Misija (ne)įmanoma: kaip atsisakyti miltinių patiekalų?

Po žiemos svarstyklių ekranėlyje pasirodantys skaičiai išties gąsdina ne vieną mūsų. Ne paslaptis, kad šaltuoju sezonu imame gausiau užkandžiauti, valgome riebesnį ir mažiau subalansuotą maistą, o šventiniu periodu neretai ir persivalgome.

Natūralu, kad pavasariop sunkiai beužsisegančios kelnės tikrai įkvepia naujam puslapiui – norisi susigrąžinti buvusias formas ir gal net padailinti jas. Mitybos specialistai ištisus dešimtmečius kartoja, kad norint žengti pirmą žingsnį dailesnės figūros link, reikėtų atsisakyti miltinių patiekalų, tačiau kaip tai padaryti, jei bandelėms, šviesiai duona, pyragams, keksiukams, o ir blyneliams bei vafliams jaučiate kone silpnybę?  

Įvertinkite jų maistinę naudą

Pradėti verta nuo bendro supratimo, kiek tokiuose patiekaluose yra tikros maistinės vertės. Tradiciniu būdu kepami pyragaičiai, keksiukai ir kiti saldėsiai dažniausiai yra tik cukrus ir tuščios kalorijos, kurios neabejotinai nusės ant jūsų klubų. Tai ypač tinka kremu ir uogienėmis perteptiems desertams, kuriuose pridėtinio cukraus kiekis gerokai viršija visas rekomenduojamas normas. Įsivaizduokite – gabalėlis tokio torto gali turėti net 500 kalorijų! Per dieną moterims rekomenduojama suvartoti 2000, o vyrams – 2500 kalorijų, tad tai kone ketvirtadalis jūsų dienos raciono. Pagalvokite, ar tikrai pyrago gabalėlį laikote tokio dydžio porcija? Greičiau tai tik lengvas saldėsis prie kavos, tiesa? Verčiau pasvarstykite, kiek vietoje šio mažyčio gabalėlio galėtumėte suvalgyti sveikatai ir gerai savijautai naudingų špinatų, riešutų, avokadų ar net lašišos?

Ieškokite jūsų skoniui priimtiniausių alternatyvų

Mitybos specialistai pataria drastiškai neatsisakyti konkrečių produktų, kuriuos vartojate nuolat – taip kūnui gali kilti nemenkas šokas. Verčiau pagalvokite, kuo galėtumėte pakeisti įprastus kvietinius miltus, naudojamus visuose kepiniuose ir turinčius bene mažiausiai maistinės vertės? Pradėkite nuo pilno grūdo alternatyvos – tai kur kas daugiau baltymų ir skaidulinių medžiagų, mažiau riebalų ir druskos turintis variantas jūsų patiekalams. Kepiniams idealiai tinka ir lengvą, salstelėjusį skonį suteikiantys kokosų, migdolų, ryžių miltai, o padažams ar sriuboms dar neatrasto poskonio suteiks grikių, linų sėmenų ar avinžirnių miltai. Svarbiausia nebijoti eksperimentuoti – taip atrasite jums labiausiai patinkančius skonių derinius. Tokius įvairių rūšių miltus rinktis verta ir dėl naudos sveikatai – juose gausu baltymų ir skaidulinių medžiagų – šios medžiagos ne tik užtikrina puikią savijautą, bet ir padeda palaikyti raumenų masės augimą ir išsaugoti ją bei palaikyti normalią kaulų būklę. LIVIN elektroninėje parduotuvėje rasite gausų šių alternatyvų pasirinkimą – papildykite savo receptus dar neatrastais skoniais!

Vartokite saikingai

Na, ir žinoma, nepamirškite, kad viską galite vartoti saikingai, net jei laikotės griežtos dietos. Jeigu pasidarys itin sunku laikytis šio mitybos principo, verčiau palepinkite save gabalėliu sveikesnio pyrago – kitaip rizikuojate pratrūkti ir slapčiomis pasmaližiauti kur kas daugiau nei reikia. Rinkitės pilno grūdo variantus bei receptus su mažiau kremo ar tiesiog sumažinkite pridėtinio cukraus kiekį jame – taip išvengsite sveikatai pavojingų cukraus kiekio kraujyje šuolių. Jeigu pirmosiomis savaitėmis ypač sunku atsisakyti miltinių patiekalų, nuspręskite, kada vieną kartą per savaitę galėsite paskanauti mylimų blynelių ar išsikepti mažą porciją keksiukų – į dailesnes kūno formas ženkite pamažu, be rizikos sugrįžti ir be kančių!

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder