Ir nors nėra tokio maisto, kuris stebuklingai užkirstų kelią visoms ligoms, tačiau sustiprintas imunitetas padeda lengviau atlaikyti peršalimo virusus ir kitus negalavimu „Supermaistu vadinami produktai pasižymi itin mažu kaloringumu ir yra turtingi mikroelementų.
Šiai kategorijai galima priskirti ne tik egzotiškus, įvežtinius produktus, bet ir mūsų tiekėjų Lietuvoje užaugintą derlių.
Visavertė ir subalansuota mityba yra svarbi ištisus metus, o didžiausia jos nauda jaučiama peršalimo ligų sezono metu, kuomet imuniteto stiprinimas suderinamas su tinkama rankų higiena, švara bei atsakingu požiūriu į aplinką.
Prasidedant peršalimo ligoms, organizmo apsauga turi išlaikyti rimtą egzaminą, kuriame atsispindi daugybė dalykų: grūdinimosi svarba, sveika mityba, judėjimas ir kiti aspektai.
Maisto gamybos ekspertė Brigita sako, kad supermaistu galima vadinti bet kuriuos maisto produktus, kurie nebuvo prieš tai perdirbti ar kitaip apdoroti.
„Natūralūs, neapdoroti produktai, kurie mus pasiekia ir iš Lietuvos ūkių, pasižymi vitaminų, mineralų ir kitų mikroelementų gausa, tačiau nėra kaloringi. Supermaistą galima klasifikuoti į riešutus ir sėklas, daržoves, vaisius ir kt.
Dėl savo naudingų savybių supermaistas gali padėti sustiprinti imunitetą ir kovoti su ligomis“, – atskleidžia ekspertė.
Žali lapiniai kopūstai „Kale“: kaip geriausiai atskleisti jų naudą
„Kale“ kopūstų nauda organizmui užkoduota jų itin intensyvioje žalioje spalvoje. „Kale“ yra tarsi supermaisto žvaigždė – šiuose žaliuose kopūstuose gausu vitaminų A, K, C, mineralų ir maistinių medžiagų.
Ši daržovė taip pat yra puikus skaidulų ir baltymų šaltinis. 100 gramų kopūstų yra 120 mg vitamino C, 1,5 mg geležies, 150 mg kalcio, 47 mg magnio bei kitų, organizmui itin naudingų, medžiagų”, – teigia ekspertė.
Ji pataria, kaip geriausia vartoti „Kale“ lapinius kopūstus:
Papildomai neapdorojus.
Neapdorotais žaliaisiais lapiniais kopūstais, šiek tiek juos sutraiškius, pagardinsite salotas, sumuštinius, tortilijų suktinukus.
Kaip garnyras prie kitų patiekalų.
„Keptuvėje su įkaitintu alyvuogių aliejumi pakepinkite smulkintus česnaką ir svogūną, jiems suminkštėjus sudėkite „Kale“ kopūstus ir troškinkite iki norimo minkštumo.
Šiuos kopūstus, kaip garnyrą, galima ruošti ir troškinant garuose apie penkias minutes ir po to sumaišant su sojos padažu bei tahinu“, – atskleidžia ekspertė.
„Kale“ traškučiai.
Pirmiausia nupjaukite „Kale“ kopūstų stiebus, bet jų neišmeskite – juos galite užšaldyti ir vėliau panaudoti gaminant glotnučius.
Lapines kopūsto dalis sumaišykite su alyvuogių aliejumi, apibarstykite kuminu, kariu, aitriųjų paprikų, česnakų prieskoniais.
Paskleiskite kepimo inde ir kepkite iki 135°C įkaitintoje orkaitėje apie 15-30 minučių iki norimo traškumo.
Briuselio kopūstai – vitamino C šaltinis
„Briuselio kopūstai išties nusipelno supermaisto statuso.
Maždaug viename puodelyje jų yra net 75 mg vitamino C, o tai beveik atitinka rekomenduojamą šio vitamino dienos normą – 90 mg“, – atskleidžia maisto gamybos ekspertė ir dalinasi patarimais, kaip išsirinkti geriausius Briuselio kopūstus ir apie jų savybės bei kaip teisingai juos ruošti:
Įsitikinkite, kad kopūstų lapeliai yra standžiai apspaudę kopūsto šerdį ir kieti – daug palaidų lapelių rodo, kad šie kopūstai yra kiek senesni.
Briuselio kopūstus laikykite sandariame maišelyje šaldytuve – kuo šviežesni bus kopūstai, tuo mažiau kartūs jie bus.
Perkeptos, per ilgai troškintos ar pervirtos daržovės bus karčios, o ir jų maistingų medžiagų smarkiai sumažės.
Orkaitėje kepti Briuselio kopūstai atskleidžia saldų, beveik riešutinį poskonį, o jų išorė apskrunda. Kepimas orkaitėje ar ant grilio taip pat sumažina aštrų jų kvapą bei skonį, kuris daugeliui gali atrodyti nemalonus.
Obuolys per dieną padaro sveiką kiekvieną
Yra daugybė obuolių rūšių, skirtų įvairiems tikslams – vieni labiau tinka salotoms gardinti, kiti desertams gaminti, pyragams kepti.
„Šis populiarus vaisius taip pat vadinamas supermaistu – jame gausu antioksidantų, o viename vidutinio dydžio obuolyje yra apie 10 mg vitamino C.
Kaip teigia senas posakis – vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną.
Šiais vaisiais reikėtų mėgautis kas dieną, o juos galima įtraukti į bet kurį dienos patiekalą“, – teigia maisto gamybos ekspertė ir priduria, kad mažiausiai pastangų reikės įdėti pasirenkant obuolį kaip užkandį.
Obuoliai taip pat gali puikiai papildyti pusryčių košę – baigiant virti avižinius dribsnius į puodą suberkite kubeliais pjaustytą obuolį, pavirkite dar keletą minučių iki obuoliai pasieks norimą konsistenciją, įberkite cinamono.
Obuolys gali tapti ir kitų patiekalų ingredientu.
„Norint salotoms suteikti rūgštumo, įtarkuokite ar smulkiai supjaustykite obuolį. Šis vaisius taip pat puikai dera su balta mėsa – vištiena, kalakutiena bei kita paukštiena“, – patarimais dalinasi ekspertė.
Rašyti komentarą