Virtuvės mokslai prasideda nuo... kiaušinienės
Nors Gediminas savęs profesionaliu šefu vadinti nemėgsta, kad yra tikras maisto žinovas, patvirtintų visi jį pažįstantys. Jis ne tik daugybę metų praleido dirbdamas populiariausiuose šalies restoranuose, bet ir toliau aktyviai domisi pasaulinėmis maisto gamybos tendencijomis, kuria naujus receptus bei semiasi žinių iš geriausių viso pasaulio virtuvės šefų.
Pasak G.Endriukaičio, priežasčių, kodėl žmonės negamina, tenka išgirsti pačių įvairiausių - vieni bijo bandyti, kiti jau yra sulaukę kritikos.
Tačiau labiausiai virtuvės šefą stebina tie, kurie nė neišbandę recepto sako, kad, nors viskas ir atrodo skanu, matyt, yra per sunkiai paruošiama realybėje. „Svarbiausia - išdrįsti, nes galite likti nustebę!" - sako jis.
Vis dėlto jei į Gediminą kreiptųsi žmogus, norintis išmokti gaminti nuo nulio, virtuvės šefas pirmiausiai rekomenduotų jam pradėti nuo... kiaušinienės.
„Visi žmonės privalo turėti įvairių išgyvenimo įgūdžių - mokėti plaukti ir nenuskęsti, taisyklingai rašyti, kad galėtų komunikuoti ir gebėti paruošti kažką paprasto, geriausia - košę ar kiaušinienę.
Įdomu, kad pastarąją skaniai pagaminti visgi nėra taip paprasta, tačiau viskas turėtų eiti žingsnis po žingsnio, kol galiausiai pasieksite aukščiausią pilotažą - pavyzdžiui, gebėsite iškepti duoną", - sako virtuvės šefas.
Laidos žiūrovus labiausiai domina, kaip tinkamai paruošti mėsos patiekalus - tokie receptai jiems atrodo keliantys daugiausiai iššūkių. „Dažnai sulaukiau klausimų, kaip neperkepti vištos ar iškepti jautieną.
Tačiau tas pats tiktų ir daržovėms - žmonės tikina nemokantys jų skaniai paruošti, nors iš tiesų tą padaryti yra labai lengva. Tereikia turėti šiek kiek techninių žinių!" - bando įkvėpti gaminti G.Endriukaitis.
Paklaustas, ką žiūrovai po laidų dažniausiai stengiasi atkartoti namuose, Gediminas šypteli - juos labiausiai traukia saldūs kepiniai. Tiesa, būtent obuolių pyragas yra ir paties Gedimino pirmą kartą gyvenime pagamintas desertas.
„Ypač „ant bangos" yra senieji receptai - spurgos, Kuršėnų vyniotinis, krepšeliai su morengais. Žmonės tokiems dalykams jaučia nostalgiją, jie kelia malonius prisiminimus", - pasakojo virtuvės šefas.
Tokia pat gero maisto mylėtoja yra ir Gedimino kolegė Daiva. Moteris nuolat namuose gamina šeimai ir draugams, pirma išmėgina visus naujausius receptus.
„Aš, kaip dirbanti trijų vaikų mama, tikrai ne visada randu laiko sudėtingiems receptams. Todėl kaip įmanoma labiau stengiuosi juos supaprastinti ir pagreitinti. Juk norisi šeimą nustebinti skaniu patiekalu ir įprastą darbo dienos vakarą!
Tačiau mėgstamiausias mano laikas - savaitgalio pusryčiai, kuomet niekur nereikia skubėti, galima ramiai eksperimentuoti, o vėliau visiems prie stalo ragauti besidalinant visos savaitės įspūdžiais", - sako Daiva.
Laida „Gardu gardu" - kiekvieną šeštadienį 10.30 val. per TV3.
Rašyti komentarą