Veganų dienos proga - maistingi ir nebrangūs augaliniai produktai: 2 rudeniški augaliniai receptai

Artėjančios veganų dienos proga prekybos tinklas „Lidl" kviečia kasdienį maisto racioną praturtinti augaliniais produktais ir išbandyti naujus receptus.

Net ir nedideli kasdieniai pokyčiai papildant savo mitybos racioną augaliniais maisto produktais gali padėti pagerinti savijautą bei prisidėti prie planetos gerovės.

Lapkričio 1 d. jau trisdešimtą kartą bus minima Pasaulinė veganų diena. Ji buvo įkurta 1994 m. siekiant paminėti Jungtinės Karalystės Veganų draugijos įkūrimo ir veganų termino sukūrimo 50-metį. Šią dieną visame pasaulyje siekiama atkreipti dėmesį į augalinės mitybos naudą žmonėms, gyvūnams ir mūsų planetai.

„Augaliniai produktai palieka mažesnį šiltnamio efektą sukeliančių dujų pėdsaką ir, lyginant su gyvūniniais produktais, yra siejami su mažesne aplinkos tarša žaliavų auginimo metu.

Taip pat yra labiau tausojami natūralūs gamtos ištekliai, mažinama ekosistemų tarša. Sąmoningas pasirinkimas gyvūninės kilmės produktus keisti augalinėmis alternatyvomis padeda puoselėti ir gyvūnų gerovę bei gali būti palankesnis sveikatai", – pasakoja Karolina Labulytė, „Lidl Lietuva" pirkimų tvarumo specialistė.

„Lidl" metų pradžioje išsikėlė naują tikslą plėsti pirkėjų galimybes rinktis sveikatai palankesnį ir tvaresnį gyvenimo būdą už įprastai nedidelę „Lidl" kainą bei pasiūlyti platesnį augalinės kilmės produktų pasirinkimą.

„Esame išsikėlę tikslą iki 2025 m. pabaigos didinti augalinės kilmės baltymų kiekį savo asortimente. Tai apima tiek veganiškas mėsos, pieno ir žuvies alternatyvas, tiek ankštinius augalus, riešutus, sėklas.

Tikime, kad pasiūlydami puikų kokybės ir kainos santykį, padėsime klientams įtraukti į savo kasdienį mitybos racioną daugiau augalinės kilmės produktų", – sako K. Labulytė.

Rudeniški augaliniai receptai

Ruduo – derliaus ir šiltų, kvapnių troškinių metas. „Lidl" siūlo išbandyti porą maistingų ir sočių augalinių patiekalų, tinkančių šaltajam metų laikui.

Augalinių dešrelių ir daržovių troškinys

Šešioms porcijoms reikės:

  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 12 veganiškų dešrelių
  • 2 smulkiai supjaustytų svogūnų
  • 2 smulkiai supjaustytų morkų
  • 2 smulkiai supjaustytų saliero stiebų
  • 2 x 400 g skardinių pjaustytų pomidorų
  • 1 v. š. rudojo cukraus
  • 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • 1 šaukštelio paprikos miltelių
  • 1 šaukštelio džiovintų čili pipirų
  • 1 v. š. obuolių acto
  • Nedidelės saujos čiobrelių lapelių
  • 2 x 400 g skardinių nuplautų ir nusausintų pupelių

Gaminame:

  1. Didelėje keptuvėje arba prikaistuvyje įkaitinkite aliejų ir ant vidutinės ugnies kepkite dešreles 4–6 minutes. Kai dešrelės gražiai apskrus, jas išimkite ir atidėkite į šalį.
  2. Į keptuvėje likusį aliejų sudėkite smulkintus svogūnus, morkas ir salierą (jei reikia, įpilkite daugiau aliejaus) ir kepkite 10 minučių, kol daržovės suminkštės ir pasidarys lengvai auksinės spalvos.
  3. Tuomet sudėkite pjaustytus pomidorus ir įpilkite pusę stiklinės vandens. Įmaišykite cukrų, raudonėlį, papriką, čili, actą ir pusę pasiruoštų čiobrelių. Pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Tuomet neuždengę dangčiu virkite apie 20–25 minutes, kol pomidorai pradės irti. Suberkite pupeles ir troškinkite dar 10 minučių, kol troškinys sutirštės.
  5. Tuomet dešreles sudėkite atgal į keptuvę su troškiniu. Jei reikia dar kartą pagardinkite druska bei pipirais ir patiekite kartu su duona, virtomis bulvėmis ar ryžiais.

Skanaus!

Kokosų, anakardžių ir sviestinio moliūgo karis

Keturioms porcijoms reikės:

  • 1 v. š. aliejaus
  • 1 smulkiai supjaustyto svogūno
  • 3 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių
  • 1 cm ilgio imbiero šaknies gabalėlio (sutarkuoto)
  • 2 v. š.  kario miltelių
  • 400 g skardinės kokosų pieno
  • 200 g skardinės pjaustytų pomidorų
  • 75 g anakardžių riešutų, sutrintų trintuvu iki smulkių miltelių
  • 4 v. š. razinų
  • 400 g skardinės nusausintų avinžirnių
  • 1 didelio sviestinio moliūgo apie 750 g (nulupo ir supjaustyto gabalėliais)

Gaminame:

  1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies, kol suminkštės.
  2. Sudėkite česnaką, imbierą ir kario miltelius ir maišydami kepkite apie 20 sekundžių.
  3. Supilkite kokosų pieną, pomidorus, anakardžių riešutus, razinas, avinžirnius ir pjaustytą moliūgą, pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Įpilkite apie 200 ml vandens. Užvirus iškart sumažinkite ugnį iki mažos.
  5. Neuždengę dangčiu ir nuolat pamaišant virkite apie 20 minučių, kol moliūgai suminkštės. Patiekite kartu su ryžiais.

Skanaus!

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder