Didžiulis tyrimas nagrinėjo druskos įtaką sergant 2 tipo diabetu, tačiau pažvelkime į faktus
Tyrime, kurį atliko Tulane universiteto Naujajame Orleane mokslininkai, buvo naudojami duomenys iš 400 000 suaugusiųjų medicininių duomenų, paimtų iš JK Biobank tyrimo. Tyrėjai stebėjo dalyvius beveik dvylika metų. Per tą laiką apie 13 000 susirgo 2 tipo diabetu.
Pranešime spaudai pagrindinis tyrimo tyrėjas teigė, kad druskos nuėmimas nuo stalo gali padėti išvengti 2 tipo diabeto. Bet ar tai tikrai taip paprasta?
Iš pradžių tokio tipo tyrimai, vadinami stebėjimo tyrimais, negali įrodyti, kad vienas dalykas sukelia kitą, tik vienas dalykas yra susijęs su kitu (gali būti ir kitų veiksnių.) Taigi nedera sakyti, kad druskos pašalinimas „gali padėti išvengti“.
Danas Greenas anksčiau kritikavo tokius universiteto pranešimus spaudai, kaip šis, nes jie gali sukelti klaidinančių naujienų. Tulane tyrimas gali tik pasiūlyti ryšį tarp druskos vartojimo ir rizikos susirgti 2 tipo diabetu – nieko daugiau.
Tai daroma prieš svarstant pačių duomenų kokybę.
Druskos vartojimui įvertinti naudojami duomenys buvo pagrįsti paprastu klausimu - „ar dedate druskos į savo maistą?". Tai konkrečiai neįtraukė druskos, pridedamos gaminant maistą.
Klausimas, į kurį atsakė tyrimo dalyviai, turėjo tik pasirinkimus - „niekada/retai“, „kartais“, „dažniausiai“ arba „visada“. Tai reiškia, kad iš atsakymų neįmanoma įvertinti, kiek druskos gali būti siejama su padidėjusia rizika susirgti 2 tipo diabetu.
Perdirbtas maistas yra didžiausias rizikos šaltinis
Įprastas druskos suvartojimas tokiose šalyse kaip JK yra apie 8 g arba du arbatiniai šaukšteliai per dieną. Tačiau maždaug trys ketvirtadaliai to gauna iš perdirbto maisto. Didžioji dalis likusio pridedama gaminant, o prie stalo pridedama labai mažai.
NHS pataria žmonėms apriboti kasdien suvartojamos druskos kiekį iki maždaug 6 g. Nors JK žmonės per pastaruosius porą dešimtmečių sumažino suvartojamos druskos kiekį, dar yra ką nuveikti.
Atsižvelgiant į tai, kad druskos mažinimas yra visuomenės sveikatos tikslas, svarbu kiekybiškai įvertinti suvartojamą kiekį, kad pamatytumėte, ar yra potencialas vadinamasis „dozės ir atsako“ poveikis. Pateikti duomenys negalėjo pasakyti, ar suvartojus 2 g druskos per dieną, pridėjus prie stalo, rizika susirgti 2 tipo diabetu padidėja labiau nei vartojant, tarkime, 1 g per dieną.
Tyrėjai naudojo kitus druskos suvartojimo testus, įskaitant įvertinimą, kiek druskos dalyviai neteko su šlapimu per 24 valandas. Tai tiksliausias būdas išmatuoti natrio ar druskos suvartojimą.
Šis metodas taip pat rodo, kad didesnis natrio kiekis šlapime yra susijęs su didesne 2 tipo diabeto išsivystymo rizika. Tačiau šioje analizėje nebuvo atsižvelgta į tai, ką dalyviai valgė. Taigi neaišku, ar druska gali būti tiesiogiai susijusi su 2 tipo diabeto išsivystymo rizika.
Yra tam tikrų įrodymų, kad padidėjęs druskos suvartojimas, matuojant natrio kiekiu šlapime, gali būti susijęs su padidėjusiu streso hormono kortizolio kiekiu. Tai siejama su padidėjusiu kraujospūdžiu ir sumažėjusiu hormono insulino veiksmingumu.
Insulinas paprastai kontroliuoja gliukozės kiekį kraujyje ir yra pagrindinė 2 tipo diabeto vystymosi dalis. Tačiau šio mechanizmo įrodymų buvo įrodyta tik dirbant su žiurkėmis.
Mažinti druskos kiekį vistiek yra gera idėja
Galime būti tikri, kad 2 tipo cukriniu diabetu sergančių žmonių, kurie dažnai taip pat turi aukštą kraujospūdį, kraujospūdis pagerėja, kai vartoja mažiau druskos.
Taigi žinutė yra tokia - vartoti mažiau druskos, kuri, kaip žinoma, sumažina 2 tipo diabeto riziką, yra gera idėja.
Šis tyrimas neparodė, kiek mums reikia sumažinti suvartojamos druskos kiekį, jis tik parodė silpną ryšį tarp druskos pridėjimo į maistą ir rizikos susirgti 2 tipo diabetu. Taigi geriau sutelkti dėmesį į tai, kas, kaip žinoma, sumažina riziką susirgti 2 tipo cukriniu diabetu, tai yra išlaikyti sveiką svorį, būti fiziškai aktyviems ir sveikai maitintis.
Šaltinis: www.sciencealert.com
Rašyti komentarą