Kokią funkciją žmogaus organizme atlieka kolagenas?

Žodis „kolagenas“ susideda iš dviejų graikiškų žodžių „kolla“, reiškiančio klijus ir „genos“ – gaminti. Tai vienas iš svarbiausių skaidulinių baltymų, atsakingas už organizmo audinių statomąją medžiagą. Kolagenas, kaip ir byloja jo pavadinimas, tarsi „suklijuoja“ mūsų ląsteles.

Kolagenas - odai, plaukams ir nagams

Kolagenas užima svarbų vaidmenį sveikai odos būklei palaikyti - jis sudaro net 75 % visos mūsų odos masės. Tad kolageno trūkumas greičiausiai pastebimas būtent odoje – ji tampa papilkėjusi, suglebusi, praradusi drėgmę, atsiranda raukšlės.  Kolagenas natūraliai yra ir plaukuose bei naguose, todėl norint išlaikyti juos sveikus būtina reguliariai papildyti kolageno atsargas.

Kolagenas taip pat būtinas sąnariams, kaulams ir širdžiai. Nepakankamas kolageno kiekis gali sukelti sąnarių skausmus ir uždegimus. O kaulams kolageno trūkumas gali reikšti sumažėjusį kaulų tankį ir padidėjusią lūžių riziką. Taip pat, kolagenas yra ypatingai svarbus širdies arterijoms. Trūkstant šio baltymo arterijos susilpnėja ir tampa trapios bei siauros.

Kolageno gamyba

Kolagenas mūsų organizme gaminasi iki maždaug 25-erių metų. Vėliau natūrali kolageno gamyba sulėtėja, tačiau organizmas pradeda jo naudoti daugiau. Natūraliai kolageną galite pasisavinti iš maisto produktų – kiaušinių, kaulų (kiaulienos, vištienos, jautienos) sultinio, želatinos, riebių žuvų, spirulinos. Į mitybos racioną taip pat įtraukite produktus, gausius vitamino C, taip organizme natūraliai paskatinsite kolageno gamybą.

Tačiau sulaukus 30-ties metų amžiaus stipriai rekomenduojamas ir tirpus kolagenas, nes iš maisto gaunamas kolageno kiekis paprasčiausiai tampa nepakankamas. Kolageną patariama naudoti prieš miegą, nes naktį vyksta didžioji dalis organizmo atsinaujinimo procesų.

Kolageno priešai

Kolageną galime gauti iš aplinkos, tačiau lygiai taip pat galime jį ir prarasti. Norint organizme išlaikyti kolageną reikėtų vengti šių žalingų poveikių ir įpročių.

Rūkymas

Cheminės medžiagos, esančios tabake, pažeidžia kraujagyslių storį. Todėl maisto medžiagoms ir deguoniui patekti į odą per susiaurėjusias kraujagysles tampa sunkiau, o tai neigiamai paveikia odos elastaną.

Piktnaudžiavimas cukrumi

Per didelis cukraus suvartojimas padidina glikaciją – cukrus kraujyje jungiasi prie baltymų ir taip susilpnina kolageno pajėgumą.

Tiesioginė saulės šviesa

Praleidus ilgą laiką saulėje ultravioletiniai saulės spinduliai skatina greitesnį kolageno skaidymą. Taip pažeidžiamas odos sluoksnio kolagenas. Vėliau oda pradeda atsistatinėti, šio proceso metu susidaro raukšlės. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder