„Pirkėjai itin noriai perka įvairiausių rūšių arbatas – pradedant tradicinėmis, baigiant įvairiausiomis žolelių arbatomis.
Kartu pastebime, kad ilgainiui populiarėja gan egzotiškų arbatžolių kultūra. Žmonės ieško ne tik neįprastų skonių, bet vis labiau domisi, kokias naudas organizmui suteikia vienokia ar kitokia arbatos rūšis.
Juodąją ar žaliąją arbatą mėgstantys pirkėjai vis dažniau išbando ir atranda Pietų Amerikos skonį – žaliąją matę“, – sako komunikacijos ir įvaizdžio specialistė Ernesta Dapkienė.
Per pirmus tris šių metų mėnesius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, matės arbatos pardavimai išaugo 13 procentų.
Puikiai tiks norintiems atsisakyti kavos
Matės arbata yra kilusi iš Pietų Amerikos, tačiau jau kelis dešimtmečius šios arbatžolės yra užkariavusios ir Lietuvos arbatos mėgėjų širdis.
Palankumo šios žolelės susilaukia ir dėl naudingo poveikio organizmui ir dėl to, kad puikiai tinka kaip kavos pakaitalas.
„Viename puodelyje matės arbatos yra maždaug 85 mg kofeino, kai tuo metu puodelyje kavos – apie 90 mg.
Dėl to šios arbatžolės padės pakelti energijos lygį organizme ir jaustis mažiau pavargusiems – lygiai taip pat, kaip ir puodelis kavos.
Tačiau tuo pačiu, gerdami puodelį matės, organizmą praturtinsite antioksidantais, vitaminais bei mineralais. Šių arbatžolių sudėtyje yra vitamino C, vitamino E, seleno ir cinko.
Tad geriant tokią arbatą reguliariai, šios medžiagos gali padėti stiprinti imuninę sistemą ir gerinti sveikatą“, – sako maisto gamybos specialistė Brigita Baratinskaitė.
Paragvajinio bugienio lapai yra ne tik puikus natūralus stimuliatorius, bet kartu turi ir atpalaiduojantį poveikį.
Vartojama saikingai, ji neturi įtakos miego ir poilsio kokybei, skirtingai nei kava.
Specialistų teigimu, šią arbatą galima laikyti natūraliu antidepresantu, nes dėl savo sudėties ji skatina gerą savijautą.
Tačiau tam, kad iš šių arbatžolių pasisemti kuo daugiau naudos, vertėtų žinoti, kaip tinkamai ją paruošti.
„Pagal visas tradicijas matės arbata turėtų būti geriama iš medinio puodelio naudojant specialų metalinį šiaudelį, kurio viename gale yra specialios skylutės, skirtos tam, kad gerdami nesutrauktumėte arbatžolių, esančių puodelio dugne.
Tačiau jeigu tokio šiaudelio neturite, puikiai tiks ir tradicinis arbatos paruošimo būdas – į arbatinuką įberkite maždaug pusę arbatinio šaukštelio arbatžolių.
Pakaitinkite vandenį iki maždaug 80 laipsnių – svarbu, kad vanduo nebūtų verdantis – tuomet arbatžolės nepraras visų savo naudingųjų savybių.
Vandeniu užpiltą arbatą palikite pastovėti 5 minutes ir mėgaukitės“, – pataria B.Baratinskaitė ir dalinasi 3 receptais, kurie šią arbatą padės paruošti dar įdomiau.
Šaltas matės gėrimas
Reikės:
1 a. š. matės arbatžolių,
ledo kubelių,
100 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
pusės apelsino,
pusės citrinos,
saujos šviežių braškių ir šilauogių
Dideliame arbatinuke paruoškite arbatą – užpilkite karštu vandeniu ir leiskite pastovėti 5-10 minučių. Įdėkite į šaldytuvą ir palaukite, kol atvės.
„Tuo tarpu supjaustykite vaisius ir juos sudėkite į didelį ąsotį.
Galite naudoti bet kokius mėgstamus vaisius – puikiai tiks ir obuoliai, arbūzai, persikai ar kiti. Į ąsotį suberkite ledo kubelius, supilkite apelsinų sultis ir atvėsusią arbatą.
Viską gerai išmaišykite ir supilstykite į atskiras stiklines su daugiau ledo. Likusius vaisius suvalgykite. Skanaus!“ – dalijasi maisto gamybos ekspertė.
Matės ledai
Reikės:
2 v. š. matės arbatžolių,
0,5 l pieno,
5 kiaušinių trynių,
130 g cukraus,
1 a. š. vanilės ekstrakto,
4 a. š. citrinos sulčių
Puode pakaitinkite pieną, kol užvirs. Sudėkite arbatžoles ir nukaiskite, palikite pastovėti maždaug 20 minučių. Perkoškite pieną per sietelį, kad jame nebeliktų arbatžolių.
Dubenyje gerai suplakite cukrų, kiaušinio trynius, vanilės ekstraktą ir citrinos sultis tol, kol masė ims putoti.
Pamažu supilkite pieną ir viską vėl gerai išplakite. Masę supilkite į puodą ir kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol taps tiršta.
„Gautą mišinį atvėsinkite ir dėkite į šaldiklį. Kas 15 minučių turite išimti masę iš šaldiklio ir lėtai maišyti, kad išliktų vientisa.
Pakartokite tai maždaug 5–6 kartus, tuomet leiskite ledams šaldytuve pabūti dar 3–4 valandas, kol visiškai sustings ir mėgaukitės“, – sako B. Baratinskaitė.
Matės glotnutis
Reikės:
1 a. š. matės arbatžolių,
1 banano,
100 ml pieno,
1 a. š. medaus,
ledo kubelių
Arbatinuke paruoškite matės arbatą – užpilkite karštu vandeniu ir leiskite pastovėti 5-10 minučių. Į virtuvinį kombainą sudėkite smulkintą bananą, medų, pieną ir užpilkite paruošta atvėsusia arbata. Sutrinkite ir supilstykite į stiklines su ledu.
Šį gėrimą galite gardinti ir kitais mėgstamais vaisiais – pavyzdžiui, šilauogėmis, mangais, avietėmis ar kitais.
Skanaus!
Rašyti komentarą