Be to, dėl nedidelio kalorijų kiekio arbūzu galite mėgautis savęs neribodami. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė, sako, kad vos lentynose pasirodę švieži arbūzai sulaukia itin didelio pirkėjų susidomėjimo.
Arbūzuose gausu vitaminų A, C, kelių B grupės vitaminų ir mineralų: vario, cinko, kalio bei magnio.
„Iki“ atstovė dalijasi ir keliais nepaprasto skonio receptais su arbūzu:
Jautienos ir arbūzų salotos
Jums reikės:
• 2 jautienos nugarinės kepsnių po 400 g
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
• 2 žiupsnelių druskos
• žiupsnelio šviežiai maltų pipirų
• rozmarino šakelės
Salotoms:
• 2 kg arbūzo
• 150 g gražgarsčių
• šviežio agurko
• 100 g mažų kukurūzų
• 100 g fetos sūrio
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
• 1 žaliosios citrinos sulčių
• 2 žiupsnelių druskos
• žiupsnelio šviežiai maltų pipirų
Gaminame:
Kepsnius supjaustykite 2.5 cm storio juostelėmis. Abi juostelių puses ištepkite alyvuogių aliejumi ir palikite kelioms minutėms, kad šis įsigertų. Pagardinkite kiekvieną kepsnio gabalėlį druska bei pipirais ir įdėkite į įkaitintą keptuvę. Kiekvieną kepsnio pusę reikia kepti apie 4 minutes, bet kepimo laikas labiausiai priklauso nuo to, kaip apkeptą mėsą mėgstate. Kol kepsniai kepa, apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir pagardinkite rozmarinu.
Mėsą patiekite įkaitintoje lėkštėje, uždenkite ją aliuminio folija ir palikite penkioms minutėms. Kol kepsniai vėsta, galite paruošti salotas. Arbūzą supjaustykite apie 2 cm storio trikampio formos griežinėliais. Įkaitusioje keptuvėje kepkite abi arbūzo puses apie 3 minutes. Gražgarstes, supjaustytą agurką ir mažas kukurūzų burbuoles sudėkite į dubenėlį, pabarstykite druska bei pipirais. Mišinį paskaninkite alyvuogių aliejumi ir žaliosios citrinos sultimis. Viską išmaišykite, įdėkite fetos sūrio gabalėlius ir sudėkite į lėkštę. Supjaustykite kepsnelius į dar mažesnius gabalėlius ir patiekite su salotomis.
Arbūzų iešmeliai
Jums reikės:
• 400 g arbūzo
• 300 g rūkyto tofu
• 2 v. š. sojų padažo
• 1 v. š. sezamų aliejaus
• 250 g kininių bastučių
• 1 a. š. druskos
• 1 a. š. sezamų sėklų
• ½ a. š. maltų džiovintų paprikų
Padažui:
• 3–4 šakelių čiobrelių
• 3 v. š. alyvuogių aliejaus
• 2 v. š. šviežių smulkintų petražolių
Gaminame:
Supjaustykite arbūzą ir tofu kubeliais, sumaišykite su sojų padažu bei sezamų aliejumi ir palikite marinuotis. Mažesniame dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Kininius bastučius nuplaukite, padalinkite perpus ir apie minutę apvirkite pasūdytame vandenyje. Kai apvirs, nedelsiant panardinkite bastučius į ledinį vandenį, kad šie neprarastų savo žalios spalvos. Suverkite arbūzus ir tofu ant iešmų ir vartydami kepkite ant žarijų 1–2 minutes. Patiekite iešmelius su kininiais bastučiais ir viską pagardinkite maltomis paprikomis.
Gaivus kokteilis su arbūzais
Jums reikės:
• 100 g arbūzų
• 100 g melionų
• 1 citrinos
• 1 žaliosios citrinos
• 3–4 mėtų lapelių
• 2 v. š. klevų sirupo
• 300 ml šalto vandens
Gaminame:
Arbūzus ir melionus nuplaukite, nupjaukite žievę, išimkite sėklytes, supjaustykite vaisius kubeliais ir padalinkite juos į dvi stiklines po lygiai. Šaltą vandenį pilkite į ąsotį kartu su išspaustomis abiejų citrinų sultimis, klevų sirupu, sudėkite mėtų lapelius, viską gerai išmaišykite ir supilkite į vaisiais pripildytas stiklines.
Rašyti komentarą