Pomidorai ir jų rūšys: pagrindiniai skirtumai ir geriausi panaudojimo būdai
Be to, tai labai universali daržovė, o kasdienį racioną jais praturtinti bus kur kas lengviau, jeigu atkreipsite dėmesį į pagrindinius pomidorų rūšių skirtumus.
Tradiciškai labiausiai esame pripratę prie didelių, apvalių raudonųjų pomidorų, tačiau egzistuoja pačių įvairiausių šio iš Pietų Amerikos kilusio vaisiaus rūšių: geltonų, oranžinių, žalių ir violetinių, juodų, slyvinių ar vyšninių, skirtingų formų ar skonių.
Vieni jų labiausiai tinkami salotoms, iš kitų – ruošiami skaniausi padažai, o treti puikiai tinka sumuštiniams“, – teigia ekspertai.
Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 7 tūkstančiai skirtingų pomidorų rūšių, bet mūsų šalyje populiariausi išlieka didieji raudonieji pomidorai. Tiesa, gyventojai vis drąsiau ragauja ir kitų rūšių pomidorus, eksperimentuoja su receptais ir netikėtais skoniais.
6 populiariausi pomidorų rūšių panašumai, skirtumai ir patiekalai, kuriems jie tinka labiausiai:
Didieji.
Viena populiariausių pomidorų rūšis – didieji pomidorai.
Paprastai jie būna raudonos, tačiau pasitaiko ir geltonos spalvos.
Šie pomidorai kartais vadinami „pjaustymui skirtais“ pomidorais. Mat tokie pomidorai yra geriausias pasirinkimas gaminant sumuštinius ar mėsainius.
Nepaisant to, ši pomidorų rūšis yra laikoma universalia: jie puikiai kepimui, troškinimui, tačiau yra skanūs ir švieži. Iš šių pomidorų taip pat yra verdamos sriubos, kepami daržovių pyragai, gaminamos brusketos ir kiti populiarūs patiekalai.
Vynuoginiai.
Šie pomidorai taip vadinami ne veltui – jų dydis ir forma išties labai primena vynuoges: vynuoginiai pomidorai yra pailgi, jų oda kiek storesnė. Vynuoginiai pomidorai dažniausiai būna raudonos, geltonos arba violetinės spalvos.
Vynuoginiai pomidorai rūgštesni nei vyšniniai. Dėl įmantrios formos šie pomidorai dažnai naudojami ne tik salotose, bet ir gaminant įvairiausius daržovių arba mocarelos ir pomidorų iešmelius.
Vyšniniai.
Vyšniniai pomidorai iš visų nedidelių pomidorų rūšių yra patys populiariausi.
Jie apvalūs ir užauga iki maždaug 2,5 cm dydžio. Vyšniniai pomidorai sultingi, saldūs, plonomis odelėmis.
Vyšninių pomidorų spalva svyruoja nuo geltonos iki oranžinės, raudonos, violetinės ir netgi juodos.
Kaip ir kitus nedidelius pomidorus, vyšninius dažniausiai vartojame skaninant salotas, gaminant įvairius iešmelius.
Be to, jie puikiai tinka kepti orkaitėje ar ant grilio.
Slyviniai.
Slyviniai pomidorai taip pat žinomi kaip „Romas“ arba „Paste“ pomidorai.
Klausiate, kodėl jie taip vadinami? Būtent slyviniai pomidorai dažniausiai yra naudojami gaminant įvairiausias pomidorų pastas arba padažus.
Pailgi, maždaug kiaušinio dydžio, raudoni arba geltoni, slyviniai pomidorai yra minkšti, dažniausiai turi labai ploną odelę.
Jie puikiai tinka ne tik gaminant įvairiausius patiekalus, bet ir konservavimui.
Juose mažai sulčių, todėl iš šių pomidorų pagaminti padažai būna tirštesni.
Jaučio širdis.
Ši pomidorų rūšis – pati didžiausia: jaučio širdies pomidorai užaugti gali nuo 450 g iki kilogramo svorio.
Paprastai jie yra raudoni, dideli, sultingi ir itin švelnaus skonio.
Šios rūšies pomidorai labai skanūs ir šviežūs, bet puikiai tinka ir įvairiems patiekalams gaminti.
Kaip teigia eksperaiė, jie naudojami sumuštiniams, mėsainiams, salotoms gaminti.
Taip pat iš jų verdami padažai, skirti makaronams pagardinti, verdamos sriubos.
Serbentiniai.
Serbentiniai pomidorai yra patys mažiausi, jie užauga maždaug iki žirnio dydžio.
Kuo mažesnis serbentinis pomidoras, tuo saldesnis jo skonis.
Anot ekspertės, paprastai serbentiniai pomidorai būna raudonos arba geltonos spalvos, tačiau jeigu pasiseks, galite rasti ir beveik baltų serbentinių pomidorų.
Serbentiniai pomidoriukai puikiai tinka įvairiems garnyrams, salotoms ruošti, be to, dėl nedidelio savo dydžio juos labai mėgsta vaikai.
Siūlome kelis receptus, kuriuose išradingai panaudosite pomidorus:
Keptų pomidorų sriuba
Jums reikės:
Pomidorų
Skiltelės česnako
Šlakelio aliejaus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Sultinio
Žiupsnelio cukraus
Pagaminimas:
Pirmiausiai įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
Tuomet pomidorus ir visą neluptą česnako galvą dėkite į kepimo skardą, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.
Kepkite 40 minutes, o išėmę iš orkaitės leiskite šiek tiek pravėsti.
Česnako minkštimą išspauskite į elektrinį smulkintuvą, ten pat sudėkite pomidorus ir supilkite visas kepimo metu išsiskyrusias sultis.
Trintus pomidorus supilkite į puodą su sultiniu, įberkite cukraus ir virkite apie 6 minutes.
Pamaišykite, kad neprisviltų.
Patiekite su grietine arba pesto padažu ir baltos duonos skrebučiais.
Crostini su keptais pomidorais
Jums reikės:
Plonai supjaustytų ciabatta duonos gabalėlių
1 česnako skiltelės
Kelių pomidorų
Alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos
Saujelės baziliko lapelių
Pagaminimas:
Visų pirma iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir ant grotelių sudėliokite supjaustytą duoną.
Ją kelias minutes paskrudinkite iš abiejų pusių. Vėliau duoną išimkite iš orkaitės, sudėliokite į lėkštes ir įtrinkite skiltele česnako.
Tuomet įkaitinkite keptuvę, į ją įpilkite lašelį alyvuogių aliejaus ir kelias minutes pakepinkite pomidorus.
Tuomet juos sudėkite ant duonos riekelių ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir baziliko lapeliais ir patiekite.
Skanaus!
Kitos įdomybės apie pomidorus
Vakariečiams tai pati populiariausia konservuota daržovė.
Daugumoje maisto produktų, kurie gaminami iš pomidorų, gausu kalio, folio rūgšties, vitaminų A, K, C ir E.
Pomidorai praturtina organizmą flavonoidu naringeninu, kuris slopina uždegimus.
Tyrimai rodo, jog pomidoruose esančios medžiagos apsaugo odą nuo nudegimo saulėje.
omidoruose esantis kalio ir folio rūgšties kiekis panašus į kitose populiariose daržovėse esantį šių medžiagų kiekį, tačiau pomidoruose yra daugiau vitamino C ir alfa-tokoferolio.
Kalbant apie vitamino A resursus, pomidorą lenkia tik morkos.
Pomidoruose taipogi esama tokių fitocheminių medžiagų kaip karotenoidai ir polifenoliai.
95 procentus pomidoro sudaro vanduo, likusieji 5 procentai – tai angliavandeniai ir skaidulinės medžiagos. 100 gramų svorio vaisiuje yra 18 kalorijų, 0,9 gramai baltymų, 3,9 gramai angliavandenių, 2,6 gramai cukraus, 1,2 gramai skaidulinių medžiagų, 0,2 gramai riebalų.
Pomidorai stiprina vidinę kraujagyslių sienelių pusę ir sumažina kraujo krešulių riziką.
Taip pat pomidorai mažina gliukozės kiekį kraujyje, todėl gali būti naudingi sergantiems diabetu. Valgydami daug pomidorų galite mažiau bijoti prostatos, plaučių, skrandžio ir krūtų vėžio.
Besirūpinantieji savo odos sveikata taip pat turėtų kuo dažniau valgyti pomidorų, nes šis vaisius gerina odos būklę.
Pomidorai sietini su stipresniais plaukais, didesniu energijos kiekiu ir gali būti įtraukiami į kasdienį racioną siekiant numesti svorio.
Amerikos patirtis rodo, jog apie 35 procentai šviežių pomidorų pavirsta padažais, 18 procentų – pomidorų tyre, 17 procentų – pomidorų konservais skardinėse, iš 15 procentų išspaudžiamos pomidorų sultys, 15 procentų tampa kečupu.
Komercijai skirti pomidorai skinami ir transportuojami vis dar žali ir nesunokę. Kad pomidorai būtų raudoni tuomet, kai juos jau reikia parduodi, jie purškiami dirbtinėmis eteno dujomis.
Etenas – tai organinė medžiaga (hormonas), susidaranti pomidoruose jiems nokstant. Pomidorų purškimas etenu slopina skonio vystymąsi, todėl pirktiniai pomidorai stokoja natūralaus skonio.
Paprastai organizmas pomidorus toleruoja, alerginė reakciją į pomidorus yra itin reta.
Ji dažnesnė tarp žmonių, kurie yra alergiški žiedadulkėms.
Rašyti komentarą