesį įvardino daugiau nei pusė respondentų. Tarp tokios agresijos proveržių paminėti nepadorūs gestai, rėkimas ir ginčai su kitais eismo dalyviais, taip pat greičio režimo ignoravimas, ir net šalia mokymo įstaigų.

Beje, remiantis AAMI apklausos rezultatais, agresyviausi yra juodos spalvos automobilių vairuotojai.

Draudikų atstovo Reubeno Aitchisono teigimu, apklausa paneigė stereotipą, esą blogiausiai prie vairo elgiasi jauni "tiuninguotų" automobilių vairuotojai - beveik du trečdaliai SUV vairuotojų yra moterys tarp 25 ir 49 metų amžiaus bei 50-mečiai ir vyresni vyrai.

"Važiavimas dideliu automobiliu tau nesuteikia jokios pirmenybės. Svarbu ne mašinos dydis, o vairuotojų poelgių pasekmės. Buvimas agresyviu kelyje tau nepadės greičiau pasiekti tikslo, ir ši taisyklė galioja visiems", - konstatavo jis.

Iš visų apklausos dalyvių SUV ir didelių visureigių vairuotojai sudarė 13,6 proc. Dauguma - 51,1 proc. - respondentų buvo sedanų vairuotojai, 25,6 proc. - nedidelių hečbekų vairuotojai, 5,9 poc. - minivenų vairuotojai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder