Be duonos ir druskos neįsivaizduojama nė viena santuoka, ji naudojama net namų valymui ar vonios ritualams, o maistas be jos atrodo prėskas ar visai beskonis. Vis dėlto, druska dėl prieštaringo mitybos specialistų vertinimo kasdieniame valgiaraštyje svyruoja ties „atsisakyti negalima vartoti“ riba. Išties, kur derėtų dėti skyrybos ženklą, kad šeimos meniu būtų ir palankus sveikatai, ir visavertis bei nestokotų naudingųjų mikrolementų?
Kasdien ir kiekviename kąsnyje
Druskos yra kone visuose maisto produktuose. Apsilankę parduotuvėje ir išsamiai apžvelgę pasirinkto produkto sudėtį bei maistinę vertę išsyk pastebėsite, kad šio pagardo maistui yra net piene, duonoje, sausuose pusryčiuose bei kituose produktuose, kurie mūsų skonio receptoriams nė neatrodo sūrūs. Druskos yra ir beveik visuose prieskonių mišiniuose, kuriais gardiname namuose ruošiamus patiekalus. Maža to, jos, nors ir nedideliais kiekiais, tačiau randama ir sultyse bei kituose gėrimuose – rodos, šio maisto priedo nė neįmanoma išvengti. Tik ar reikėtų?
Vartoti ar atsisakyti?
Radijuje, televizijoje, internete ir spaudoje gausu straipsnių bei laidų, skatinančių mažinti druskos suvartojimą. Ne paslaptis, kad didelis ir dažnas šio maisto pagardo vartojimas yra susijęs su hipertenzija ir padidėjusiais širdies ir kraujagyslių sistemos rizikos veiksniais, kurie sukelia aterosklerozę, širdies ligas ir mirtį nuo širdies ir kraujagyslių ligų – tai viena pagrindinių mirties priežasčių visame pasaulyje. Dažnai neteisingai vertindami išgirstus faktus, žmonės griebiasi kraštutinumų ir stengiasi visiškai išbraukti druską iš savo valgiaraščio. Vis dėlto, taip daryti tikrai nederėtų – natrio chloridas yra svarbus dėl daugelio priežasčių, mat šis mineralas padeda subalansuoti skysčių lygį organizme. Beje, žmogaus organizmui reikalingas tik nedidelis natrio kiekis tam, kad galėtų atlikti nervinius impulsus, sutraukti ir atpalaiduoti raumenis bei palaikyti tinkamą vandens ir mineralų pusiausvyrą.
Sveikatai palankiame meniu – tik natūrali, neapdorota ir nerafinuota druska
Vis dėlto, net jei vartodami druską kasdien jaučiatės puikiai ir sveikata nesiskundžiate, peržiūrėti jos pasirinkimą, vis tik, verta kiekvienam. Besirūpinantiems savo šeimos mityba bei sveikatai palankiais patiekalais derėtų net ir tokį priedą kaip druska rinktis tik natūralų, neapdorotą ir nerafinuotą. Chemiškai apdorotoje druskoje gali pasitaikyti priemaišų, kurias ilgainiui vartojant ima didėti hipertenzijos pavojus, kenčia virškinimo traktas ir žarnynas. Savo ruožtu natūrali druska yra kasama tradiciniu būdu, rūšiuojama rankomis, plaunama, džiovinama saulėje ir sumalama. Kasant druska nesprogdinama, todėl išsaugomos geriausios jos savybės, be to, nesukeliamas pavojus aplinkai, kraštovaizdžiui ir žmonėms. LIVIN elektroninėje parduotuvėje rasite gausų pasirinkimą, tad patiekalus galėsite pagardinti ne tik akmens, jūros ar himalajų druska, bet ir išbandyti žolelėmis pagardintą variantą ar atrasti ypatingą indiškos juodosios druskos skonį. Saikingai vartodami druską ne tik išvengsite sveikatos sutrikimų, bet ir atpažinsite natūralius produktų skonius bei pasimėgausite išskirtinėmis savybėmis.