Tyrimų duomenimis, vartojant maisto produktus, kuriuose gausu vitamino E, sumažėja vėžio rizika. Tačiau tas pats vitaminas, vartojamas vaistų pavidalu, gali prisidėti prie vėžio atsiradimo.
Žurnale „Cell“ paskelbti Karolinskos instituto (Švedija) mokslininkų duomenys, pagal kuriuos vitamino E vartojimas didina plaučių vėžio agresyvumą ir spartina metastazių procesą.
Tyrėjai nustatė, kad vitaminas E suaktyvina baltymą, kuris padeda vėžio ląstelėms įsisavinti daugiau gliukozės ir greičiau augti.
Vėliau amerikiečių mokslininkai patvirtino vitamino E ir padidėjusios plaučių vėžio rizikos ryšį. Jų duomenimis, moterims, vartojančioms jį preparatų pavidalu, ligos tikimybė padidėja 28 %.
Be to, mokslininkai teigia, kad vitaminas E gali turėti panašų poveikį kitų vėžio rūšių, įskaitant krūties, gimdos ir storosios žarnos vėžį, vystymuisi.
Mokslininkai pabrėžia skirtumą tarp natūralių ir sintetinių vitamino E šaltinių.
Maisto produktuose yra skirtingų tokoferolių ir tokotrienolių formų, tuo tarpu vaistiniuose preparatuose paprastai būna tik viena iš tokoferolių formų.
Šis skirtumas tikriausiai paaiškina priešingą natūralaus vitamino E ir jo sintetinių analogų poveikį.
Šaltinis: cursorinfo.co.il
Rašyti komentarą