Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vištiena – ne tik viena populiariausių, bet ir sveikatai palankiausių mėsos rūšių, nes joje mažiau riebalų, daugiau lengvai pasisavinamų ir virškinamų baltymų, gausu mineralų bei vitaminų. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, parduotuvių vitrinas pasiekia tik kokybiška ir lietuviškuose ūkiuose užauginta vištiena. O norintys sutaupyti turėtų suskubti pasinaudoti akcija: vasario 2–4 d. šviežias „Rumšiškių paukštyno“ viščiukas broileris kainuos net 51 proc. pigiau.
Placebas ar reali nauda?
Vištienos sultinys verdamas tiek kasdieniams pietums, tiek susirgus, kai nėra apetito, bet būtina suvartoti daugiau skysčių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sultinyje yra ekstrakcinių medžiagų, mineralų bei baltymų: „Kuo sultinys sodresnis, tuo labiau ekstrakcinės medžiagos skatina skrandžio sulčių gamybą ir gerina virškinimą. Gyvūnų kauluose gausu kalcio, magnio, kalio, fosforo ir kitų mikroelementų. Šios maistingosios medžiagos puikiai padeda formuoti stiprius ir sveikus kaulus. Jos gali padėti stiprinti sąnarių sveikatą bei aprūpinti nepakeičiamomis aminorūgštimis.“
Šilta sriuba ir dėmesys iš artimųjų visada ligonį nuteikia džiugiau. „Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, jog dėl ekstrakcinių medžiagų nerekomenduojama sultinio vartoti žmonėms, sveikstantiems po ūmių virškinimo sistemos ligų, taip pat sergantiesiems podagra. Dažnas yra girdėjęs, kad sveikatai palankiau naudoti antro arba trečio virimo sultinį. Tai reiškia, kad pirmą užvirusį skystį reikia nupilti ir vėl antrą kartą užvirinti: taip lieka mažesnis ekstrakcinių medžiagų kiekis“, – pataria dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė pastebi, kad verta rinktis vištieną, paženklintą „Užauginta be antibiotikų“ žyme, nes tikėtina, jog ji bus kokybiškesnė: „Taip pat svarbu, kad vištos būtų augintos natūraliai, šertos aukštesnės kokybės lesalais, nesirgtų. Be to, tokia vištiena pasižymi dar ir tuo, jog joje mažiau nebūtinų medžiagų, kadangi yra laikomasi griežtesnių higienos ir biosaugos reikalavimų.“
Kaip išsirinkti kokybiškiausią vištieną
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria pirmiausia apžiūrėti vištieną: ji turi būti rausva, be dėmių ar pilkšvų atspalvių, o jei nėra supakuota, atkreipti dėmesį ir į kvapą: „Jei mėsa supakuota, patikrinkite, ar pakuotė yra šalta, nepažeista, nes tai rodo, kad mėsa tinkamai laikoma šaldytuve. Svarbu atkreipti dėmesį ir į galiojimo datą, nurodyta ant pakuotės, bei temperatūrą, kurioje mėsa turi būti laikoma. Be to, apsvarstykite galimybę rinktis vištieną, paženklintą kaip ekologiškai užaugintą ar be antibiotikų, nes šie pavadinimai dažnai rodo aukštesnius gyvūnų gerovės standartus ir galimai geresnį skonį bei maistinę vertę.“
O. Suchočeva pastebi, kad pirkėjai linkę rinktis vietinę produkciją, o „Rimi“ prekiauja tik lietuviška vištiena: „Mūsų pirkėjai skiria daug dėmesio savo ir artimųjų sveikatai bei domisi sveikatai palankiais produktais iš ekologiškų produktų linijos, kurie dar ir būtų pigesni. Kalbant apie vištieną, svarbu pažymėti, jog visiems mūsų kulinarų marinuotiems vištienos gaminiams naudojama tik paukštiena be antibiotikų. Norintiems apsipirkti pigiau, verta paieškoti privačia „Rimi“ etikete pažymėtos vištienos bei pasinaudoti akcija: vasario 2–4 dienomis šviežias „Rumšiškių paukštyno“ viščiukas broileris kainuos 51 proc. pigiau.“
Ekspertė primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite ir galėsite apsipirkti pigiau.“
Išsivirkite aromatingą vištienos sriubą: auksinis sultinys su daržovėmis sušildys ir pasotins.
RECEPTAS
Vištienos sriuba su pupelėmis ir daržovėmis:
Patiekalui reikės:
3 vnt. vištienos blauzdelių;
2 vnt. morkų;
3 vnt. salierų stiebų;
1 vnt. česnako;
1 vnt. poro;
200 g trintų pomidorų;
230 g konservuotų pupelių;
100 g lapinių kopūstų;
druskos – pagal skonį;
aliejaus – kepimui.
Kaip gaminti:
- Vištieną apkepkite alyvuogių aliejuje ir suberkite per pusę perpjautas morkas bei poro stiebus ir patroškinkite 2 minutes. Sudėkite pomidorus ir įpilkite 2-3 l vandens.
- Kai tik sriuba pradės virti, temperatūrą sumažinkite per pusę, leiskite garuoti.
- Sudėkite visą česnaką ir druską.
- Sultinį virkite mažiausiai valandą, kad paukštiena lengvai atsiskirtų nuo kaulų.
- Sultinį nukoškite ir vėl užkaiskite.
- Sudėkite nuo kaulų nuimtą mėsą ir morkas, supjaustytas mažesniais gabalėliais.
- Taip pat suberkite smulkintus salierų stiebus, kopūstų lapus ir pupeles.
- Virkite sriubą dar 10 minučių, nukelkite nuo viryklės.
Skanaus!
Rašyti komentarą