Skaičiuojant dienas iki vasaros į mitybą grįžta ledai: dietologė išskyrė vertingiausias rūšis
Svarbiausia – saikas ir atidus pasirinkimas
Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ledai neturėtų būti įtraukti į kasdienį mitybos racioną, nes tai – desertas, kurio vartojimą reikia planuoti: „Ledais patarčiau mėgautis saikingai, o karštomis vasaros dienomis geriau atsigaivinti vandeniu.“
Be to, gydytoja ypač ragina atsakingai vartoti ledus tuos žmones, kurie serga virškinimo sistemos ligomis, turi alergijų tam tikroms ledų sudėtinėms dalims arba riboja suvartojamų kalorijų kiekį.
„Tiek pieno pagrindu pagamintų ledų grupėje, tiek vaisinių ledų grupėje gali būti įvairių sveikatai palankesnių arba nepalankesnių komponentų.
Negalėčiau pasakyti, kad pieno pagrindu pagaminti ledai turėtų pirmenybę prieš vaisinius ledus arba atvirkščiai. Kiekvienas turėtų pasirinkti pagal save, atsižvelgdamas į savo poreikius bei sveikatos būklę, – teigia specialistė.
Be to, dr. E. Gavelienė priduria, kad renkantis ledus būtina atkreipti dėmesį į jų sudėtį. – Svarbu pasižiūrėti, ar produkto sudėtinių dalių bei priedų sąrašas ne per ilgas ir atidžiai skaityti, kas sudaro to gaminio pagrindą.“
Išmėginkite sveikatai palankias ledų alternatyvas
Namuose gaminti ledai gali pradžiuginti tiek gaminimo procesu, tiek nustebinti ryškiu skoniu bei praturtinti organizmą išties sveikatai palankiomis medžiagomis. Prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologė Lina Barčaitė kviečia išmėginti bananų ant pagaliuko bei mini vynuogių ledus:
„Bananų ledams naudokite nepernokusius vaisius, nes kitaip, pamauti, jie nuslys nuo pagaliuko. Juos perpjaukite per pusę, pamaukite ant dviejų medinių iešmelių ar specialaus ledų pagaliuko ir įmerkite į ištirpdyto šokolado masę.
Paskui – apibarstykite riešutų gabaliukais. Tuomet paruoštus būsimus ledus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės ir palikite šaldiklyje kelioms valandoms iki kol sustings.“
Kitas, vynuogių ledų receptas, pasak L. Barčaitės, dar paprastesnis – tiesiog gerai nuplaukite norimos rūšies vynuoges, jas nusausinkite, ir, sudėję į užspaudžiamą plastikinį maišelį, palikite aštuonioms valandoms šaldiklyje:
„O mėgstantiems labiau tradicinius skonius, verta išmėginti šaldyto jogurto ledus. Tiesiog sumaišykite mėgstamą sveikatai palankų jogurtą su norimomis uogomis ir užšaldykite masę specialiose ledų formelėse.“
Tai – ledų alternatyvos, nenusileidžiančios skonių turtingumu pirktiniams, todėl neabejotinai patiks ir vaikams. Be to, tokie naminiai ledai ne tik atgaivins šiltuoju sezonu, bet ir praturtins organizmą sveikatai palankiomis medžiagomis.
Ledų skonių įvairovė
Šiais laikais ledų ragavimas – ne tik vasaros dienų įprotis, bet ir tikra pramoga. Skonio nuotykių ieškotojai gali išmėginti save ragaudami ruginės duonos, avokadų, agurkų, kietojo sūrio ar net rožių skonio ledus.
Pasak ekspertės, vis dažniau pirkėjai renkasi sveikatai palankesnius, savo sudėtyje mažiau cukraus turinčius ledus. Taip pat daug dažniau renkamasi lietuviškų gamintojų produkcija.
„Vasaros metu labai praplečiame ledų asortimentą, kad kiekvienas pirkėjas rastų savo skoniui geriausiai tinkančią porciją. Iš sveikatai palankesnių alternatyvių šiemet turėsime trintų uogų natūralius ledus, be dažiklių ar kitų priedų.
Taip pat papildėme savo asortimentą lietuviškais becukriais ledais, kurie šiuo metu yra labai populiarūs. Pastebime, kad klientai dažniau renkasi lietuviškų gamintojų ledus dėl priimtinesnių skonių savybių, tad lokalumas šioje produktų kategorijoje labai ryškus“, – sako O. Suchočeva.
Ryški ir didėjanti veganiškų ledų pardavimo tendencija.
„Plečiame savo asortimentą bei stengiamės atrinkti kuo įvairesnių veganiškų ledų, tad ši kategorija pas mus tikrai plati“, – pažymi „Rimi“ komercijos operacijų vadovė, primindama, kad norintiems sutaupyti verta vasaros apsipirkimus planuoti iš anksto.
Rašyti komentarą