Patys namuose pasigaminkite madingiausią rudens gėrimą – moliūgų pyrago kavą: nustebsite, kaip nebrangu ir paprasta
Šio kavos variantų gausu kavinių meniu, tačiau aromatingą ir nuostabaus skonio gėrimą labai lengva bei nebrangu pasigaminti ir namuose. Reikės visai nedaug – visų pirma, moliūgo, kurį lietuviai, pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, vis labiau mėgsta. Taip pat – vos kelių prieskonių, pieno ir kavos.
„Moliūgai – daržovė, kuri gali girtis nuolatiniu, stabiliu populiarumo augimu. Kasmet jų pardavimai ūgteli maždaug dešimtadaliu. Dar vasarą pasirodžius pirmiesiems lietuviškiems moliūgams pirkėjai juos noriai dėjosi į krepšelius, o dabar jų pardavimai kaip reikiant įsibėgėja.
Tikras hitas rudenį būna ne tik Helovino dekoracijos, bet ir žymioji moliūgų pyrago skonio kava. Kas ją sugalvojo, kaip ji išplito pasaulyje ir kaip ją atkartoti namuose?
Kaip prasidėjo pyrago skonio kavos mada?
Receptas buvo sugalvotas tik prieš 20 metų – 2003 m. amerikiečių kavinių tinklui „Starbucks“, kuris ieškojo unikalių, sezoninių skonių. Tinklas norėjo į savo asortimentą įtraukti naują rudeninę kavą, kuri pakartotų didžiulę žiemos gėrimų, tokių kaip „Peppermint Mocha“ ir „Eggnog Latte“, sėkmę.
Rinkodaros specialistas Peteris Dukesas pastebėjo neišnaudotą moliūgų potencialą – nepaisant unikalaus skonio, kitos kavinės retai siūlė produktus su šia sezonine daržove.
Eksperimentinis „Pumpkin Spice Latte“ receptas su aromatinių prieskonių mišiniu iš pradžių buvo pristatytas tik pasirinktose Vankuverio ir Vašingtono kavinėse, tačiau pardavimo rezultatai greitai pranoko lūkesčius.
Bemat išpopuliarėjusi moliūgų pyrago skonio latė tapo labiausiai perkamu Amerikos tinklo siūlomu sezoniniu gėrimu. Po metų naująjį sezoninį gėrimą buvo galima įsigyti visose tinklo kavinėse JAV, o iki 2015 m. buvo parduota daugiau kaip 200 mln. puodelių šios kavos.
Kaip šią kavą pasiruošti namuose?
Reikės: šviežiai paruoštos espreso kavos, ½ puodelio pieno (įprasto ar augalinio gėrimo), kelių riekių moliūgo, šaukštelio cinamono, šaukštelio šviežiai malto imbiero, ½ šaukštelio muskato riešuto, žiupsnelio maltų gvazdikėlių, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto arba 1 vanilės ankšties, 250 g rudojo arba cukranendrių cukraus, plaktos grietinėlės papuošimui.
„Pagal nurodytas proporcijas pasiruoštie prieskonių sirupo, kurio užteks kelioms moliūgų prieskonių latė kavoms paruošti. Sirupą taip pat galite laikyti šaldytuve iki 2 savaičių ir kasdien mėgautis aromatingos kavos skoniu“, – sako G. Urbonavičiūtė.
Gaminame:
- Pasiruoškite moliūgų tyrę. Nulupkite daržovę, išimkite sėklas, supjaustykite mažais gabalėliais, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 20-30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Išimkite ir sutrinkite trintuvu.
- Pasigaminkite sirupą. Į nedidelį puodą įpilkite pusę stiklinės vandens ir suberkite cukrų. Tada sudėkite visus prieskonius ir vanilės ankštį (arba vanilės ekstraktą).
- Kaitinkite apie 10-15 minučių, tada palikite atvėsti. Atvėsusį sirupą supilkite į dubenėlį – jei mėgstate stipriai aromatingą kavą, palikite visus prieskonius.
- Jei mėgstate subtilesnį aromatą, perpilkite skystį per smulkų sietelį. Į sirupą įpilkite 2-3 valgomuosius šaukštus anksčiau paruoštos moliūgų tyrės ir išmaišykite.
- Paruoškite kavą. Pasidarykite viengubos ar dvigubos espreso kavos – priklausomai nuo to, kokio stiprumo kavą mėgstate. Pašildykite ir suplakite pieną.
- Į išplaktą pieną įpilkite 2-3 arbatinius šaukštelius prieskonių ir moliūgo sirupo. Maišykite, kol pienas taps oranžinis.
- Į permatomą stiklinę supilkite espreso ir su sirupu sumaišyto išplakto pieno. Viską papuoškite plakta grietinėle.
- Pabarstykite cinamonu, juoduoju šokoladu arba smulkintais meduoliais.
Skani ir šildanti moliūgų pyrago skonio kava paruošta!
Rašyti komentarą