Dažniausiai atsižvelgiama į jo naudą sveikatai, skonio savybes ir įvairovę – šis produktas gaminamas net iš ryžių ar bulvių. Taip pat dažną išmėginti augalinį pieną paskatina galimybė pasigaminti jį tiesiog savo namų virtuvėje.
Virtuvėje – ir egzotiniai skoniai
Nors Vakarų Europoje augalinis pienas jau dažnai atrandamas daugybėje virtuvių, Lietuvoje jo vartojimo kultūra dar nėra taip stipriai įsitvirtinusi. Tiesa, kaip pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, šalies gyventojai pamažu vis drąsiau žvelgia į įvairiausių kategorijų, iš pažiūros ganėtinai neįprastą ar net egzotišką augalinį pieną.
„Nors funkcinio ir ne karvių pieno kategorijos pardavimuose pirmauja pienas be laktozės, gyventojai vis dažniau renkasi ir įvairesnio skonio augalinio pieno produktus – sojų pienas praėjusiais metais sudarė net dešimtadalį šios kategorijos pardavimų, lietuviai taip pat rinkosi avižų (8 proc.), kokosų (3 proc.) ir ryžių (1 proc.) pieną.
Naujų skonių ieškantys šalies gyventojai išmėgino ir lazdyno riešutų, anakardžių, kitų riešutų, kanapių, grikių ir žirnių pieną“, – situaciją apžvelgia „Maximos“ atstovė.
Bulvių pienas
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad gamintojai laikui bėgant pasiūlo vis įvairesnių augalinio pieno produktų, o kone naujausias – pagamintas iš bulvių, kurias galima drąsiai vadinti vienomis mėgstamiausių Lietuvos gyventojų daržovių.
Itin vertinama, kad šis gėrimas neturi tokių alergenų kaip laktozė ir glitimas, yra tinkamas ir riešutams alergiškiems žmonėms. Taip pat šiame piene nėra daug riebalų ir cukraus, bet gausu vitaminų, kalcio ir blogojo cholesterolio kiekį širdies raumenyje mažinančios folio rūgšties.
„Reikia nuraminti, kad šis produktas tikrai neturi specifinio skonio – juk bulvės yra beskonės, tad bulvių pienu drąsiai galima skaninti ir kavą. Svarbu ir tai, kad šį pieną galima pasigaminti tiesiog savo namų virtuvėje vos iš kelių ingredientų: trijų puodelių šilto užvirinto vandens, didelės bulvės, šiek tiek druskos ir arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto.
Nuskustą ir supjaustytą bulvę išvirkite pasūdytame vandenyje, tada ją kartu su vandeniu ir vanilės ekstraktu apie penkias minutes smulkinkite elektriniu trintuvu, o galiausiai nukoškite per drobinį rankšluostį ar tinklelį“, – aiškina maisto kulinarijos ekspertė.
Avižų pienas
Namuose lengvai pasigaminti galima ir Lietuvos gyventojų jau atrastą iš avižų gaminamą augalinį pieną, kuris taip pat puikiai tinka balinti kavą ar skaninti įvairius dribsnius.
Šis gėrimas sulaukia populiarumo, nes yra neriebus ir malonaus skonio, savo sudėtyje turi daugybę naudingų medžiagų: baltymų, angliavandenių, vitamino B, organizmui būtinų aminorūgščių.
„Norėdami pasigaminti šį pieną vandenyje išmirkykite apie 100 gramų avižinių dribsnių, po to juos perplaukite, nusausinkite bei su litru vandens, žiupsneliu druskos ir vienu arbatiniu šaukšteliu vanilės sutrinkite elektriniu trintuvu, kol masė taps baltu skysčiu.
Galiausiai nuspauskite skystį ir mėgaukitės. Pieną galite paskaninti ir medumi, klevų sirupu ar per naktį išmirkytomis datulėmis“, – pataria B. Baratinskaitė.
Kokosų pienas
Kaip teigia „Maximos“ atstovė, šis augalinis pienas yra puikus pasirinkimas besirūpinantiems savo sveikata dėl daugybės naudingų medžiagų ir nedidelio kiekio cholesterolio. Taip pat mėgstantiems suktis virtuvėje gaminant egzotiškus pietryčių Azijos, Indijos virtuvių patiekalus ar tiesiog norint paskaninti tokius įprastus patiekalus kaip blynai.
„Jo paragauti tiesiog privalu kiekvienam maisto entuziastui, ypač kai kokosų pieną pasigaminti itin lengva – pakanka kokoso drožles išmirkyti keliuose puodeliuose vandens, sutrinti elektriniu smulkintuvu ir išspausti per tinklelį.
Aišku, kur kas geresnio rezultato galima tikėtis naudojant visą kokosą – reikia sutrinti jame esantį skystį ir kokoso minkštimą, tik jau persunkti gautą masę privalu ne vieną, o kelis kartus.
Įdomu, kad kokosų pienas naudojamas ir kosmetikoje, tad jį galima išmėginti gaminant ne tik maisto patiekalus, bet ir veido kaukes“, – pasakoja maisto kulinarijos ekspertė.
Pieno gamybai – ryžiai ir riešutai
Kai norisi saldžiau, B. Baratinskaitė siūlo pasigaminti migdolų pieno. Jis gaunamas šiuos riešutus išbrinkinus vandenyje, po to sumalus ir nukošus.
Tokiu pat principu virtuvėje dienos šviesą išvysta ir ryžių pienas, kuris yra puikus pasirinkimas alergiškiems riešutams ir gyvulinės kilmės pienui žmonėms. Besižvalgantiems į naudą sveikatai, imponuoti turėtų tai, kad ryžių piene visai nėra cholesterolio.
„Panašiu principu kaip ir visus minėtus augalinio pieno gėrimus galima pasigaminti net grikių ar Lietuvos gyventojų pamėgtų anakardžių pieną. Tik svarbu nepamiršti, kad namuose gaminant augalinį pieną riešutus reikėtų mirkyti 12–48 val., sėklas – 4–10 val., o kruopas – 6–8 val. Visa kita priklauso tik nuo vaizduotės ir noro paragauti naujų skonių“, – teigia „Maximos“ atstovė.
Rašyti komentarą