Trys patikrinti būdai, kaip išlaikyti grybus

Prasidėjus grybų sezonui dažnas imame ieškoti patikimų būdų, kaip tinkamai paruošti ir išlaikyti miško gėrybes ne vieną sezoną. Su „Vakarų ekspreso“ skaitytojais savo patirtimi ir receptais sutiko pasidalinti Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narė, grybų rinkimo ir jų ruošimo entuziastė Elida Mantulova.

E. Mantulova patarė, kad vienas geriausių būdų išlaikyti grybus - juos marinuoti. Moteris pabrėžė, kad marinuojant stiklainiuose svarbu nemaišyti grybų rūšių: jei baravykai - tai tik baravykai, jei raudonviršiai - tik raudonviršiai.

Grybų rinkimo ir ruošimo entuziastė pasakojo, kad pirmiausia puode reikia užvirti vandenį, šiam užvirus nupilti grybus ir taip juos nuplauti. Tada miško gėrybes užpilti vandeniu ir kaitinti. Užvirus vandeniui reikia nugriebti putas ir pagal skonį įdėti druskos, pipirų, cukraus, įpilti lašelį acto. Į stiklainius būtina įdėti česnako skiltelę, krapo kotelį ir sudėti 10-15 minučių virusius grybus. Stiklainius patariama laikyti šaldytuve. Jame grybai gali išbūti net kelis sezonus.

Taip paruošti grybai, anot E. Mantulovos, gali būti patiekiami kaip pagrindinio patiekalo garnyras, užkandis, puošmena šventiniam stalui ar netgi kaip dovana svečiams. „Kaip dovanoja gražiai aprištas uogienes, tokį patį efektą padaro ir maži baravykiukai“, - savo patirtimi dalijosi moteris.

Šaldo E. Mantulova baravykus ir raudonviršius. „Pastaruosius dvejus metus mano virtuvėje dominavo baravykai. Jų buvo aštuonis kartus daugiau nei raudonviršių“, - pastebėjo grybautoja.

Į šaldiklį, anot pašnekovės, geriausia dėti tą dieną rinktus ir kruopščiai nuvalytus grybus. Moteris pastebi, kad atšaldyti grybai nebetenka standumo, tačiau skonis ir kvapas išlieka.

E. Mantulova grybus dar ir džiovina specialioje džiovyklėje. Taip apdorotus baravykus, raudonikius ar šilbaravykius ji naudoja sriuboms ar padažams pagardinti.

Na, o jei pririnkti ar nupirkti grybai neatsiduria nei specialioje džiovyklėje, nei šaldymo kameroje, nei puode, juos galima greitai ir lengvai paruošti keptuvėje.

Ji patarė šiam patiekalui naudoti rudmėses. Jas reikia nuplauti, nupjauti kotelius, palikti tik grybų galvutes. Tada grybus apvolioti miltuose su druska ir dėti į vidutiniškai įkaitintą keptuvę su jau ištirpusiu sviestu. Kai jie iškepa, tampa traškūs, o valgyti juos norisi lygiai taip pat, kaip ir bulvių traškučius - suvalgęs vieną, jau nori ir antro, - intrigavo E. Mantulova.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder