Taip duonos riekelės dar niekada negardinote: 5 nebrangūs ir įdomūs sviesto paruošimo būdai

(3)

Sviesto vartojimas Lietuvos gyventojams tarsi įaugęs į kraują – nuo seniausių laikų jis naudojamas duonos paskaninimui, kepiniams ir daugeliui kitų valgių ruošti. Neatsiejama kasdienybės dalimi tapusiam produktui tautiečiai turi vis daugiau lūkesčių – parduotuvėse jo ieško kuo įdomesnio, įvairiausių skonių, o ir patys neretai namuose jį gardina įvairiausiais priedais: žalumynais, prieskoniais ar net daržovių tyrėmis. Ieškantiems idėjų, kaip įprastą sviestą paversti šventinio ar kasdienio stalo žvaigžde, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo 5 receptus, kurie padės paprastai ir nebrangiai namuose šį produktą pagardinti įvairiausiais priedais. 

Sviestas – vienas labiausiai kasdien vartojamų produktų daugelio namuose. „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad šis pieno produktas kasmet išlieka dažna prekė pirkėjų pirkinių krepšeliuose, o pastaraisiais metais išgyvena net ir tam tikrą atgimimą.

„Sviestas – ištikimas patiekalų palydovas įvairiausiose kulinarinėse kelionėse. Pastaraisiais metais jis išgyvena savotišką renesansą – įkvėpti skirtingų kulinarinių tendencijų tautiečiai vis dažniau savo namų virtuvėse išbando prieskoninį sviestą, gardintą įvairiausiais pagardais. 

Pieno skyriuje rinkdamiesi sviestą pirkėjai visada kreipia dėmesį į jo kokybę, sudėtį, kilmės šalį ir, žinoma, kainą. Suprasdami, kad tai – kasdien vartojamas produktas, nuolat stengiamės pirkėjams užtikrinti galimybę kiekvieną savaitę juo pasirūpinti pigiau – kassavaitiniame leidinyje jie visada gali rasti specialių kainos pasiūlymų. 

Tad šią savaitę pasirūpinę saldžios grietinėlės sviestu už ypač mažą kainą eksperimentuoti ruošiant įvairiausius prieskoninio sviesto užtepus bus galima ne tik pigiau, bet ir reikšmingai sutaupant“, – teigia „Maximos“ atstovė. 

Universalus ir visur puikiai tinkantis ingredientas

Kasdienybės be sviesto tautiečiai neįsivaizduoja ir dėl jo suteikiamos naudos sveikatai. Anot dietologų, saldžios grietinėlės svieste yra daugybė nuo uždegimų apsaugančių ir nervų sistemą stiprinančių omega-3 riebalų rūgščių. Negana to, svieste esančios medžiagos gali padėti organizmui geriau įsisavinti naudingus vitaminus.

Pirkėjus domina ir tai, kad sviestas – itin universalus produktas. Vladislovas Judickis, „Maximos“ kulinarijos technologas, pasakoja, kad šį maisto produktą galima plačiai panaudoti kulinarijoje ne tik saldiems kepiniams, bet ir užkandžiams bei pagrindiniams patiekalams paskaninti.

„Sviestas dažnai savo vietą virtuvėje atranda gaminant įvairius padažus, kuriais skaninami makaronai ir troškiniai. Jis puikiai tinka prie mėsos ir žuvies ar kepant daržoves. 

Sviestą maišant tiesiog su prieskoniais ir žalumynais, pavyzdžiui, petražolėmis, galime išgauti daugybę nebrangių įvairių užtepėlių. 

Svarbu, kad pastarosios – pagaminamos itin paprastai vos per kelias minutes, o variacijų – tiek daug, kad jos neabejotinai nustebins tiek namiškius, tiek svečius“, – patirtimi dalinasi V. Judickis ir dalinasi keliais sviesto su įvairias skoniais receptais. 

Lydytas sviestas

Šio sviesto galima įsigyti ir parduotuvėse, bet gerokai skanesnis jis bus pagamintas namuose. Jam reikės:

  • 200 g saldžios grietinėlės sviesto (82 proc. riebumo).

Gaminimas. Sviestą supjaustykite gabalėliais, įdėkite į puodą storu dugnu ir ištirpinkite ant silpnos ugnies. Sviestui ištirpus padidinkite kaitrą ir jį užvirinkite. 

Nugraibykite paviršiuje atsiradusias tirštas putas, tai pakartokite sumažinę kaitrą ir ištirpusį sviestą pakaitinę dar kelias minutes. 

Sviestui tapus skaidriu ir virtuvėje pasklidus riešutų aromatui, nukelkite puodą nuo viryklės, o sviestą perkoškite per tankų sietelį ar marlę. Supilkite į indą, atvėsinkite kambario temperatūroje ir mėgaukitės. 

Kreminis baravykų sviestas 

Pasigaminus lydyto sviesto, jį galite paskaninti baravykais ir šia kremine sviesto užtepėle – gardinti karštus kiaušinius. Kreminiam baravykų sviestui paruošti reikės:

  • 50 g lydyto sviesto;

  • 3 vnt. šaldytų baravykų;

  • 2 vnt. čiobrelio šakelių; 

  • 2 skilt. česnako;

  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas. Šiek tiek atšildykite baravykus ir supjaustykite smulkiais gabaliukais. Dalį sviesto įkaitinkite keptuvėje ir apkepkite nuluptas česnako skilteles. 

Tuomet įdėkite susmulkintus grybus ir pakepinkite, kol gražiai apskrus. Suberkite druską, pipirus, nuskabytus čiobrelių lapelius, viską gerai išmaišykite ir leiskite atvėsti. Tuomet šį mišinį gerai permaišykite su likusiu lydytu sviestu ir mėgaukitės.

Moliūgų sviestas

Išraiškinga skonių derme daugelį nustebinti gali ir moliūgų sviestas. Reikės

  • 200 g saldžios grietinėlės sviesto (82 proc. riebumo);

  • 2 v. š. moliūgų tyrės;

  • prieskonių pagal skonį (pikantiškesniam pagardui galite naudoti aštresnius prieskonius, saldesniam – imbierą, cinamoną, muskato riešutus ir gvazdikėlius).

Gaminamas. Kambario temperatūroje atšildytą sviestą patogiu įrankiu, pavyzdžiui, gumine mentele, sumaišykite su visais ingredientais. Gautą masę dėkite ant kepimo popieriaus ir susukite į dešrą primenantį ritinėlį. Laikykite šaldytuve ir mėgaukitės jau vos už kelių valandų.

Česnakinis žolelių sviestas

Šiam gardžiam sviestui, tinkančiam pagardinti įvairių rūšių duonos riekeles, reikės:

  • 200 g saldžios grietinėlės sviesto (82 proc. riebumo);

  • 4 skilt. česnako;

  • 3 v. š. petražolių;

  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;

  • 1 a. š. druskos;

  • 0,5 a. š. juodųjų pipirų.

Gaminimas. Kambario temperatūroje suminkštėjusį sviestą sumaišykite su susmulkintu česnaku, aliejumi, prieskoniais ir žolelėmis. Gautą masę sudėkite ant kepimo popieriaus ir susukite į dešrą primenantį ritinėlį. Užsukę popieriaus galus dėkite į šaldytuvą ir naudokite ne ilgiau nei savaitės. 

Saldus klevų sviestas

Šiam mažiau įprastam, bet išties įdomiam sviestui paruošti reikės:

  • 200 g saldžios grietinėlės sviesto (82 proc. riebumo);

  • 2 v. š. klevų sirupo;

  • 0,5 a. š. cinamono.

Gaminimas. Iki kambario temperatūros atšildytą sviestą dubenyje sumaišykite su visais ingredientais. Gautą masę sudėkite į kepimo popierių ir suformuokite ją į dešros formą. Palikite šaldytuve kelioms valandoms ir mėgaukitės – šiuo klevų sviestu gardinkite bandeles, kepinius ar ką tik sugalvojate!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder