Palaiko hidrataciją
Vanduo šio vaisiaus pavadinime yra neatsitiktinai. Viename puodelyje arbūzo yra maždaug penkios uncijos vandens (maždaug jogurto indelio dydžio).
Vartojant pakankamai skysčių, įskaitant daug vandens turinčius maisto produktus, gaunama nemažai naudos sveikatai, pavyzdžiui, išvengiama dehidratacijos, reguliuojama kūno temperatūra, sutepami sąnariai, saugomi stuburo smegenys, iš organizmo pašalinamos atliekos (pavyzdžiui, šlapinantis, prakaituojant ir tuštinantis)
Tinkama hidratacija taip pat turi įtakos protiniam darbingumui. Tyrimais nustatyta, kad vos 1 % kūno skysčių netekimas gali pabloginti nuotaiką, sumažinti koncentraciją, sutrikdyti darbinę atmintį ir padidinti nerimą.
Padeda mažinti kraujospūdį ir gerina kraujotaką
L-citrulinas yra natūrali arbūzų, ypač baltojoje žievės dalyje, esanti medžiaga. L-citrulinas gali pagerinti arterijų funkciją ir sumažinti kraujospūdį, nes padeda kraujagyslėms atsipalaiduoti ir gerina kraujotaką.
Kai kurie duomenys rodo, kad L-citrulinas gali pagerinti raumenų oksigenaciją ir sportinį našumą ištvermės pratybų metu.
Gali sumažinti raumenų skausmą
2017 m. paskelbtame tyrime mokslininkai paprašė žmonių išgerti 16 uncijų arbūzų sulčių, praturtintų L-citrulinu, likus dviem valandoms iki pusės maratono bėgimo.
Tyrėjai nustatė, kad tie, kurie gėrė arbūzų sultis, jautė mažesnį raumenų skausmą iki 72 valandų, palyginti su placebo grupe.
Padeda kontroliuoti svorį
Arbūzas gali padėti kontroliuoti svorį, kai jį vartojate vietoj perdirbtų saldžių užkandžių.
2019 m. paskelbtame tyrime buvo nagrinėjamas sotumas ir svorio pokyčiai po keturių savaičių intervencijos suaugusiems žmonėms, turintiems antsvorio ir nutukimo.
Tyrėjai paprašė vienos grupės kasdien suvalgyti po du puodelius šviežio arbūzo. Antroji grupė valgė neriebius sausainius, kurių kalorijų kiekis buvo toks pat kaip arbūzų.
Tyrėjai leido grupėms užkandžius valgyti bet kuriuo paros metu, vieno ar kelių prisėdimų metu, atskirai ar su kitais maisto produktais.
Arbūzas skatino didesnį sotumą nei sausainiai, kuris truko iki 90 minučių po valgymo. Arbūzą valgę žmonės numetė svorio, sumažino liemens ir klubų santykį bei kraujospūdį ir pagerino cholesterolio kiekį kraujyje.
Palaiko virškinimą
Arbūzuose nėra labai daug skaidulinių medžiagų. Vis dėlto arbūzuose esančios skaidulinės medžiagos padeda palaikyti sveiką žarnyną. Vaisiuose yra skysčių ir prebiotikų - skaidulų, kurios skatina ,,gerųjų" bakterijų augimą ir veiklą storojoje žarnoje.
Prebiotikai siejami su sveika imuninės sistemos veikla, priešuždegiminiu poveikiu ir teigiama nuotaika. Prebiotikai taip pat skatina mineralinių medžiagų įsisavinimą, gerina cukraus ir insulino kiekį kraujyje ir gali apsaugoti nuo storosios žarnos vėžio.
Padeda apsisaugoti nuo lėtinių ligų
Arbūzas yra vienas geriausių likopeno šaltinių.
Likopenas yra antioksidantas, kovojantis su oksidaciniu stresu, kurį sukelia ląsteles žalojantys laisvieji radikalai.
Gali apsaugoti odą
Arbūzas gali apsaugoti jūsų odą, jei mėgaujatės šiuo vaisiumi, kol yra jo sezonas. Arbūzuose esantys vitaminai A ir C palaiko sveiką odą.
Vaisių sudėtyje esantis likopenas gali apsaugoti nuo saulės padarytos žalos, nors poveikis nėra tiesioginis.
Šaltinis: https://www.health.com
Rašyti komentarą