Kodėl ant kepalo ir duonos daromos įpjovos

Patyrusių kepėjų gudrybė: kodėl jie daro įpjovas ant duonos kepalo

Visi esame tai matę, bet niekada nesusimąstėme, kodėl duonos kepalo viršuje yra kelios didelės įpjovos? Galbūt tai tik dizainas, o gal šios įpjovos turi kažkokią ypatingą funkcinę paskirtį?

Paaiškinsime, kam skirtos įpjovos ant kepalo ir duonos.

Vyrauja klaidinga nuomonė, kad gilios įpjovos ant mielinės duonos kepalo naudojamos anglies dioksido pertekliui, kuris kepimo metu susikaupia tešloje, išstumti.

Teigiama, kad jei šios įpjovos nedaromos prieš dedant duoną į karštą orkaitę, anglies dioksidas gali prasiveržti pro viršutinę plutą, atsirasti nenuspėjamų ir netvarkingų įtrūkimų, sugadinti duonos išvaizdą ir net skonį.

Tačiau patyrę kepėjai teigia, kad praktikoje anglies dioksidas ramiai prasiskverbia pro mažiausias tešlos poras, todėl duonos pluta išlieka nepažeista ir nesugadinta.

Įpjovų galima ir nedaryti

Šie pjūviai nėra būtini, kad būtų užtikrintas normalus kepimo procesas.

Įtrūkimų gali atsirasti tik tuo atveju, jei nesilaikoma optimalios kepimo temperatūros, tešla dedama į per karštą orkaitę, jei orkaitėje nėra vandens garų (konvekciniu režimu) arba jei nesilaikoma recepto.

Todėl profesionalūs kepėjai linkę manyti, kad būdingos įpjovos ant kepalo sukuria atpažįstamą duonos vaizdą ir suteikia jai estetinę vertę, o ne konkrečią funkcinę paskirtį.

Taigi šios įpjovos yra daugiau stilistinis elementas, dėl kurio duona tampa atpažįstama ir patraukli pirkėjams.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder