Tyrėjai ištyrė 72,000 žmonių, vyresnių nei 55 metų, mitybos įpročius ir sekė juos apie dešimtį metų. Tyrimo pabaigoje 518 pacientams buvo diagnozuota demencija.
Tyrėjai pastebėjo, jog egzistavo ryšys tarp demencijos išsivystymo ir perdirbto maisto vartojimo.
Net pakoregavus kitus rizikos veiksnius, tyrėjai apskaičiavo, jog žmonėms, vartojantiems perdirbtus maisto produktus, demencijos rizika padidėjo 25%, lyginant su žmonėmis, kurie perdirbtą maistą vartojo saikingai.
Perdirbtas maistas - maistas, turintis daug pridėtinio cukraus, riebalų, druskos bei turintis mažai baltymų ir skaidulų. Pavyzdžiai - gazuoti gėrimai, saldūs, sūrūs užkandžiai, ledai, dešrelės, aliejuje kepta vištiena, pomidorų padažas, majonezas.
Mokslininkai apskaičiavo, jog 10% perdirbto maisto pakeitimas į sveikesnius maisto produktus gali sumažinti demencijos riziką iki 19%.
Rašyti komentarą