Renkamės sūrį: kuris tiks užkandžių padėklui, o kuris patiekalų gamybai?

Ar kada pagalvojote, kiek skirtingų sūrio rūšių egzistuoja pasaulyje? Vien prancūzai gali pasigirti apie 400 skirtingų sūrio rūšių, o visame pasaulyje skaičiuojama, kad egzistuoja net 2000 skirtingų rūšių ir skonių sūrio.

Greičiausiai iš visų šių rūšių esame ragavę vos keletą procentų. O ar žinote, kokia sūrio rūšis labiau tinka maisto gamybai, o kurį geriau patiekti kaip užkandį?

Minkštieji sūriai – receptų karaliai

Visi žinome, kad sūriai skirstomi pagal jų kietumą, riebumą, kvapą, brandinimo trukmę, pieno rūšį.

Minkštieji sūriai dažniausiai yra brandinami neilgai, geriausia juos vartoti šviežius. Jie unikalūs tuo, kad tinkami daugeliui receptų, tačiau reta rūšis pateikiama kaip užkandis.

Pavyzdžiui, kokybiška feta gali būti brandinta keletą mėnesių. Ji idealiai tinka salotoms, sumuštiniams, tačiau dėl trapios ir minkštos tekstūros greičiausiai negalėsime jos padėti ant sūrių rinkinio padėklo.

Feta tinka ir makaronų patiekalams, picoms, ypatingai dera su daržovėmis ir vaisiais. Ir kaip gi graikiškos salotos be fetos!

Minkštasis mocarela sūris pats skaniausias praėjus vos keletui valandų nuo jo paruošimo. Jis, kaip ir feta, puikiai tinka salotoms, dera su pomidorais, yra pamėgtas picų kepėjų ir tikrai kiekvieno lietuvio paragautas.

O štai kreminės tekstūros, ypač minkštas gorgonzola su mėlynuoju pelėsiu tikrai nėra visų ištyrinėtas, tačiau jis ypatingai tinkamas padažams, įvairiems kepiniams, taip pat ir serviravimui į sūrių rinkinį ant šventinio stalo.

Greta gorgonzolos rikiuojasi ir kiti minkštieji sūriai su mėlynuoju pelėsiu – rokforas, Memel Blue, kuriems lietuviai taip pat skiria gerokai per mažai dėmesio, tačiau jie idealiai tinka picoms, padažams, įvairiems kepiniams ar netradicinėms salotoms.

Rikota ir maskarponė – taip pat minkštieji sūriai. Jie idealiai tinka įvairiems kepiniams. Rikota naudojama tiek desertams, tiek įdarytiems makaronams ar lazanijai, kitiems daržovių bei mėsos patiekalams, o maskarponė puikiai dera su vaisiais, naudojama desertų, kremų gamyboje.

Kamamberas – vienas iš tų minkštųjų sūrių, kuris puikiai tinka užkandžiams, tačiau pamirštama, kad jis idealus ir kepiniams.

Šį sūrį galima kepti ir vieną, o prapjovus jo plutelę galima mirkyti įvairius krekerius, skrudintą šviesią duoną, vaisius ir daržoves.

Puskiečiai ir kieti sūriai – sūrių rinkiniams ir patiekalams

Jei retą kurį minkštąjį sūrį pasipjaustysime kaip užkandį, tai puskiečiai ir kietieji sūriai tikrai papuoš mūsų užkandžių stalą. Tačiau šie, dažnai sodraus skonio sūriai, pagardina ir patiekalus.

Puskietis Gauda sūris tikrai randa vietą kiekvieno lietuvio šaldytuve ir yra dažniausiai naudojamas įvairių patiekalų gamyboje. Šis sūris gerai lydosi, be to nėra itin brangus, todėl dažnai naudojamas picerijose, kavinėse.

Puskietis Halumis dažnai kepamas tiesiog vienas, griliuje ar ant keptuvės, nes jis nesilydo ir idealiai išlaiko savo formą. Jį galima ragauti su džemais, pikantiškais padažais.

Kietieji ementalis ar čederis yra tikrai gana universalūs. Šie sūriai tinka tiek užkandžiui, tiek padažams ruošti, kepiniams.

Čederis dažnai karaliauja ant karštų sumuštinių, paninių, naudojamas burgeriams. Dėl savo ryškios oranžinės spalvos puošia ir sūrių rinkinių padėklus.

Kietas ir trapus parmidžanas (parmigiano) drąsiai gali būti vadinamas sūrių karaliumi. Ne veltui jis taip pamiltas savo kūrėjų italų, kurie virtuvėje yra išties nepralenkiami.

Šis sūris yra puikus užkandis, jo drožlės suteikia ypatingo skonio salotoms, o lazaniją ar makaronus be šio tarkuoto sūrio gaminti būtų tiesiog nusikaltimas – nei vienas italas jums to neatleistų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder