Kepiniai su imbieru vertinami ir dėl skonių balanso: imbiero aitrumas šiek tiek neutralizuoja saldumą.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad aitraus skonio imbieras praverčia turintiems virškinimo problemų ir tradiciškai vartojamas peršalus kartu su medumi bei citrina.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad sveikatai palankiu ir šviežiu, ir džiovintu imbieru galima gardinti daugybę patiekalų, o šaltuoju metų laiku jo visada pravartu turėti namuose.
Nuo seno minimas kaip savijautą gerinanti priemonė
Imbieras įvairioms tautoms pažįstamas tūkstančius metų ir, nors jo gimtine laikoma pietryčių Azija, dėl savo teikiamų naudų bei išskirtinio skonio jis greitai paplito Pietų Amerikos, Afrikos šalyse, tapo mėgstamas Kinijoje ir Japonijoje. Europoje šis pikantiškas prieskonis, kadaise atvežtas pirklių iš Indijos, žinomas apie 2000 metų, išpopuliarėjo daugybėje šalių, ypač Anglijoje, kur imbieru buvo gardinami kepiniai ir alus bei nealkoholiniai gėrimai.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad imbieras tradiciškai dažniau vartojamas medicininiais nei skonio gerinimo tikslais. „Imbiere yra kalcio, geležies, kalio, C, B1, B6 ir kitų B grupės vitaminų. Nuo seno jų šaknys buvo dažniau vartojamas ne kaip maisto pagardas, o kaip savijautos gerinimo priemonė.
Dėl šaknyje esančių bioaktyvių medžiagų, įvairių fenolių, antioksidantų ir antiuždegiminių medžiagų, imbieras padeda esant pilvo, menstruacijų skausmams.
Taip pat tai puiki priemonė tuo atveju, jei žmogų vargina pykinimas, todėl tinka nėščiosioms, žmonėms, varginamiems jūros ligos ar tiems, kuriems taikoma chemoterapija“, – teigia gydytoja dietologė.
Peršalę dažnai užsiplikome arbatos su tarkuota imbiero šaknimi, citrina ir medumi – toks derinys ne tik naudingas, bet ir gardus. E. Gavelienė pažymi, kad dėl savo antiuždegiminių savybių imbieras tinkamas naudoti pajutus peršalimo simptomus, tačiau galima jį skanauti ir profilaktiškai, gardinti juo sriubas, troškinius ar žaliuosius kokteilius.
„Be to, dėl šaknyje esančių bioaktyvių medžiagų, įvairių fenolių, antioksidantų ir antiuždegiminių medžiagų, imbieras padeda esant pilvo, menstruacijų skausmams.
Jis skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą ir gali padėti žmonėms, turintiems virškinimo sutrikimų, tačiau rėmens kamuojami žmonės turėtų atkreipti dėmesį, kad didesnis imbiero kiekis gali šiek tiek paaštrinti negalavimo simptomus.
Nepaisant visų imbierų teikiamų naudų, reikėtų nepamiršti, kad tai nėra vaistas, o tik papildoma pagalbinė priemonė“, – pastebi dr. E. Gavelienė.
Ir prieskonis, ir saldumynas
Nors esame įpratę prie imbiero arbatų arba aitresnio jo skonio rytietiškuose patiekaluose, galima pasigaminti ir imbiero cukatų, kuriuos panaudosime ne tik kepiniams, bet galėsime paskanauti ir vietoje saldainių.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad prekybos centruose visus metus galima rasti ne tik šviežios imbiero šaknies ar jos miltelių, bet ir daugiau produktų, kurių sudėtyje yra šio prieskonio.
„Galima įsigyti imbiero uogienės, cukruotų imbiero kubelių, kelių skonių arbatos su imbieru arba įvairių šaltųjų gėrimu su juo, taip pat saldumynų ir juo pagardinto juodojo šokolado.
Artėjant žiemai, imbierų populiarumas auga, o pasinaudojus akcijomis, verta jo iš anksto nusipirkti daugiau: šviežią šaknį sutrynus ir sumaišius su medumi, tokį mišinį galima ilgiau laikyti šaldytuve, o pasigaminus imbierų cukatų, juos panaudoti būsimiems šventiniams kepiniams.
Namuose atsilaužus gabaliuką imbiero, likusią jo dalį laikykite šaldytuve, įdėtą dėžutėje ar vakuuminiame maišelyje. Svarbu, kad imbieras neturėtų sąlyčio su drėgna aplinka, kitaip pradės pūti“, – informuoja komercijos operacijos vadovė.
Pasak specialistės, pigesnių miltų, cukraus, sviesto tikrai verta paieškoti iš anksto, o net ir gerokai prieš šventes išsikepus sausainių, juos galima užšaldyti: taip sutaupysite laiko ruošdamiesi Kalėdoms: „Norintiems sutaupyti, verta pasidomėti šventinių kepinių komponentams taikomomis nuolaidomis ir pirkinius planuoti iš anksto. Visą svarbiausią informaciją rasite programėlėje www.rimi.lt ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas“.
Ji primena, kad fizinių parduotuvių lentynose ir elektroninėje parduotuvėje www.rimi.ltpirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje.
„Prekės į sąrašą atrinktos taip, kad jame būtų tiek pirkėjų mylimiausių prekės ženklų, tiek ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – ji pažymėta euro ženklu.
Norime, kad mūsų pirkėjai rastų pigių, skanių ir sveikatai palankių gaminių. Įsigydami šios kampanijos prekes liepos-rugsėjo mėnesiais, pirkėjai sutaupė daugiau kaip 1,6 mln. Eurų.
Dabar jie galės daugiau išleisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigiau“, – teigia komercijos operacijų vadovė.
RECEPTAS
Imbieriniai sausainiai su imbierų cukatais
Imbierų cukatams reikės:
- 3 puodelių nuluptos ir supjaustytos imbiero šaknies;
- 3 puodelių baltojo cukraus;
- 3 puodelių vandens;
- šiek tiek cukraus pabarstyti.
Kaip gaminti cukatus:
- Nulupkite imbierą ir supjaustykite jį maždaug 2 cm storio griežinėliais.
- Puode užvirinkite vandenį ir cukrų, maišykite, kol cukrus ištirps.
- Tada sudėkite imbiero gabaliukus ir nedidelėje kaitroje virkite 45 minutes beveik nuolatos maišydami, kol jie suminkštės ir taps permatomi.
- Nusausinkite, atskirkite gabaliukus ir padėkite juos džiūti maždaug 30 minučių – jie bus šiek tiek lipnūs – o tada apvoliokite cukruje.
- Išdėliokite cukatus ant kepimo popieriaus, kad gerai išdžiūtų– tai užtruks kelias valandas.
- Laikykite juos sandariame inde.
Imbieriniams sausainiams reikės:
- 1 puodelio sviesto;
- 1 puodelio rudojo cukraus;
- 1 kiaušinio;
- 1⁄4 puodelio melasos;
- 1 3⁄4 puodelio miltų;
- 1⁄2 šaukštelio druskos;
- 1 šaukštelio cinamono;
- 1⁄2 šaukštelio gvazdikėlių;
- 1 1⁄2 šaukštelių malto imbiero;
- 2 šaukštelių sodos;
- 1⁄2 puodelio stambiai supjaustytų imbierų cukatų;
- 1⁄3 puodelio granuliuoto cukraus.
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
- Išklokite sausainių skardą kepimo
- Dideliame dubenyje apie 2 minutes plakite sviestą ir cukrų, kol mišinys taps purus, tada įmuškite kiaušinį ir supilkite melasą.
- Persijokite miltus. Įmaišykite druską, cinamoną, gvazdikėlius, imbierą ir sodą, imbiero Sudėkite kiaušinių ir sviesto plakinį. Suformuokite maždaug 2,5 cm kamuoliukus. Į lėkštę suberkite granuliuotą cukrų, padažykite į jį rutuliukus iš vienos pusės. Ant sausainių skardos cukrumi į viršų išdėliokite juos maždaug 8 cm atstumu vienas nuo kito, likusius suformuotus sausainius iki kitos partijos kepimo laikykite šaldytuve.
- Kepkite 10-12 minučių arba kol viršus sutrūkinės ir taps auksinės spalvos. Atvėsinkite sausainius ant grotelių.
Skanaus!
Rašyti komentarą