Skanus išsigelbėjimas nuo kaitros: trumpas ledų vadovas

Žmonės labai mėgsta ledus, ir tai skatina gamintojus nuolatos eksperimentuoti: kulinarai ieško ekstravagantiškų derinių, o chemikai ir mikrobiologai išranda naujas ledų gamybos technologijas. Supažindiname su „ledų enciklopedija" pagal jų gamybos būdą.

Sorbetas

Jo pagrindas - cukraus sirupas ir vaisių arba uogų tyrė. Priklausomai nuo užšaldymo lygio galima patiekti arba kaip gėrimą, arba kaip vaisinių ledų rutuliuką.

Minkšti ledai

Gaminami iš šviežio pieno ir cukraus. Užšaldomi -5-7 laipsnių temperatūroje. Lyginant su grūdintais ledais, pasižymi kremine konsistencija, o kadangi juose yra mažiau oro, lėčiau tirpsta

Grūdinti ledai

Gaminami pramoniniu būdu iš grietinėlės: apdorota šaldiklyje, ji užšaldoma iki minus 18 laipsnių ir žemesnėje temperatūroje. Tokiuose leduose yra daugiau riebalų ir daugiau oro.

„Semifredo"

Išvertus iš italų kalbos - „pusiau sušaldyti". Ledai išties patiekiami lengvai aptirpę. Pagal klasikinį receptą šiems ledams gaminti naudojami kiaušiniai, sumaišomi su gerai išplakta grietine ir pienu. Stipriai sušaldyti nereikia.

Vaisiniai ledai

Iš esmės tai - šaldytos vaisių sultys, į kurias nededama kitų ingredientų. Todėl vaisiniai ledai laikomi lengviausiu ir nekaloringiausiu šaltu desertu.

Šaldytas jogurtas

Nors jo gamybai ir reikalingas šaldiklis, šaldytas jogurtas, kitaip kaip klasikiniai ledai, yra labai neriebus ir jame labai mažai cukraus. O dar jame yra bifidobakterijų.

Kepti ledai

Juos pagaminti nėra labai sunku. Grietininius ledus reikia panardinti į skystą tešlą, atšaldyti, o paskui 30 sek. pakepti įkaitintame aliejuje ir iškart patiekti.

Nanoledai

XX a. 9-ojo deš. pabaigoje juos sugalvojo mikrobiologas Kurtas Džonsas. Jiems gaminti naudojamas skystas azotas. Pieno mišinys sušąla granulėmis. Paprastai vienoje porcijoje sumaišomi kelių skonių žirneliai.

Ledų tortas

Jam pagaminti reikia minkštų grietininių ledų su razinų ir riešutų įdaru, taip pat biskvito. Jo sluoksnis trukdo ledams pernelyg greitai ištirpti.

Krioledai

Laikantis saugumo reikalavimų, juos pasigaminti yra nesunku. Į grietinėlės ir kiaušinių mišinį reikia įpilti skysto azoto. Ledai akimirksniu sustings, azotas išgaruos, tad jų iškart galima skanauti.

Granita

Tai tolima ledų giminaitė. Gaminama iš cukraus sirupo ir vaisių tyrės mišinio pridedant ledo trupinių. Jų tekstūra gali būti įvairi - ir gan stambūs ledo gabaliukai, ir beveik nepastebimi.

Melorinas

Taip JAV ir Anglijoje vadinamas desertas, imituojantis ledus. Kitaip sakant, tai yra pigesnė ledų versija, gaminama pieno riebalus pakeičiant augaliniais riebalais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder