Šios bakterijos gali sukelti rimtų nervų sistemos sutrikimų

VMVT parengė mėsos konservų gaires, padėsiančias lengviau suprasti gamybai keliamus reikalavimus ir išvengti bakterijų, gaminančių mirtinus toksinus žmogaus organizmui.

Mėsos, ypač žvėrienos konservų gamyba – gana sparčiai populiarėjanti veikla.

Šie produktai nereikalauja ypatingų laikymo ir transportavimo sąlygų, yra saugiai ir patogiai supakuoti, dėl ypatingo terminio apdorojimo saugūs vartoti visoms vartotojų grupėms, ilgos tinkamumo  vartoti trukmės.

VMVT specialistai įspėja – netinkamai ruošiant konservus, juose gali susidaryti  kenksmingų  mikroorganizmų sporų, sukeliančių botulizmą.

Šios bakterijos gali sukelti rimtų nervų sistemos sutrikimų, taip pat negrįžtamų pasekmių žmonių sveikatai.

Gaminti mėsos konservus reikia itin atsakingai ir atidžiai laikytis visų tokiai veiklai nustatytų reikalavimų, vadovautis maisto sauga pagrįstomis technologinėmis instrukcijomis.

Namų ūkio sąlygomis pagamintus konservus tiekti rinkai yra draudžiama.

Europos teisės aktų bazėje nėra parengtų specialiųjų  reikalavimų  mėsos konservų gamybai.

Siekdama  užtikrinti   saugių ir kokybiškų mėsos konservų tiekimą ir apsaugoti vartotojus, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba parengė išsamias mėsos konservų gaires.

Rengiant  gaires,  pasinaudota  kitų šalių ir gamintojų  gerąja patirtimi, tarptautiniu mastu pripažintais  standartais, praktikos kodeksais ir kitomis Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos paskelbtomis  rekomendacijomis.

„Gairės skirtos mėsos konservų gamintojams ir, tikimasi, padės užtikrinti veikiančią maisto saugą sistemą, įsigilinti į šiai veiklai taikomus reikalavimus, pateikta informacija glausta ir iliustratyvi.

Gairės yra rekomendacinio pobūdžio ir nepakeičia  nustatytų konkrečių gyvūninių maisto produktų higienos, sudėties, ženklinimo reikalavimų“, – kalbėjo VMVT vyriausioji veterinarijos gydytoja Elena Kiškienė.

VMVT primena vartotojams, kad, prieš įsigyjant mėsos konservus, prekybos vietose svarbu juos apžiūrėti, patikrinti, ar pakuotė nėra pažeista, ar ženklinimo etiketėje pateikta visa būtinoji informacija: pavadinimas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis, tinkamumo vartoti terminas, specialios laikymo sąlygos, maistingumo deklaracija, gamintojo arba pardavėjo pavadinimas, adresas ir VMVT maisto tvarkymui suteiktas numeris.

Pasitikrinti, ar maisto tvarkymo subjektas yra įregistravęs savo veiklą VMVT, galima paspaudus šias nuorodas:

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder