Šie vaisiai ir uogos - saugo ląsteles nuo senėjimo, gerina virškinimą ir mažina blogojo cholesterolio kiekį

Kuo naudingi būtent džiovinti vaisiai ir uogos? Jie išlaiko tiek pat naudingųjų medžiagų kaip švieži ir nereikia jaudintis dėl sugedimo, jų ir skonis kitoks.

Labai svarbu, kad džiovinti vaisiai būtų kuo natūralesni, tegul ir išvaizda ne tokia graži. Ir dar vienas svarbus dalykas – nors džiovinami jie susitraukia, kalorijų lieka tiek pat, todėl valgant svarbu nepadauginti.

Svarbiausia valgyti kuo įvairesnius produktus

Pasak „EA mityba“ dietistės Eglės Ažubalienės kiekvienas vaisius turi tam tikrų naudingų medžiagų, todėl apsistoti ties vienu nevertėtų.

„Spanguolės, razinos, slyvos turi didelį kiekį antioksidantų, saugo mūsų ląsteles nuo senėjimo, aplinkos poveikio, apsaugo nuo lėtinių ligų. Tai pat valgant razinas atliekame puikią profilaktiką širdies ir kraujagyslių ligoms.

Slyvos gerina virškinimą ir gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį. Tuo tarpu abrikosai turi daugiausia kalio, fosforo ir geležies, todėl, jei juos valgysite, pagerės medžiagų apykaita, širdies, raumenų darbas, sumažės fizinė ir emocinė įtampa. Valgant datules gerėja raumenų, širdies veikla, sveikai vystosi dantys“, - teigia pašnekovė.

Piktnaudžiaujant kyla rizika priaugti svorio

Vartojant džiovintus vaisius svarbu atkreipti dėmesį į kelias taisykles.  „Svarbu yra saikas. Džiovintų vaisių suvalgyti pakanka saujelę, kadangi jie labai kaloringi.

Kalorijų vienas gabalėlis turės lygiai tiek pat kiek visas šviežias vaisius, tai pat išlaikys tokias pačias maistines savybes, tačiau išgaravus drėgmei vaisius tampa visai mažas, todėl lengva apsigauti“, - teigia dietistė.

„Kadangi džiovinti vaisiai turi daug ląstelienos kartu su jais rekomenduojama išgerti stiklinę vandens. Kitaip ląsteliena sugers organizme esantį vandenį ir situacija su virškinimu bei žarnynu pablogės“, - pažymi Eglė Ažubalienė

Svarbu atkreipti dėmesį ir į džiovintų vaisių sudėtį. „Svarbu, kad vaisiai būtų be pridėtinio cukraus, be konservantų. Kitaip tai bus nebe sveikas užkandis, o eilinis saldumynas“, - pastebi pašnekovė.

Džiovintų vaisių tai pat reiktų vengti sergant kepenų, inkstų, virškinimo ligomis bei diabetu.

Ieško kuo natūralesnių produktų

„Mums įprasti skaisčiai oranžinės spalvos abrikosai tampa nepopuliarūs dėl jų apdorojimo sieros dioksidu. Pirkėjai mieliau renkasi beveik juodos spalvos abrikosus, kuriuose ypač nedidelis konservantų kiekis.

Taip pat labai populiarūs džiovinti ananasai kurie tai pat išsiskiria tamsia spalva dėl visai nenaudojamų konservantų. Datulės yra atsparios kenkėjams, todėl jų gamyboje konservantai tai pat nėra naudojami“, - teigia pašnekovė.

Pasak jos, klientams svarbu, kad vaisiuose nebūtų pridėtinio cukraus. „Tokie pirkėjai renkasi spanguoles su obuolių sultimis, mangus, ananasus, papajas, bananų riekeles be pridėtinio cukraus“, - klientų poreikiais dalijosi bendrovės prekybos vadovė.

Receptas: energijos kamuoliukai

Dietistė Eglė Ažubalienė siūlo išbandyti sveiką bei skanų užkandį, kurį sandariai uždarytame indelyje, šaldytuve galima laikyti visa savaitę. Tik atminkite, kad tai kaloringas produktas, todėl mėgaukitės 1–2 rutuliukais užkandžio metu.

Jums reikės:

1 stiklinė avižinių dribsnių

Pusė stiklinės mėgstamų džiovintų vaisių

Pusė stiklinės mėgstamų riešutų

1/3 stiklinės kokosų drožlių

Pusė stiklinės riešutų sviesto

1/3 stiklinės medaus

Gaminimo eiga:

Išmirkykite džiovintus vaisius.

Sukapokite riešutus.

Visus ingredientus sudėkite į vieną indą, išskyrus riešutų sviestą ir medų.

Susmulkinkite.

Pašildykite riešutų sviestą ir medų.

Viską sumaišykite kartu ir rankomis formuokite rutuliukus.

Apvolioti galite kokoso drožlėmis, sezamo sėklomis ar kitomis jums patinkančiomis sėklomis.

Skanaus!

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder