Jau nuo seno Velykų rytą visi eidavo į bažnyčią ir nešdavosi išpuoštas pintines, sėtuves, aprištas drobelėmis, lininėmis skarelėmis, į kuriuos sudėdavo šventinimui skirtą maistą, margučius.
Šventes daugelis žmonių sieja su vaišėmis apkrautu stalu. Spalvingi kiaušiniai, mišrainės, mėsos užkandžiai, grybai, silkė. Tai - sunkiai virškinamas maistas.
Kad persivalgymas ir bloga savijauta nesugadintų šventinės Velykų nuotaikos, turėtumėte žinoti, kad suaugęs žmogus per parą turėtų suvartoti ne daugiau kaip 2 kiaušinius.
Didesnį dėmesį į valgomą maistą turėtų atkreipti sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis. Jie turėtų vengti patiekalų iš silkės, nes didelis druskos kiekis padidina kraujospūdį.
Sergantieji virškinamojo trakto ligomis turėtų vegti patiekalų iš grybų.
Norint nepersivalgyti ir mėgautis šventine nuotaika reikėtų:
• Likus keletui valandų iki sotaus valgymo išgerti virškinimą gerinančios arbatos;
• Maistą valgyti mažesniais kiekiais ir viską lėtai, gerai sukramtyti, nes didelio kiekio mūsų virškinimo sistema tiesiog nepajėgi gerai perdirbti;
• Valgant patartina atsisakyti didesnio kiekio skysčių, nes jie atskiedžia virškinimo trakte išsiskiriančias sultis ir apsunkina virškinimą;
• Gaiviaisiais gėrimais mėgautis patartina praėjus šiek tiek laiko po pagrindinių patiekalų;
• Venkite riebaus, aštraus, sunkiai virškinamo maisto;
Derėtų nepiktnaudžiauti šokoladu, kava, sultimis, alkoholiu.
• Taip pat labai svarbu ir judėti – nesėdėkite prie stalo visą dieną. Prisiminkite tardicinius Šv. Velykų žaidimus, šokius, dainas.
Visgi, jei nepavyko atsispirti gardiems patiekalams ir persivalgėte, kitą dieną galite padėti sau imdamiesi tokių veiksmų:
• Ryte išgerkite virinto vandens, prieš tai stiklinėje ištirpinę keletą arbatinių šaukštelių medaus ir įlašinę citrinos sulčių;
• Vartokite kuo daugiau nestiprios arbatos;
• Atsisakykite gausesnio ir sunkiai virškinamo maisto;
• Rinkitės vaisius, košes, sultis ir mineralinį vandenį, bet venkite itin rūgščių maisto produktų.

Rašyti komentarą