1. Neperpjautas melionas
Šaltis perpus sumažina neperpjautame melione esančių antioksidantų kiekį. Vėsuma stabdo antioksidantų plitimą, kuris prasideda nurinkus derlių. Tiesiog atvėsinkite jau supjaustytą melioną, kad užkirstumėte kelią bakterijų dauginimuisi.
2. Bazilikas
Jeigu šis tropinis augalas laikomas žemesnėje nei 5 oC temperatūroje, greitai pajuoduoja. Geriausia jį laikyti pavėsyje, panardinus stiebus į vandens stiklinę.
Taip pat baziliką rekomenduojama apdengti užsegamu plastikiniu maišeliu, kad augalas kvėpuotų ir liktų sudrėkęs.
3. Bulvės
Žemos temperatūros krakmolą paverčia cukrumi. Bulvės struktūra tampa smėlinė, o skonis įgauna saldumo. Bulves geriausia laikyti 8 °С (dauguma šaldytuvų nustatomi nuo 1,5°С iki 3°С). Jas reikėtų laikyti popieriniame maiše vėsiame rūsyje. Dėl tiesioginių saulės spindulių bulvės kaupia chlorofilą ir nusidažo žalia spalva, o kartais įgauna kartumo.
4. Svogūnai
Svogūnams būtinas nuolatinis oro cirkuliavimas. Juos reikėtų laikyti popieriniame maiše su skylutėmis orui, tinkama laikymo vieta – rūsys, bet toliau nuo bulvių.
Svogūnai skleidžia dujas ir drėgmę, kurie gali greitai sugadinti bulves. Atvėsinti galima jau supjaustytus svogūnus.
5. Pomidorai
Šaltas oras keičia cheminę pomidorų sudėtį lėtindamas procesus, kurie atsako už gaivų pomidorų kvapą. Be to, jis greitina procesus dėl kurių pomidorai praranda ryškią spalvą.
6. Kava
Šaldytuvo drėgmė kenkia kavos pupelėms, todėl virdami gėrimą negalėsite mėgautis jo šviežumu. Kavos pupeles reikia laikyti hermetiškoje pakuotėje tamsioje vietoje.
7. Česnakai
Česnakus geriausia laikyti 15 oC temperatūroje. Sudėkite česnakus į dėžutę ir padėkite sausoje ir vėsioje vietoje.
8. Aštrus padažas
Parduotuvėse parduodamų aštrių padažų sudėtyje esantys konservantai ir actas neleidžia padažui sugesti spintelėje. Tačiau šaldytuve jis praras dalį skonio savybių.
9. Medus
Medų kategoriškai draudžiama laikyti šaldytuve. Žemoje temperatūroje jis kristalizuojasi. Kambario temperatūra jam yra tinkamiausia.
10. Pjaustyta duona
Šaldytuve ji puikiai išlaiko formą, tačiau sudžiūsta. Jeigu turite pernelyg daug duonos, galite laikyti ją šaldiklyje, o prieš patiekdami ant stalo šiek tiek palaikykite kambario temperatūroje.
11. Riešutai
Kad riešutai neprarastų skonio, juos geriausia laikyti hermetiškoje pakuotėje kambario temperatūroje.
12. Avokadas
Šiuos žalius vaisius geriausia laikyti kambario temperatūroje, bet tik tuo atveju, jeigu jie dar nesunoko ir planuojate juos iš karto suvalgyti. Tačiau inoringi avokadai greitai iš neprinokusių virsta pernokusiais, tad šaldytuve jie išsilaiko ilgiau.
13. Persikai
Persikus, slyvas, nektarinus ir abrikosus geriausia laikyti kambario temperatūroje, kad jie galėtų visiškai sunokti.
14. Saulėgrąžų aliejus
Saulėgrąžų aliejų reikia laikyti vėsioje, tamsioje vietoje. Aliejų laikant šaldytuve, jis tampa tąsus ir praranda savybes.
15. Agurkai
Agurkus reikia laikyti vėsioje vietoje, bet ne šaldytuve, antraip jie tampa vandeningi.
16. Paprika
Šaldytuve paprika praranda skonio savybes ir traškumą.
17. Įvairūs rauginti produktai
Jų visiškai nebūtina laikyti šaldytuve. Sūrymas puikiai išlaikys jų savybes, jeigu stiklainius laikysite rūsyje.
18. Šokoladas
Šokoladą reikia laikyti vėsioje, tamsioje vietoje – taip išlieka jo skonio savybės. Šaldytuvo kondensatas jį veikia neigiamai.
19. Baklažanai
Jeigu baklažanus suvalgote iš karto ar po kelių dienų nuo pirkimo, juos galite laikyti ant stalo. Šaldytuve jie praranda skonio savybes. Atkreipkite dėmesį, kad jų galiojimas yra neilgas, tad pagaminkite juos kuo greičiau.
20. Neperpjautas arbūzas
Nereikia jam atlaisvinti vietos šaldytuve. Vaisių geriausia laikyti kambario temperatūroje, o kai jį perpjausite, likučius uždenkite polietileno maišeliu ir įdėkite į šaldytuvą.
Rašyti komentarą