Ar saugu valgyti šokoladą, kuris yra pabalęs?

Viena populiariausių dovanų – šokoladas: kokį dėti po eglute ir naudoti Kalėdų tortui? (receptas)

Saldumynų pasiūla Kalėdų laikotarpiu būna didžiulė, tad tikrai nelengva išsirinkti šokoladą tiek švenčių stalui, tie dovanoms.

Šventiniu laikotarpiu lietuviai saldumynams netaupo: paklausa didėja kiekvienais metais, o asortimentą kasmet papildo sezoninės prekės.

Saldžių dovanų iš anksto turėtų ieškoti ir norintys sutaupyti – akcijų laikotarpiu pasirūpinti vaikiškais Advento kalendoriais, šokoladinėmis figūrėlėmis bei kitais šokolado gaminiais, kuriems nereikės daug išlaidauti.

Mitybos konsultantai primena, kad, kalbant apie šokolado poveikį sveikatai, priimtinas yra tik saikingas juodojo šokolado vartojimas ne daugiau kaip 40 g per dieną.

Populiariausia dovana – saldumynų dėžutės

Parduotuvių lentynose galime rasti įvairių dovanoms tinkamų šokolado gaminių, pradedant šokolado plytelėmis ar figūrėlėmis, baigiant didelėmis saldainių dėžėmis.

Šventiniu laikotarpiu lietuviai saldumynams netaupo, paklausa didėja kiekvienais metais, o asortimentą kasmet papildo ir sezoninės prekės.

Nepriklausomai nuo progų ir metų laiko, pirkėjai dovanoms dažniausiai renkasi saldainių dėžutes, tad visada jų turime pačių įvairiausių.

Šventiniam periodui atsivežame ir naujų sezoninių prekių: šokoladinių figūrėlių, šokoladukų ant pagaliukų ir kitų mažesnės vertės, tačiau kokybiškų gaminių, tad saldžią dovanėlę ras net ir nemėgstantys daug išlaidauti.

Sveikos mitybos principai neabejotinai vis labiau įsitvirtina daugumos mūsų gyvenime, nes per keletą metų gerokai pasikeitė saldumynų pirkimo įpročiai.

Nors vis dar daugiausiai parduodame pieniško šokolado, paskutiniu metu gerokai padidėjo ir juodojo šokolado populiarumas: tiek jo paklausa, tiek pasiūla.

Siekiantys gyventi sveikiau, bet neatsisakantys saldumynų, mūsų parduotuvėse jau ras ir mažiau cukraus turinčių bei veganams tinkamų šokolado gaminių, tiek sau, tiek dovanoms.

Naudingiausias – juodasis šokoladas

Prasidedant Kalėdų sezonui parduotuvių lentynos puošiamos ne tik kalėdinėmis dekoracijomis, bet ir šventiškai įpakuotais saldumynais.

Mitybos konsultantai tvirtina, kad visada geriau rinktis kokybiškesnius šokolado gaminius, kuriuose kakavos būtų ne mažiau nei 70 proc.

Medikai ir mokslininkai vis daugiau kalba apie flavonoidus, kurie pasižymi antioksidaciniu poveikiu.

Oksidacinis stresas yra vienas iš veiksnių, sukeliančių tokias ligas kaip vėžį, cukrinį diabetą, širdies ir kraujagyslių bei įvairias uždegimines ligas.

O vienas iš produktų, pasižyminčių antioksidaciniu poveikiu, yra juodasis šokoladas. Medicininiai duomenys skelbia, kad jis turi pakankamą kiekį aktyviųjų flavonoidų, kurie mažina oksidacinį stresą.

Tai reiškia, kad kuo šokoladas grynesnis, turintis daugiau kakavos sausųjų medžiagų ir mažiau kitų pridėtinių komponentų, tuo jis naudingesnis sveikatai. „Juodajame šokolade randama organinių, biologiškai aktyvių junginių, tokių kaip polifenoliai, flavonoidai ir katechinai.

Jie pasižymi antioksidacinėmis bei antiuždegiminėmis savybėmis, padeda apsaugoti ląsteles nuo uždegimų, gali pagerinti smegenų veiklą ir sustiprinti imuninę sistemą“, – sako dietologė.

Saugo nuo trombų ir kelia nuotaiką

Klinikiniai tyrimai įrodė, kad saikingas juodojo šokolado vartojimas mažina sergamumą koronarine širdies liga.

Pabrėžiama – saikingas, nes nėra taip, kad pradėję valgyti šokoladą plytelėmis nesusirgsime širdies ligomis.

Juodasis šokoladas gerina kraujotaką, nes mažina trombų susidarymo tikimybę.

Žinoma, tai nereiškia, kad šokoladą galime ar turime skanauti kasdien. Šokoladu, beje kaip ir kitais desertais, patartina mėgautis ne dažniau nei du kartus per savaitę, o juos valgant šiek tiek padidinti išgeriamo vandens kiekį.

Šokolado mėgėjai tikina, kad jis pagerina nuotaiką, nes yra susijęs su vadinamaisiais laimės hormonais.

Kaip ir kiti saldumynai, šokoladas skatina endorfinų (hormonų, skatinančių malonumo pojūtį) atpalaidavimą.

Šokolade yra triptofano – medžiagos, kurią smegenys naudoja serotoninui gaminti.

O didesni serotonino kiekiai, kaip žinoma, skatina pakilią nuotaiką. Taip pat jame yra feniletilamino, kuris stimuliuoja smegenų malonumo centrus, tačiau tiesa tokia, kad šokolade visų šių medžiagų yra labai mažai.

Namuose galite pasigaminti gardų šokoladinį pyragą su sūdyta karamele ir riešutais, kuris puikiai tiks ir šventiniam stalui.

RECEPTAS

Šokoladinis pyragas su sūdyta karamele ir riešutais

Pyragui reikės:

  • 200 g juodojo šokolado;
  • 200 g sviesto;
  • 4 vnt. kiaušinių;
  • 150 g rudojo cukraus;
  • 2 šaukštų kvietinių miltų;
  • 75 g graikinių riešutų.

Sūdytai karamelei reikės:

  • 150 g rudojo cukraus;
  • 50 ml plakamosios grietinėlės;
  • 100 g sviesto;
  • 0.75 g druskos.

Gaminimas:

  1. Šokoladą ištirpinkite nedideliame puode ar vandens garų vonelėje. Įberkite cukrų. Leiskite šokoladui atvėsti 15 minučių.
  2. Po vieną įmaišykite kiaušinius, paskui suberkite miltus ir smulkintus riešutus.
  3. Supilkite tešlą į 21–22 cm dydžio kepimo popieriumi išklotą pyrago skardą  nuimamais kraštais. Kepkite 180° C orkaitėje 20-25 minutes.
  4. Paruoškite sūdytą karamelę. Nedideliame puode apie 2-3 minutes pakaitinkite rudąjį cukrų ir grietinėlę. Nukelkite puodą nuo ugnies ir įmaišykite sviestą bei druską.
  5. Atvėsinkite mišinį šaldytuve, kol jis taps šiek tiek tirštesnis. Supilkite karamelę ant pyrago. Leiskite jam pastovėti šaldytuve 1-2 valandas. Tada išimkite iš formos ir patiekite. Galite pabarstyti graikiniais riešutais.

Skanaus!

Rašinių ciklą apie šokoladą remia parduotuvė "AJ šokoladas" Klaipėdoje.

AJ Šokoladas“ - Klaipėdoje

Uostamiestyje - didžiausias iš kokybiškų belgiškų žaliavų pagaminto šokolado pasirinkimas -  Šokolado kavinėje „AJ Šokoladas“ Klaipėdoje, Karoso g. 9.

Jauki, nedidelė šokolado parduotuvė - kavinukė, kurioje smagu išgerti kvapnios kavos, paragauti saldainių, pasmaguriati karštu šokoladu, atsigaivinti šokolado antpilu paskanintais ledais.

Čia visada rasite didžiulį asortimentą šviežiausių saldainių, saldžių ir netgi labai pikantiškų dovanėlių.

Be to, kiekvieną lankytoją, kavinės darbuotojai išleis su dovana - naujausiu savaitraščio "Savaitės ekspresas" numeriu. 

Kavinė dirba darbo dienomis nuo 9 iki 17 val.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder