Voveraitės – vieni laukiamiausių grybų: karščio sukelti iššūkiai ir trys abejingų nepaliksiantys receptai

Neseniai prasidėjęs voveraičių sezonas jau spėjo susidurti su iššūkiais – grybautojai ir supirkėjai rekordine temperatūra pasižymėjusį liepos mėnesį vadina katastrofišku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, jog gamtai vis pažeriant staigmenų, parduotuvėse, šių lietuvių mėgstamų grybų tikrai nepritrūks.

„Grybų paklausa išauga jau vasaros viduryje, o lietuviškos voveraitės kasmet yra itin laukiamos. Voveraites siūlyti pirkėjams pradėjome dar antrąją liepos savaitę ir lentynas pasiekę grybai iš karto atkreipė pirkėjų dėmesį. Vis dėlto  didžiausią pardavimų piką voveraitės pasiekia rugpjūčio mėnesį, kai išauga ir jų pasiūla“, – teigia V. Budrienė.

Pasak komunikacijos vadovės, pirmosios lietuviškos voveraitės pakuojamos į 200 g indelius. Prekybos tinkle, atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų grybų paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą. Voveraičių indelis kainuoja 3,99 Eur.

„Katastrofiška“ vasara

Didžiausios Baltijos šalyse pievagrybių auginimu ir kitų grybų prekyba užsiimančios bei prekybos tinklui „Iki“ voveraites tiekiančios bendrovės „Baltic Champs“ pardavimų vadybininkas Gediminas Apčelauskas pasakoja, kad dėl buvusios kaitros šią vasarą voveraičių gausos dar nesulaukė.

„Ši vasara – ekstremali. Voveraičių turime tiek, kiek patys galime išsaugoti tam tikroje temperatūroje, nes spiginant saulei miške jos išdega. Tad kol kas  labai jaučiasi jų trūkumas“, – teigia G. Apčelauskas ir priduria, kad liepa, atsižvelgiant į voveraičių kiekį, nuostolingas.

„Per mėnesį tebuvome nusipirkę vieną ar dvi partijas šių grybų, nes jų paprasčiausiai dėl kaitros nebuvo. Žinoma, kai pasitaiko viena ar dvi lietingesnės dienos – jų vis atsiranda. Nedidelė dalis voveraičių auga ir drėgnesnėse miško vietose“, –  pasakoja G. Apčelauskas

Ekspertas teigia, kad Širvintų rajone įsikūrusi įmonė daugiausiai voveraičių perka iš Švenčionių ir Varėnos rajono. Jų tiekiamos voveraitės – natūralūs, miške užaugę, tačiau kruopščiai atrinkti, aukščiausios kokybės grybai, todėl voveraičių derliaus gausumas ir pasiūla visiškai priklauso nuo oro. 

Šįmet, palyginus su praėjusiais metais, superkama tris kartus mažiau voveraičių. Tačiau prieš trejus-ketverius metus, kai buvo lietingesnės vasaros, joms augti buvo idealios sąlygos. Tuomet per sezoną buvo superkama 100-120 tonų voveraičių. Tačiau kaip bus šįmet – kol kas neaišku.

Skaniausios – paruoštos paprastai

Voveraitės – ne tik labai skanus, bet ir sveikas grybas. Jose gausu vitaminų ir mineralų. 55 gramuose šių grybų yra net penktadalis geležies dienos normos, todėl dažniau valgant voveraites, padėsite savo organizmui palaikyti gerą hemoglobino kiekį kraujyje.

Jose gausu beta karoteno, taip pat tokių mineralų kaip geležis, manganas, kalis, varis. Voveraitėse taip pat galima rasti ir nemažai baltymų – ne veltui grybai yra vadinami augaline mėsa. Jos taip pat pasižymi antioksidaciniu poveikiu.

Gaminant voveraites ir norint išlaikyti jų traškumą, neleisti grybams sutrupėti, voveraites geriausia yra plauti vandenyje su druska.

Vienam kibirui reikalinga maždaug viena sauja druskos. Ši maistinė medžiaga padeda nuo voveraičių lengviau atlipti įvairiems iš miško parsineštiems lapeliams ir spygliams. Tačiau grybus reikėtų vos panardinti į vandenį ir tuoj pat ištraukti, šį veiksmą pakartojant kelis kartus. Taip voveraitės nespės sugerti daug skysčio, todėl išliks tvirtesnės ir traškesnės.

Voveraitės skaniausios, kai yra paruoštos kuo paprasčiau – geriausia jas gardinti paprasčiausia druska, pipirais ir krapais arba šviežiais čiobreliais. Pakepti ant sviesto ir patiekti su šviežiomis bulvėmis ir lengvai paraugtais agurkais. Voveraitės puikiai tinka ir įvairiausių daržovinių sriubų pagardinimui.

Svieste pakeptos voveraitės dedamos ir ant įvairių skrebučių ar patiekiamos per pusryčius su įvairiai ruoštais kiaušiniais. Voveraites mėgstama naudoti ir gaminant įvairiausius grietinėlės padažus. Tokiu padažu dažnai gardinami vištienos kepsniai, bulviniai ar cukinijų blynai, kugelis.

Siūlome išbandyti ir  tris nepaprastus receptus su šiais vasariškais grybais.

Pomidorų salotos su voveraitėmis

Jums reikės (4 asm.):

400 g voveraičių

150 g vyšninių pomidorų

100 g špinatų

Trupučio citrinos sulčių

1 v. š. alyvuogių aliejaus

1 a. š. lydyto ghi sviesto

Druskos, pipirų, krapų

Paruošimas:

Voveraites šiek tiek susmulkinkite. Į keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir įkaitinkite. Sudėkite voveraites, pagardinkite jas druska ir pipirais. Kepkite tol, kol nebeliks skysčio. Iškeptas voveraites sumaišykite su špinatais ir pusiau perpjautais pomidorais. Pagardinkite citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, krapais ir gerai išmaišykite.

Voveraitės su grietinėlės padažu

Jums reikės (4 asm.):

4 stiklinių voveraičių

1 a. š. lydyto ghi sviesto

Pipirų, druskos, čiobrelių

Padažui jums reikės:

400 ml grietinėlės

1 svogūno

2 v. š. miltų

Druskos, pipirų

Paruošimas:

Voveraites šiek tiek susmulkinkite. Į keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir įkaitinkite. Tuomet sudėkite voveraites, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais. Kepkite, kol nebeliks skysčio nuo voveraičių. Kitoje keptuvėje ant silpnos ugnies apkepkite smulkiai supjaustytus svogūnus, supilkite grietinėlę, miltus ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite padažą druska ir pipirais. Patiekite ant voveraičių užpildami grietinėlės padažą kartu su bulvėmis ir raugintais agurkais.

Skrebučiai su voveraitėmis

Jums reikės:

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

Kelių saujų šviežių voveraičių

2 šaukštų acto

1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių

Šlakelio daržovių sultinio

½ arbatinio šaukštelio smulkiai supjaustyto šviežio rozmarino

1 arbatinio šaukštelio smulkiai supjaustyto šviežio čiobrelio

1 valgomojo šaukšto smulkintų lapinių petražolių

1 šaukšto sviesto

¼ šaukštelio druskos

Žiupsnelio šviežiai maltų pipirų

Mėgstamos skrudintos duonos

Žiupsnelio parmezano

Paruošimas:

Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, įpilkite alyvuogių aliejaus. Tuomet į keptuvę sudėkite voveraites ir kelias minutes pakepkite. Tuomet įpilkite šlakelį acto ir citrinos sulčių ir dar kelias minutes patroškinkite.

Vėliau įpilkite sultinio, suberkite rozmariną, čiobrelius, petražoles ir sviestą, viską pagardinkite druska ir pipirais. Taip voveraites dar šiek tiek patroškinkite. Galiausiai paruoštus grybus dėkite ant paskrudintos duonos ir užberkite smulkintu parmezano sūriu. Skanaus!

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder