Patyrę sodininkai keliauja į vaistinę: veiksminga pagalba augalams nuo ligų ir kenkėjų
Kalio permanganatas saugo nuo grybelio
Daugelis žino, kad kalio permanganatas – tamsiai violetinės spalvos druskos kristalai – turi antigrybelinių savybių. Dėl savybės puikiai oksiduoti visas organines medžiagas, ši druska dažnai naudojama odos žaizdų antiseptikai.
Tačiau šią priemonę vertėtų prisiminti ne tik prireikus skubios medicininės pagalbos, bet ir važiuojant į sodą. Įdomu tai, kad kalio permanganatas dažnai naudojamas ekologiškuose ūkiuose, kur augalai puoselėjami ir prižiūrimi be cheminių preparatų. Daržininkystėje kalio permanganato tirpalas naudojamas sėkloms beicuoti ir kovai su tam tikromis grybinėmis ligomis. Pastarosios, kaip teigia mokslininkai, sudaro apie 80 proc. visų augalų ligų. Jis sėkmingai padeda įveikti tokias pavojingas grybines ligas, kaip fuzariozė, verticiliozė ir fomozė.
Ne vienam sodininkui tikrą galvos skausmą sukelianti juodoji kojelė (diegavirtė) – daigų pašaknio liga – taip pat įveikiama kalio permanganato tirpalu. Ligos paveiktus augalus reikia laistyti 0,05 proc. kalio permanganato tirpalu (5 g kalio permanganato ištirpinti 10 litrų vandens).
Jei augalus užpuolė miltligė, patartina juos purkšti kalio permanganato ir kalcinuotos sodos tirpalu (10 g kalio permanganato ir 50 g kalcinuotos sodos ištirpinti 10 litrų vandens). Sodo vejoje pridygusius nepageidaujamus grybus galima išnaikinti panaudojus 0,25 proc. kalio permanganato tirpalą (5 g kalio permanganato ištirpinti 2 litruose vandens). Vertėtų prisiminti, kad apie 7 g šios medžiagos kristalų gali ištirpti 100 ml vandens. Todėl žalią augmeniją rekomenduojama purkšti ne didesniu nei 0,3 proc. (3 g/l) kalio permanganato tirpalu.
Norint apsaugoti sėklas, svogūnėlius ar gumbasvogūnius, juos reikėtų mirkyti 0,1–0,15 proc. tirpale apie 2 val. Tirpalas ruošiamas 1–1,5 g kalio permanganato ištirpinus 1 litre vandens.
Violetiniai druskos kristalai gali nuo muselių išgelbėti ir per dažnai ar per gausiai laistomas kambarines gėles. Tereikia vazonus dezinfekuoti didelės koncentracijos kalio permanganato tirpalu, gerai išplauti vandeniu ir pakeisti žemę.
Kalio permanganato tirpalas taip pat gali padėti išvalyti dirvožemį bei gruntinius vandenis, paveiktus pesticidų ir kitų cheminių bei pramoninių teršalų. Kalio permanganatas oksidacijos reakcijos metu veiksmingai skaido teršalus, todėl jis neretai naudojamas kenksmingoms medžiagoms neutralizuoti. 2–4 proc. kalio permanganato tirpalas (200–400 g kalio permanganato ištirpinama 10 litrų vandens) turi būti sušvirkščiamas tiesiai į taršos šaltinį: užterštą dirvos sluoksnį ar požeminio vandens gyslą.
Jodas apsaugo nuo ligų ir kenkėjų
Iš jūros dumblių pelenų tirpalo gaminamas jodas kaip medicininė tinktūra ir vienas efektyviausių antiseptikų naudojamas nuo XIX a. Tačiau praėjus keliems šimtmečiams mokslininkai atrado, kad jodas yra veiksminga natūrali priemonė kovojant su augalų ligomis, plintančiomis per užkrėstas sėklas. Taip pat padeda atsikratyti nematodų svogūnėliuose, šakniagumbiuose, suvaldyti grybines ligas, pažeidžiančias pomidorus ar bulves. Jodas naudotas ir siekiant apsaugoti jau užaugintas daržo gėrybes.
Patyrę sodininkai žino, kokius stebuklus daro jodas, apsaugantis įvairias gėlių, agurkų, pomidorų, vynuogių, mėlynių, imbierų, bulvių ir kt. veisles nuo ligų ir kenkėjų. Tiesa, reikia nepamiršti, kad koncentruotas jodo tirpalas gali augalus pažeisti. Todėl norint gauti trokštamą rezultatą, labai svarbu naudoti tinkamos koncentracijos jodo tirpalus.
Norint sunaikinti nematodus, esančius svogūnėliuose ar šakniagumbiuose, juos apie valandą reikia mirkyti 0,05 proc. jodo tirpale (10 ml 5 proc. koncentracijos jodo tirpalo sumaišyti su 1 litru vandens). Taip rekomenduojama nuo ligų saugoti ir sėklas. Laikantis tirpalo ruošimo rekomendacijų, jodas netgi padidina daigumą.
Lauko daržą rekomenduojama purkšti 0,015–0,03 proc. jodo tirpalu kas 7–10 dienų, geriausia vakare ar anksti ryte, kai oro temperatūra nesiekia 25 °C. Augalus reikėtų purkšti po lietaus. Tokios koncentracijos tirpalui paruošti reikia 10 ml 5 proc. jodo sumaišyti su 2–3,5 litro vandens.
Vaisių sodus ir vynuogynus purkšti 0,015 proc. jodo tirpalu, kurio paruošimui naudojama 10 ml 5 proc. koncentracijos jodo ir maždaug 3,5 litro vandens. Purkšti purkštuvu, skleidžiančiu itin smulkius skysčio lašelius.
Patyrę sodininkai sodus ir daržus pataria prižiūrėti laiko patikrintomis priemonėmis, kurias kiekvienam pravartu turėti ir vaistinėlėje, ir lauko darbų sandėliuke.
Rašyti komentarą