Šiurkšti klaida, kurią darome plakdami glotnučius: dėl jos organizmas įsisavina mažiau antioksidantų

Daugelio geros dienos užtaisas prasideda nuo natūralios energijos pliūpsnio, gaunamo iš sveikatai palankaus, maistingo pusryčių glotnučio.

Jo gamybai renkamasi klasikiniai ingredientai: pienas, miško uogos, špinatai ir, žinoma, – bananai. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tikrai ne visus produktus galima maišyti į vieną kokteilį, mat, maisto produktuose esantys flavonoidai (antioksidantai) prasčiau pasisavinami, kai sąveikauja su tam tikromis medžiagomis.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad neverta sukti galvos, jei namų sąlygomis prinokę bene pagrindiniai glotnučių ingredientai – bananai – ima juoduoti: užteks juos įdėti į šaldiklį ir visuomet po ranka turėsite kokteilio ingredientą. O pasinaudoti puikia proga ir sutaupant papildyti vaisių dubenį verta šį savaitgalį (spalio 19–22 d.)  aktyvavus 33 proc. nuolaidų kuponą bananams „Rimi“ parduotuvėse. Paįvairinkite tradicinį bananų glotnutį ypatingu receptu.

Saują aviečių verčiau valgyti atskirai 

Pastarųjų metų tyrimai patvirtino anksčiau iškeltas hipotezes, jog ruošiant glotnučius, kai kurių produktų nederėtų maišyti, mat tokiu atveju iš maistinių medžiagų negaunama visos potencialios naudos organizmui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad tai susiję su medžiaga – polifenolio oksidaze (PPO).

„Tam tikri maisto produktai, kai būna prapjaunami, pradeda ruduoti. Taip įvyksta, nes prapjautas produktas kontaktuoja su oru ir išskiria polifenolio oksidazė (PPO), dėl kurios ir prasideda fermentinis rudėjimo procesas ant maisto paviršiaus.

Tikrai visi yra susidūrę su šia chemine reakcija, kai prapjauto banano, obuolio ar avokado paviršius pradėjo ruduoti. Nors parudavę produktai netampa žalingi žmogaus organizmui, ši medžiaga turi įtakos flavanoidų (antioksidantų) įsisavinimui žmogaus organizme.

Paprastai kalbant, jeigu sudedam PPO išskiriančius produktus ir flavanoidais turtingus produktus (pavyzdžiui, uogas ar špinatus) kartu, tai flavanoidų įsisavinimas mažėja.

Flavanodai – antioksidantai, lėtinio uždegimo slopintojai, reikalingi visų lėtinių ligų (vėžio, cukraligės, kardiologinių ligų ir kt.) profilaktikai“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Bananai, avokadai, obuoliai – puikūs, sveikatai palankūs produktai, tačiau glotnučius su jais, pasak ekspertės, geriau ruošti su graikiniu jogurtu ar kefyru, nei maišyti su flavanoidais turtingais produktais, jei norime gauti maksimalios naudos savo organizmui.

„Vis dėlto, sumaišius minėtus produktus kartu irgi nieko blogo nenutiks. Juose esantys mineralai, mikroelementai, vitaminai, baltymai, riebalai, angliavandeniai bus įsisavinti, čia kalbama tik apie flavanoidų įsisavinimo sumažėjimą. Tad, jeigu norisi glotnučio su bananu ir avietėmis, viskas gerai, tik tada reikėtų papildomą aviečių saują suvalgyti atskirai“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.

Pagrindinio glotnučio ingrediento nauda sveikatai

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad bananai itin populiarūs gaminant glotnučius. Ekspertės manymu, jie suteikia kokteiliams kreminės ir švelnios tekstūros, todėl jie tampa gardesni ir sotesni, natūraliai saldus jų skonis pagerina bendrą kokteilio skonį ir sumažina pridėtinio cukraus poreikį.

„Žinoma, glotnučių gamybai geriausia rinktis aukštos kokybės bananus: ieškokite tvirtų vaisių, kurie būtų be minkštų dėmių ar odelės įskilimų. Venkite bananų su daugybe žalių arba rudų dėmių, nes tai gali reikšti, kad jie nepakankamai prinokę arba pernokę.

Prinokusio banano aromatas yra  saldus, švelnus ir malonus. Jei pastebite, kad vaisiaus kvapas per stiprus arba ne toks, koks turėtų būti, tai reiškia, kad bananas gali būti pernokęs arba pradėjęs gesti“, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

Neišmeskite pajuodavusių bananų

Ekspertė atkreipia dėmesį, kad nereikėtų išmesti pradėjusių juoduoti bananų, nes jie vis dar yra tinkami vartoti: pernokę bananai iš išorės gali atrodyti ne tokie patrauklūs, tačiau jie tampa saldesni ir aromatingesni – nokimo proceso metu vaisiuose esantis krakmolas virsta natūraliu cukrumi, o užšaldyti jie gali išsilaikyti dar ilgiau.

„Bananus užšaldyti nesudėtinga: pasirinkite prinokusius, nulupkite juos, supjaustykite griežinėliais, išdėliokite ant pergamentu išklotos kepimo skardos, užšaldykite, kol sustings (paprastai 1–2 valandas), tada perkelkite bananų griežinėlius į šaldymui tinkamą indą ar maišelį ir užklijuokite etiketę su data.

Bananų šaldymas yra puikus būdas išvengti maisto švaistymo. Be to, tai puiki galimybė visuomet turėti jų po ranka glotnučiams, kepiniams ar gaiviems šaldytiems užkandžiams, nes šaldiklyje juos galima laikyti kelis mėnesius“, – rekomenduoja ekspertė.

Kviečiame paįvairinti tradicinį bananų glotnutį egzotiška pasiflorų nata.

RECEPTAS

  • Bananų ir pasiflorų kokteilis
  • Glotnučiui reikės:
  • 240 g bananų, supjaustytų gabalėliais;
  • 120 ml apelsinų sulčių;
  • 240 g graikiško jogurto;
  • 60 ml pasiflorų minkštimo (maždaug 1 pasiflora) arba pasiflorų sulčių.
  1. Gaminimo eiga:
  2. Banano gabaliukus, apelsinų sultis ir jogurtą sudėkite į plaktuvą. Jei naudojate ne pasifloros minkštimą, o sultis, plakite jas kartu iki norimos konsistencijos ir supilkite į stiklinę (arba dvi).
  3. Jei naudojate pasifloros minkštimą, perpjaukite pasiflorą per pusę. Iš kiekvienos pusės išskobkite sėklas ir minkštimą bei šaukštu užpilkite ant glotnučio. Patiekite iš karto.

Skanaus!

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder