Salmonella yra slaptaukė - saugokitės

Štai ką reikia žinoti ir daryti, kad išvengtumėte bakterijų, kuriomis kasmet užsikrečia milijonai žmonių.

Kaip žmonės užsikrečia salmonelėmis?



Daugelis maisto produktų, kuriuose slypi salmonelių bakterijos, yra žali arba nepakankamai termiškai apdoroti. Žalios vištienos produktai yra vienas iš būdų, kaip jos gali pasiekti jūsų stalą. Tačiau buvo įtraukti įvairūs maisto produktai, įskaitant ekologišką baziliką, kantalupas, maltą jautieną, riešutų sviestą, žalią sausainių tešlą, kiaušinius, žalią arba nepasterizuotą pieną ir miltus.



Net maži augintiniai, tokie kaip vėžliai ir varlės, kartu su šunų maistu pastaraisiais metais prisidėjo prie salmonelių protrūkių.



Taip pat galite užsikrėsti tvarkydami užterštą maistą ir paskleidę bakterijas iš rankų į burną. Be to, galite jį perduoti kitiems ant rankų ar net ant drabužių, patys nesusirgdami.



Kokius simptomus gali sukelti salmonelė?



Dažniausiai Salmonella infekcija sukelia gastroenteritą, paprastai sukeliantį tik skrandžio sutrikimus, pilvo spazmus ir viduriavimą. Šie simptomai gali prasidėti praėjus šešioms valandoms po bakterijų nurijimo. Paprastai simptomai išnyksta savaime per dvi ar tris dienas.



Kai kurie žmonės turi tokius lengvus simptomus, kad jie vos pastebimi. „Klasikinis atvejis gali būti kolegijos studentas, kuris valgo buritą iš eskiziškos vietos, porą dienų suserga, pasveiksta ir nieko apie tai negalvoja“, – sako daktaras Hohmannas.



Kartais simptomai yra sunkesni, pavyzdžiui, stiprus pilvo mėšlungis ir kruvinas viduriavimas arba nepaaiškinamas aukštas karščiavimas ir ryškus nuovargis. Dėl šių simptomų reikia kreiptis į gydytoją.



Kaip gydoma salmoneliozė?



Dauguma žmonių pasveiks patys be jokių vaistų. Prarastų skysčių pakeitimas gurkšnodamas vandenį ar elektrolitų gėrimus padės išvengti dehidratacijos.



Jei turite, kreipkitės į gydytoją:



viduriavimas ir karščiavimas, didesnis nei 38°C

viduriavimas, kuris nepagerėja po trijų dienų

kruvinos išmatos

vėmimas yra toks stiprus, kad negalite išlaikyti hidratacijos.

Infekcijos gydymas vaistais yra erzinantis paradoksas, sako daktaras Hohmannas. Gydytojams nusprendus skirti antibiotikų, vaistus vartojantis žmogus organizmą gali išsiskirti ilgiau nei tuo atveju, jei jis niekada nebuvo gydomas. „Tada tas asmuo gali turėti galimybę – netinkamai laikydamasis asmeninės higienos ar dirbdamas maisto darbuotoju – skleisti tai kitiems“, – aiškina ji. – Tai sudėtinga.



Kokias komplikacijas gali sukelti salmonelės?



Kai kurie žmonės salmonelioze suserga labiau nei kiti, regis, be rimties ar priežasties. Tačiau kai kurie žmonės yra ypač pažeidžiami rimtų infekcijų, įskaitant:

  • 65 metų ir vyresni suaugusieji
  • nėščia moteris
  • vaikai iki 5 metų
  • žmonės, kurių imuninė sistema susilpnėjusi dėl ligų (pvz., vėžio) ar gydymo (pvz., imunosupresantų)
  • nedidelė dalis užsikrėtusiųjų kraujyje gali turėti salmonelių, dėl kurių infekcija gali išplisti į kitas kūno dalis, pavyzdžiui, šlapimo takus, kaulus, sąnarius ar centrinę nervų sistemą (smegenų ir nugaros smegenų skystį)

Ir, kaip ir Dr. Hohmann pacientas, sergantis pilvo aortos aneurizma, retais atvejais salmonelės gali sukelti neįprastų kraujagyslių komplikacijų žmonėms, kurie jau serga ateroskleroze, arterijų užsikimšimu dėl apnašų kaupimosi.



„Tai nėra taip įprasta“, – sako ji. „Daugelis gydytojų tai žino, todėl ypač rūpinasi, jei salmonelių randama kraujagyslių ligomis sergančiam žmogui.



Kokių veiksmų galite imtis, kad išvengtumėte salmonelių?



Nors naujos USDA taisyklės, kurios įsigalios 2025 m., gali padėti atšaukti tam tikrus maisto produktus, mes visi galime imtis veiksmų, kad išvengtume apsinuodijimo maistu, ligų ir hospitalizavimo, kurį gali sukelti Salmonella.



Dr. Hohmann ir CDC siūlo šias strategijas:



Karštu vandeniu ir muilu nuplaukite pjaustymo lentas ar lėkštes, ant kurių pjaustėte žalią maistą, įskaitant daržoves ir vaisius, prieš naudodami tuos paviršius kitiems tikslams. Jei įmanoma, naudokite atskiras pjaustymo lenteles produktams, mėsai ir žuviai.

Greitai gendančius, paruoštus arba likusius maisto produktus atšaldykite arba užšaldykite per dvi valandas, kad užkirstumėte kelią salmonelių augimui.

Visada gerai nusiplaukite rankas su muilu ir vandeniu prieš ruošdami maistą ir po kontakto su gyvūnais, pasinaudoję tualetu ar pakeitę sauskelnes.

Jei turite augintinių, ypač atsargiai tvarkykite jo išmatas ir po to kruopščiai nusiplaukite rankas.

Imkitės papildomų veiksmų, kad pažeidžiamesni žmonės išliktų sveiki:



Neleiskite mažiems vaikams liesti didelės rizikos gyvūnų, tokių kaip vėžliai, varlės, vištos ar antys. „Ir jei vedate mažus vaikus į zoologijos sodą, jie neturėtų glostyti gyvūnų, nebent galėsite iš karto dezinfekuoti jų rankas“, – sako ji.

Vyresni suaugusieji ir tie, kurių imuninė sistema susilpnėjusi, turėtų ypač atsargiai plauti ir ruošti maistą.

Žmonės, kuriems buvo persodintas organas (pvz., persodintas inkstas), neturėtų laikyti roplių ar varliagyvių kaip augininių.

„Jūs nekenčiate, kad žmonės paranojiški, kai mes plauname salotų lapus su muilu, tačiau verta apie tai pagalvoti, ypač jei jūsų namuose yra jautrių žmonių",- sakė dr. Hohmanas sako.

Parengta pagal: www.health.harvard.edu

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder