Pasitinkant gvakamolės dieną dietologė primena vartoti avokadus: ne tik aprūpina būtinais riebalais, bet ir veikia priešuždegimiškai

Pastaraisiais metais gvakamolės padažas tapo visuotinės gastronomijos užkandžių karaliumi.

Dėl švelnios tekstūros bei unikalaus skonio jis puikiai tinka bet kokia proga skanauti ir įvairiems patiekalams gardinti. Pasitinkant rytoj, rugsėjo 16d., minimą Tarptautinę gvakamolės dieną, avokado mėgėjai kviečiami drąsiai mėgautis vienu garsiausių meksikietiškų padažų. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pagrindinis gvakamolės ingridientas – avokadas – yra vitaminų, mineralų bei nepakeičiamų riebalų, būtinų gerai savijautai, šaltinis. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, kaip lengvai ir greitai pasigaminti skanią gvakamolę bei ką daryti, kad ji nepakeistų spalvos.

Rekomenduojama valgyti nedidelėmis porcijomis

Nors gvakamolėje yra ir kitų sveikatai palankių ingredientų, pavyzdžiui, pomidorų, citrinų ar svogūnų, kurie turi daug maistinių medžiagų bei naudingų savybių, gvakamolės nauda gaunama tiesiogiai iš pagrindinio ingrediento – avokado. Dabar sunku įsivaizduoti, jog dar prieš kelerius metus prekybos centruose nebūdavo avokadų. Šis vaisius tapo įprastu mūsų virtuvės ingredientu, o daugelis tyrimų patvirtina jo naudą. Jame gausu sveikųjų riebalų bei vitaminų.

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, avokaduose galime rasti vitaminų C ir E, mineralų: kalio, cinko, mangano, seleno bei folio rūgšties, kuri svarbi baltymų apykaitai ir būtina ne tik besilaukiančioms moterims, bet ir vaikams bei suaugusiems. Be to, avokaduose yra  augalinių sterolių, kurie organizme slopina lėtinius uždegimus.

„Avokade gausu gerųjų riebalų, mažai angliavandenių ir labai daug skaidulinių medžiagų, jis padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje ir neleidžia jam didėti, todėl šį vaisių rekomenduojama vartoti diabetu sergantiems žmonėms. Jis taip pat gali būti vartojamas laikantis dietos, nes jame gausu skaidulų, kurios padeda padidinti sotumo jausmą ir reguliuoti cukrų įsisavinimą žarnyne. Tačiau avokadą reikėtų valgyti nedidelėmis porcijomis, mat tai kaloringas vaisius“, – įspėja gydytoja.

Populiariausias panaudojimo būdas

Anot „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, dėl švelnaus skonio ir kreminės konsistencijos avokadas idealiai tinka įvairiems receptams ir deriniams: tepti ant skrebučių, gardinti salotas, dėti į glotnučius ar net desertus, gaminti gvakamolę. Nors gvakamolė yra originalus meksikiečių virtuvės patiekalas, jos populiarumas išplito visame pasaulyje. Be to, tai labai paprastas patiekalas, nes jam pagaminti reikia vos kelių ingredientų: „Geriausia gvakamolę ruošti grūstuve ar trintuve, bet jei jų neturite, galite sutrinti šakute arba, jei pageidaujate skystesnės, į grietinėlę panašios konsistencijos, naudokite smulkintuvą.“

Nors gvakamolę geriausia vartoti iš karto po paruošimo, nes avokadas greitai oksiduojasi, yra kelios gudrybės, ką daryti, kad spalva nepasikeistų: „Citrina yra idealus antioksidantas, sulėtinantis avokado juodavimo procesą. Todėl, jei norite, kad pagaminta gvakamolė nepajuoduotų, į padažą išspauskite citrinos sulčių, kurios neleis avokadui pakeisti spalvos. Tokį patį poveikį turi ir smulkinti pomidorai.“

Namų gamybos gvakamolę specialistė rekomenduoja laikyti sandariame indelyje, šaldytuve ir kaip įmanoma greičiau sunaudoti. „Jeigu gvakamolės nespėjote suvalgyti per vakarienę,  galite užtepti ant riekės viso grūdo duonos, o ant viršaus dar papjaustyti pomidorų, užbarstyti prieskonių ar uždėti kitų priedų, pavyzdžiui, virtą kiaušinį be lukšto ir turėsite gardžius pusryčius“, – pataria L. Barčaitė.

Kaip išsirinkti ir greitai sunokinti

Visi norime gerų ir skanių avokadų, kurie būtų idealiai prinokę, su žaliu minkštimu ir švelnia, kreminės tekstūros mase. Todėl renkantis avokadus prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Mariana Markevičienė rekomenduoja juos gerai apžiūrėti, ar neturi didelių rudų dėmių bei įtrūkimų odelėje.

„Avokadus rinkitės pagal tai, kada ketinate juos vartoti. Kietesni avokadai paprastai būna šviesiai žalios spalvos ir nokdami įgauna tamsiai žalią spalvą, o visiškai sunokę tampa beveik juodi. Jei planuojate sunokusius avokadus laikyti ilgiau – dėkite juos į šaldytuvą, taip pristabdysite nokimą. O jei norite, kad avokadai sunoktų greičiau, tiesiog palaikykite saulėje arba dėkite šalia obuolių, bananų ar pomidorų – susidariusios etileno dujos paspartins nokimą“, – pataria specialistė. Pasak jos, geriausia avokadų rūšis yra „Hass“, nes juose randama daugiau riebalų nei kituose, be to, jie sodresnio sviestinio skonio su riešutų natomis.

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia paminėti Tarptautinę gvakamolės dieną ir  pasigaminti gardžius žuvies takus su naminiu gvakamolės padažu.

RECEPTAS

Žuvies takai su gvakamole

Gvakamolei reikės:

4 vnt. avokadų            ;

20 g  kalendros;          

1 vnt. chalapos paprikos;        

0.5 vnt. mėlynojo svogūno;    

1 vnt. žaliosios citrinos;          

0.25 šaukštelio malto kumino;           

druskos pagal skonį;

pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kaulus, išskaptuokite minkštimą. Sudėkite jį į smulkintuvą, supilkite žaliosios citrinos sultis ir sutrinkite.
  2. Chalapos papriką nuplaukite, perpjaukite per pusę ir pašalinę sėklytes susmulkinkite. Svogūną nulupkite, smulkiai supjaustykite. Chalapos papriką, kalendras ir svogūnus sumaišykite su avokadais.
  3. Gvakamolę pagardinkite druska, pipirais ir kuminais.

Žuvies takams reikės:

12 vnt. kukurūzų krepšelių;

800 g žuvies filė (tinka menkė, plekšnė, tilapija);      

2 šaukštų aliejaus;      

1 pakuotė (-ės) takų prieskonių;         

12 šaukštų gvakamolės (maždaug iš 2 avokadų);      

0.5 vnt. raudonojo svogūno;  

3 vnt. pomidorų;        

0.5 vnt. aisbergo salotų;         

20 g  kalendros;          

2 vnt. žaliosios citrinos.

Gaminimo eiga:

  1. Žuvies filė paskaninkite takų prieskoniais. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir dėkite žuvį kepti. Apkepkite iš abiejų pusių po 2–4 min.
  2. Salotas susmulkinkite juostelėmis. Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite kubeliais, kalendras sukapokite. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite kubeliais.
  3. Imkite kukurūzų krepšelius, dėkite į juos menkę, salotas, gvakamolę, svogūną, kalendras, pomidorus.
  4.  Žaliąsias citrinas supjaustykite ketvirčiais ir prieš pradėdami valgyti takus, apšlakstykite juos citrinų sultimis.           

Skanaus!

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder