Ghi sviestas – sveikatos ir geros savijautos šaltinis: Kaip jį pasigaminti namuose?
(2)Sviesto sudėtyje yra 99 procentai riebalų, tačiau jo sudėtis skiriasi nuo gyvulinės kilmės riebalų: jame gausu magnio, kalio, kalcio, natrio, fosforo bei vitaminų A, D, E, PP.
Patiekalai, ruošti naudojant ghi sviestą, yra lengviau virškinami, kepant produktai nesvyla, sviestas nepradeda rūkti.
Šie riebalai yra tikras lobis kiekvienam, kuris rūpinasi savo sveikata.
Lydytą sviestą galima pasiruošti ir namuose – tereikia tam skirti šiek tiek laiko.
Šiek tiek istorijos
Spėjama, kad ghi sviestas Indijoje buvo sukurtas atsitiktinai: nenugriebtas pienas, vežamas nelygiu paviršiumi, buvo „išsuktas“, ir tapo sviestu to nė neįtariant.
Pirmą kartą šis sviesto tipas buvo paminėtas 2000 m. pr. Kr.
Netrukus sviestas tapo itin populiarus ne tik Indijoje, bet ir Pakistano, Kinijos, Etiopijos, Graikijos teritorijoje. Indijoje ghi sviestas yra vadinamas „skystuoju auksu“, ir žmonės, namuose turintys didelį kiekį šio sviesto, per amžius buvo laikomi itin turtingais.
Vedų filosofijoje ghi sviestas laikomas vaistu, kuris gali išgydyti fizines ir dvasines ligas.
Tiesa, teigiama, kad gaminant šį sviestą reikia melstis – tokiu būdu jis įgauna gydomųjų galių.
Kaip pasigaminti ghi sviestą namuose?
Rekomenduojama rinktis naminį karvių sviestą: jei jis bus perkamas įprastoje maisto prekių parduotuvėje, atsižvelkite į tai, ar sviestas neturi priemaišų, ir ar nėra sūdytas.
Rinkitės ne riebalų mišinį, bet tikrą sviestą, kuris leis pagaminti šį „skystąjį auksą“.
Iš 2 kg naminio sviesto gausite maždaug 1,7 kg ghi sviesto.
Į puodą (geriausia – storu dugnu) sudėkite naminį sviestą ir kaitinkite ant silpnos ugnies.
Maišykite tol, kol sviestas ištirps, vėliau to daryti jau nereikės.
Sviestą kaitinant viršuje susidaro baltos putos, kurių nugriebti nereikia – sviestui šylant, garuoja vanduo, ir atsiskiria baltymai, kurie nusėda ant puodo dugno.
Sviestą kaitinkite 40-60 minučių: kai pastebėsite, kad lydinys tapo auksinės spalvos, o paviršiuje neplaukioja baltymų lašeliai, žinokite, kad ghi sviestas jau paruoštas (stenkitės neperkaitinti sviesto – jei jis taps rudos spalvos, jo vartoti nebegalima).
Puodą nukelkite nuo viryklės ir atvėsinkite.
Perkoškite per marlę ir supilkite indą.
Ghi sviestas, lyginant su įprastu sviestu, išsilaiko kur kas ilgiau – net ir laikomas ne šaldytuve nesugenda 3-4 mėnesius.
Kuo naudingas ghi sviestas?
Kaitinamas ghi sviestas nekeičia savo sudėties, todėl puikiai tinka kepti aukštoje temperatūroje.
Jis negamina kenksmingų laisvųjų radikalų, todėl pagamintas maistas yra sveikesnis;
Jei sviestą naudojate sumuštiniams tepti, galite pamiršti sunkumus tepant sušalusį sviestą – Ghi sviestas gali būti laikomas kambario temperatūroje, todėl jį visada bus paprasta užtepti.
Jo galiojimo laikas yra labai ilgas, todėl galite nesibaiminti, kad greitai jis gali sugesti;
Jei esate alergiški karvės pienui, galite drąsiai naudoti ghi sviestą – lydymo metu yra pašalinamos alergiją keliančios medžiagos;
Ghi sviestas – tai puikus antioksidantų šaltinis, kuriame gausu A ir E vitaminų;
Lydytame svieste yra konjuguotos linolo rūgšies, kuri turi priešvirusinių savybių;
Ghi sviestas greitai paverčiamas energija: jame esančios vidutinio ilgio riebalų rūgštys iš karto absorbuojasi į kepenis, ir tampa energija.
Tai leidžia efektyviau mesti svorį, nes riebalų rūgščių energija gali būti naudojama deginant riebalus;
Ghi sviestas padeda stiprinti virškinimo sistemą.
Valgant lydytą sviestą organizmas yra pamaitinamas sviesto rūgštimi, kuri prilygsta skaidulų, probiotikų ir prebiotikų vartojimui.
Tyrimai nustatė, kad nesveikas virškinamasis traktas neįstengia natūraliai pagaminti sviesto rūgšties, todėl lydyto sviesto vartojimas gali būti puikia išeitimi;
Ghi sviestas padeda stiprinti imunitetą – jis padeda gaminti ląsteles, kovojančias su įvairių rūšių bakterijomis ir virusais;
Lydytas sviestas gerina virškinimo sistemą ir padeda efektyviai mažinti svorį bei gerinti bendrą savijautą;
Namų sąlygomis galima pasigaminti ir maitinamąją kaukę veido odai – tereikia pusę šaukštelio lydyto sviesto sumaišyti su 2 valgomaisiais šaukštais trintų bulvių ir puse Šaukštelio ciberžolės.
Jei norite atgaivinti ir sudrėkinti veido odą, pusę šaukštelio ghi sviesto sumaišykite su dviem šaukštais tarkuotų obuolių ir puse šaukštelio medaus.
Sviestą vartokite saikingai
Gydytojų teigimu, per dieną pakanka suvartoti kelis šaukštelius ghi sviesto.
Ghi sviestas, kaip ir kitų rūšių riebalai, turi būti vartojamas saikingai, nes riebalų perteklius gali lemti širdies ir kraujagyslių ligas.
Tyrimais įrodyta, kad tuo atveju, nei lydytas sviestas sudaro ne daugiau nei 10 procentų visų dienos kalorijų, gali sumažinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje.
Šiame svieste esančių sočiųjų riebalų kiekis yra mažesnis nei kituose gyvulinės kilmės riebaluose, kurie didina cholesterolio kiekį kraujyje, o saikingai vartojant ghi sviestą, galima sumažinti cholesterolio kiekį.
Rašyti komentarą