Trys patiekalai iš kiaulienos ant grilio: skoniu užburiantys receptai - norėsite dar!
Pasak mėsos technologo, populiariausios kiaulienos rūšys yra sprandinė, nugarinė, mentė, kumpis, šonkauliai ir karka. Kiekviena jų gaminama šiek tiek kitaip ir tinka skirtingiems patiekalams. Jis išskiria ir pagrindinių dalių ypatumus.
Nugarinė. Paprastai tai liesiausia ir minkščiausia dalis, todėl itin tinka kepsniams kepti. Nugarinės skonis yra itin švelnus. Vis dėlto kepant nugarinės kepsnius reikėtų itin atidžiai įvertinti kepimo laiką, nes liesą mėsą lengva perkepti ir tuomet ji taps sausa. Taip pat nugarinę galima kepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje, tik tuomet reikėtų apjuosti ją šoninės juostelėmis, kurios neleis mėsai išdžiūti. Nugarinę galima ir patroškini su svogūnais, morkomis ir kitomis mėgstamomis daržovėmis. Marinato ar prieskonių skonis itin lengvai įsigeria į šios rūšies mėsą, todėl reikėtų jų nepadauginti.
Mentė. Lyginant su nugarine, mentė turi šiek tiek daugiau riebalo. Jis neleidžia mėsai išdžiūti ir paruošta ji išlieka sultinga. Geriausiai ją iš lėto troškinti. Taip pat kiaulienos mentė tiks įvairiems troškiniams, o sumalta – tradiciniams kotletams ir mėsainiams gaminti. Mentė yra labai paprastai paruošiama. Ir – svarbiausia, skirtingai nei kepant nugarinę, nereikėtų jaudintis, kad ją perkepsite. Mentę kelioms minutėms ilgiau palikę ant ugnies jos nesugadinsite, nes sausa taip greitai ji netampa.
Šonkauliai. Ši kiaulienos dalis yra itin populiari beveik visame pasaulyje. Juk paskanauti šonkauliukų tikrai norisi. Paprastai šonkauliai turi daugiau riebalų, todėl jie taip tinka ruošti ir ant grilio. Tinkamai iškepus, riebalai išsilydo, bet neleidžia išsausėti mėsai, todėl ji lieka itin sultinga ir minkšta. Šonkaulius galima ruošti įvairiausiais būdais – eksperimentuoti su marinatu, prieskoniai ir padažais, priklausomai nuo to, ar mėgstate aštresnį, ar švelnesnį skonį.
Karka. Tai – kiaulės kojos dalis, parduodama su oda. Iš karkos galima virti šaltieną, tačiau taip pat jis puikiai tinka troškinti ar kepti orkaitėje. Tačiau prisiminkite, kad dėl odos ir dydžio gaminimo laikas gali užtrukti ir iki poros valandų. Jei karka iki galo neišvirusi ar iškepusi, ji bus sudiržusi, sunkiai pjaustoma ir kramtoma. Dar vienas būdas – karką apvirti ir tuomet paskrudinti orkaitėje, kad mėsa išliktų sultinga, o odelė – apkepus ir traški.
„Iki“ atstovas dalijasi ir trimis lengvai paruošiamais receptais ant grilio iš kiaulienos:
Kiaulienos kepsniai ant grilio
Jums reikės:
6-8 vidutinio dydžio kiaulienos kepsnių
⅓ puodelio žaliųjų citrinų sulčių
2-3 skiltelių česnako
3 šaukštų sojos padažo
kelių šaukštų rudojo cukraus
Šviežio aitriojo pipiro arba jo miltelių
Šviežių raudonėlių
Šviežios kalendros
Šviežių petražolių
Gaminimas:
Žaliosios citrinos sultis, sojų padažą, rudąjį cukrų ir smulkiai supjaustytą česnaką sudėkite į indą ir labai gerai išmaišykite.
Kiaulienos kepsnius pasūdykite ir pabarstykite pipirais.
Užpilkite ant jų gautą marinatą ir palikite marinuotis 4-5 val.
Kepsnius kepkite ant vidutinės kaitros apie 10 minučių.
Nuėmę nuo grotelių sudėkite į lėkštę, uždenkite folija ir palikite maždaug 5 min.
Kitame indelyje sumaišykite smulkiai susmulkintus raudonėlių, kalendros ir petražolių lapelius, pridėkite smulkinto česnako bei aitriojo pipiro.
Išspauskite žaliosios citrinos sulčių, įberkite druskos ir įpilkite šiek tiek vandens.
Gautą padažą galite tempti ant kiaulienos kepsnių arba valgyti šalia jų.
Ant žarijų kepti kiaulienos šonkauliai su padažu
Jums reikės:
1,5 kg kiaulienos šonkaulių
1 šaukšto maltų kuminų
1 šaukštas aitriosios paprikos miltelių
1 šaukštas paprikos miltelių
200 ml barbekiu padažo
Marinatui:
100 ml aliejaus
3 šaukštų citrinos sulčių
3 šaukštų sojos padažo
3 šaukštų Vorčesterio padažo
4 skiltelių česnako
Petražolių
Druskos, pipirų
Gaminame:
Kruopščiai sumaišykite marinatą ir įtrinkite juo šonkaulius.
Palaikykite šaldytuve 8-10 val.
Įkaitinkite kepsninę, groteles aptepkite aliejumi. Nedideliame indelyje sumaišykite kumynus, aitriosios paprikos, taip pat paprikos miltelius, druską ir pipirus.
Labai gerai išmaišykite.
Šonkaulius iš abiejų pusių įtrinkite padažu.
Likusią padažo dalį pasilikite vėlesniam laikui.
Kepkite šonkaulius nuolat vartydami, kad nesudegtų.
Kai iškeps, apšlakstykite šonkaulius barbekiu padažu ir kepkite dar kelias minutes.
Patiekite su mėgstamomis salotomis ir garnyru.
Kiaulienos šonkauliai su saldžiarūgščiu marinatu
Jums reikės:
1,5 kg kiaulienos šonkaulių
Smulkinto česnako
Skysto medaus
Šaukštelio garstyčių
Šaukštelio apelsinų džemo
Šaukšto sojų padažo
Šaukšto pomidorų padažo
Druskos, pipirų
Gaminimas:
Marinatui skirtus ingredientus: susmulkintą česnaką, medų, garstyčias, apelsinų džemą, sojų ir pomidorų padažus, prieskonius, kruopščiai sumaišykite. Į negilų indą sudėkite kiaulienos šonkaulius ir užpilkite marinatu. Palaikykite šaldytuve 8-10 val. Įkaitinkite kepsninę, groteles patepkite aliejumi ir kepkite nuolat pavartydami ir patepdami likusiu marinatu. Patiekite su mėgstamu garnyru ir šviežiomis salotomis. Skanaus!
Rašyti komentarą