Taigi, ko derėtų vengti, jei nenorime susirgti?
1. Cukrus
Ne veltui cukrus yra vadinamas „baltąja mirtimi“.
Nesaikingas cukraus vartojimas žaloja organizmo ląsteles, gali sukelti diabetą ir padidinti vėžio riziką.
Naujausi tyrimai parodė, kad cukrus – tai tarsi degalai vėžinių ląstelių dauginimuisi, todėl svarbu pagalvoti, kaip būtų galima sumažinti cukraus vartojimą.
2. Dirbtiniai saldikliai
Cukraus pakeitimas dirbtiniais saldikliais tikrai nėra išeitis.
Nors dirbtiniuose saldikliuose yra mažiau kalorijų, tačiau jie kenkia dar labiau nei cukrus.
Atlikti tyrimai parodė, kad reguliarus dirbtinių saldiklių vartojimas skatina vėžinių darinių augimą, todėl jų vartojimą reikėtų riboti (dar geriau – jų atsisakyti visai).
3. Plastikas
Besaikis plastiko naudojimas yra kenksmingas ne tik aplinkai, bet taip pat ir mūsų sveikatai.
Mokslininkai teigia, kad kai kurios plastiko rūšys gali sukelti vėžį, ypatingai tada, jei per jo įtrūkimus išsiskiria chemikalai.
Pavojingiausiu yra laikomas BPA chemikalas, kuris nuo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio yra dedamas į daugelį plastiko ir gumos rūšių.
BPA chemikalas trikdo endokrininės sistemos veiklą, todėl prarandama normali hormonų pusiausvyra.
4. Perdirbti maisto produktai
Sandariose pakuotėse parduodami perdirbti maisto produktai pasižymi ilgu galiojimo terminu: nors jie neretai yra puikus sprendimas išalkus, tačiau reikėtų įvertinti tai, kad toks sprendimas gali padidinti vėžio riziką.
5. Tabakas
Tabako dūmuose yra mažiausiai 70 vėžį sukeliančių medžiagų, todėl rūkymas neabejotinai yra vienas svarbiausių vėžį sukeliančių veiksnių.
Kenčia ne tik patys rūkantieji – jei ilgai kvėpuojama cigarečių dūmais, plaučių vėžio rizika padidėja net 20-30 procentų.
Kramtomas tabakas taip pat nėra išimtis – jis vėžio riziką didina dar labiau nei cigaretės.
6. Aukštoje temperatūroje kepta mėsa
Nors ant grotelių kepta mėsa tampa skani ir minkšta, tačiau mėgautis tokiu maistu vertėtų kiek įmanoma rečiau.
Jei mėsa yra kepama aukštoje temperatūroje, išsiskiria riebalai ir sultys, kuriems degant susidaro pavojingi chemikalai.
7. Alkoholis
Jei stiprieji alkoholiniai gėrimai yra vartojami reguliariai, tai turi itin neigiamą poveikį sveikatai – didėja kepenų, gerklės ir storosios žarnos vėžio rizika.
Amerikos nacionalinio vėžio tyrimų instituto duomenimis, vėžio rizika yra tolygi suvartojamo alkoholio kiekiui.
8. Sūdyta žuvis
Sūdytoje žuvyje gausu nitritų ir nitratų – šios medžiagos daro žalą DNR struktūrai ir gali sukelti vėžį.
Vietoj sūdytos žuvies verčiau rinkitės šviežią orkaitėje keptą žuvį.
9. Soliariumas
Jei soliariume deginasi jaunesni nei 35 metų žmonės, rizika susirgti melanoma padidėja net 75 procentais.
Nors deginimasis saulėje taip pat yra labai pavojingas, tačiau tuomet, jei tą darysite su saiku ir naudosite tinkamas priemones nuo saulės, rizika taps kur kas mažesnė.
10. Dezodorantai
Didžiosios dalies komercinių dezodorantų ir antiperspirantų sudėtyje gausu aliuminio ar kitų medžiagų, kurios turi neigiamą poveikį sveikatai.
Pažastyse gausu limfmazgių, todėl ši sritis yra labai jautri.
Dezodorantuose ar antiperspirantuose esančios medžiagos susigeria į odą, ir organizme gali sukelti tikrą sumaištį.
Kad taip nenutiktų, rekomenduojama rinktis kiek įmanoma natūralesnės sudėties priemones.
11. Mobilieji telefonai
Šiandien daugelis mūsų sunkiai įsivaizduotų savo dieną be mobiliojo telefono, tačiau juo naudotis vertėtų saikingiau.
Mobilusis telefonas skleidžia radiaciją, tad jį laikyti prie galvos vertėtų kiek įmanoma trumpiau.
12. Dažnas kontaktas su dažais
Tyrimų duomenys atskleidė, kad dažytojai turi didelę riziką susirgti plaučių, šlapimo pūslės ar kraujo vėžio.
Taip yra todėl, kad dažų sudėtyje naudojamas benzenas, kuris pasižymi itin blogu poveikiu sveikatai.
13. Antsvoris
Antsvoris padidina net kelių rūšių vėžio riziką, todėl svorio kontrolė turėtų būti aktuali kiekvienam mūsų.
Jei siekiate, kad vėžio tikimybė būtų kiek įmanoma mažesnė, vertėtų daugiau mankštintis ir subalansuoti savo mitybą.
14. Riebus maistas
Didelis riebalų kiekis skatina krūties ir storosios žarnos vėžio vystymąsi, todėl mėgautis riebiu maistu vertėtų kiek įmanoma rečiau.
Ypač pavojingi perkaitinti riebalai – tie, kuriuose maistas buvo kepamas arba šildomas.
Mitybos specialistai pataria to paties aliejaus niekada nenaudoti antrą kartą, nes toks įprotis turi ypač didelį poveikį vėžinių ląstelių formavimuisi.
Jei tik įmanoma, riebaluose keptą maistą valgykite kiek įmanoma rečiau – verčiau maistą garinkite, troškinkite arba kepkite orkaitėje.
Taip pat atminkite, kad riebaus maisto vartojimas – tiesiausias kelias į nutukimą.
15. Oro tarša
1770 metais Londone buvo nustatyta, kad kaminkrėčiai turi kur kas didesnę riziką susirgti kaklo vėžiu.
Vėliau buvo atlikti išsamesni tyrimai, kurių rezultatai parodė, jog oro tarša gali tapti viena iš pagrindinių vėžio priežasčių.
16. Rentgenas
Nors rentgeno nuotrauka gali padėti nustatyti įvairius susirgimus, tačiau rentgeno spinduliai skleidžia stiprią radiaciją, kuri gali sukelti vėžį.
Būtent todėl rentgeno nuotraukos turėtų būti atliekamos tik tada, kai tai yra būtina.
Rašyti komentarą