Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad visavertės mitybos racione turėtų atsidurti kuo daugiau skirtingų rūšių riešutų, kuriuos galima keisti ir kokybišku riešutų kremu, tinkamu dėti į sausainius.
Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo riešutų kremo pasigaminti namuose – taip, nusipirkę riešutų per akcijas, dar ir sutaupysite.
Mirkyti riešutų nebūtina, bet reikia nuplauti
Nors sklando nuomonė, kad prieš valgant riešutus geriau pamirkyti, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog tai daryti būtina ne visada.
„Prieš valgant riešutus reikėtų nuplauti arba nuplikyti karštu vandeniu: taip sumažinamas toksinų ar kitų žalingų medžiagų kiekis, kuriais riešutai gali būti užteršti juos transportuojant.
Riešutų mirkymas didelės įtakos sveikatai neturi, bet tai gali paryškinti jų skonį, o kai kuriems tokia forma riešutus bus paprasčiau ir sukramtyti.
Be to, pašalinus išorinę riešuto luobelę sumažinamas skaidulų kiekis, todėl tokius riešutus gali valgyti dažnai pilvo pūtimo varginami asmenys“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Anot gydytojos dietologės, riešutai vertinami dėl juose esančių mononesočiųjų riebalų, mažinančių širdies ligų riziką, organizmui svarbių mineralų, baltymų ir antioksidantų: „Riešutai – sotus produktas, puikiai tinkantis kaip užkandis tarp dienos valgymų ar kaip skirtingų patiekalų komponentas.
Įvairios riešutų rūšys savo skoniais gali paįvairinti pabodusius patiekalus ar padažus. Visuose riešutuose galima rasti kalio, magnio, seleno, kalcio, folio rūgšties, skaidulinių medžiagų.
Šios medžiagos itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti. Vos 100 g riešutų galima rasti net 5–10 proc. paros skaidulų normos.“
Be to, riešutuose gausu mikroelementų: kalio, kalcio, magnio ir kitų, tad riešutai yra tas maisto produktas, kurį verta skanauti kasdien.
„Tiesa, būtina neužmiršti, kad jie kaloringi, tad patartina riešutų per dieną suvartoti apie 30 g – geriausia, kaip užkandį.
Valgyti reikėtų po vieną riešutą, kruopščiai sukramtant ir pajaučiant skonio subtilybes. Šis procesas leidžia mokytis lėto, sąmoningo valgymo“, – pataria gydytoja dietologė.
Riešutų kremo skanaukime saikingai
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, geriausia, kad riešutų kreme nebūtų jokių priedų – tik riešutai.
„Net ir aliejus riešutų kremo sudėtyje visai nebūtinas. Dažniausiai riešutų kremui naudojami anakardžiai, migdolai, žemės ir lazdyno riešutai.
Renkantis kremą, verta patyrinėti jo sudėtį, nes sveikatai palankiausias – be jokių kitų komponentų.
O riešutų kremo naudos – kaip ir riešutų: jei per dieną rekomenduojama jų suvalgyti 30-50 gramų, tai juos atstosiantį šaukštą riešutų kremo galima užsitepti ant vaisių skiltelių ar panaudoti žaliojo kokteilio gamybai. Tai būtų geras užkandis priešpiečiams ar pavakariams“, – siūlo E. Gavelienė.
Be to, gydytoja dietologė įspėja, kad viena dažniausiai pasitaikančių alergijų – žemės riešutams, todėl tiek jų pačių, tiek kremo turėtų vengti alergiški žmonės.
Riešutų kremą lengva pasigaminti ir patiems
Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo riešutų kremo pasigaminti namuose: „Šiam desertui tiks patys įvairiausi riešutai, svarbiausia juos pasirinkti kokybiškus.
Riešutų galiojimo laikas tikrai ilgas, tad panaudoti juos galima desertams, kepiniams, glotnučiams, o nusipirkus daugiau verta susitrinti riešutų kremą. Paieškoję jų su nuolaidomis dar ir sutaupysite.“
Nusipirkus riešutų kremui gaminti L. Barčaitė pataria juos paskleisti skardoje ir lengvai paskrudinti orkaitėje apie 10 minučių, kol taps auksinės spalvos.
Tuomet atvėsinti, pašalinti luobeles ir suberti į maisto trintuvą: kuo jo variklis galingesnis, tuo riešutus sutrinsite greičiau.
„Galima įberti ir šiek tiek druskos skoniui paryškinti. Trinti reikėtų tol, kol trupinukai ims lipti į gabalėlius, masė sutirštės, o paskui šiek tiek suskystės, nes išsiskirs aliejai.
Iš riešutų kremo galima greitai pagaminti saldžių kamuoliukų, panaudoti jį įvairių desertui gaminimui.
Šie riešutų sviesto sausainiai yra minkšti ir sotūs, juos labai lengva pasigaminti, tad įtraukite ir vaikus.
Dalį cukraus sausainiuose keičiame milteliniu cukrumi – jis pasižymi tirštinančiomis savybėmis, tad padeda sausainiams išlaikyti formą, nors riešutų kremas ir minkštas“, – pataria L. Barčaitė.
Norintiems sutaupyti apsiperkant „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria iš anksto susiplanuoti pirkinių sąrašą, nešvaistyti maisto ir nepamiršti pasinaudoti „Mano Rimi“ lojalumo programos pasiūlymais, suteikiančiais papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.
Ji primena, kad prekybos tinklas „Rimi“ visoje Lietuvoje sumažino daugiau nei 300 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas iki bene žemiausių rinkoje, taip atliepdamas žmonių norą sutaupyti ir greitai bei patogiai apsipirkti.
Šios prekės parduotuvėse ir elektroninėje „Rimi.lt“ parduotuvėje žymimos specialiu euro ženklu.
Sausainiai iš riešutų kremo*
RECEPTAS
Sausainiams reikės:
- 1 puodelio natūralaus žemės riešutų sviesto – žemės riešutų kremas „I love eco“ be pridėtinio cukraus 3,89 € /350 g;
- 3/4 puodelio cukraus – cukrus „Rimi basic“ 0,99 € /1 kg;
- 2/3 puodelio cukraus pudros;
- 1 kiaušinio;
- 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto;
- 1/2 šaukštelio kepimo miltelių.
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC. Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir gerai išmaišykite. Jei tešla vis dar per minkšta, įberkite dar šaukštą ar du cukraus pudros, kad tešla dar labiau sutvirtėtų.
- Padalykite sausainių tešlą į dvylika dalių. Kiekvieną gabalėlį iškočiokite į rutuliuką ir šiek tiek suplokite. Dėkite sausainius ant pergamentu išklotos kepimo skardos.
- Kepkite sausainius apie 12 minučių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusius leiskite jiems šiek tiek atvėsti ant kepimo skardos, paskui perkelkite sausainius ant grotelių, kad visiškai atvėstų, tada patiekite.
Skanaus!
Rašyti komentarą