Kodėl būtent moliūgas?
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad viena iš priežasčių, kodėl per Heloviną taip plačiai naudojami moliūgai, yra ta, kad šią daržovę pakankamai lengva paversti į dekorą: išskobti ir išpjaustyti veidus ar kitokius ornamentus. Tačiau, visgi, ši tradicija pradėta tikrai ne praktiniais sumetimais.
Pasakojama, kad būtent Airijoje daržovės buvo naudojamos piktosioms dvasioms atbaidyti.
Pasak legendos, tikima, kad spalio 31-ąją per pagonišką airių Samhaino šventę, kuri laikui bėgant tapo Helovinu, mirusiojo dvasios gali sugrįžti į žemę. Taigi, airiai turėjo rasti būdą, kaip sulaikyti piktąsias dvasias.
Norėdami išgąsdint dvasias, jie pradėjo pjaustyti veidus ropėms.
XIX amžiuje, kai daug airių imigravo į Ameriką, ši tradicija atkeliavo ir į JAV. Visgi, Amerikoje airiai atrado naują daržovę – moliūgus, kurių derlius nuimamas būtent rudenį, ir pradėjo jais gąsdinti piktąsias dvasias.
Universalumu pasižyminti daržovė
Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė J. Sabaitienė, moliūgas – ne tik legendomis apipinta, bet ir labai universaliai panaudojama daržovė.
Pasak jos, iš moliūgų galima ruošti ne tik visų taip pamėgtas kvapnias trintas sriubas, bet ir troškinius. Kepti moliūgai gali tapti puikiu garnyru ar salotų ingredientu: tereikia šią daržovę sumaišyti su šviežiais špinatais ir fetos sūriu.
Moliūgas puikiai dera ir su kitos rūšies sūriais, pavyzdžiui, gorgonzola, mocarela ar burata.
Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, subtilų moliūgo skonį išryškina riešutai: lazdyno, pekano arba graikiški. Prie moliūgų dera ir įvairios prieskoninės žolelės: čiobreliai, rozmarinai, kalendra.
Jeigu norisi intensyvesnio skonio, ekspertė siūlo moliūgų patiekalus praturtinti čili pipirais, česnakais ar imbieru.
Visgi, pasak vaisių ir daržovių ekspertės, moliūgas – ne tik puikiai dera pikantiškuose patiekaluose, bet ir desertuose. Amerikoje ypatingai mėgstami moliūgų pyragai, jų tyrė netgi dedama į tradicinius sūrio pyragus. Iš moliūgų gaminami ne tik įvairiausi keksiukai, keksai ar sausainiai, bet ir ledai, putėsiai ar pudingai.
Artėjant Helovinui vaisių ir daržovių ekspertė dalijasi net trimis skirtingais patiekalais iš moliūgų, kurie patiks tiek pikantiško maisto, tiek saldėsių mėgėjams.
Moliūgų mėsainiai
Jums reikės:
· 500 g moliūgo;
· 150 g morkų;
· 1 svogūno;
· 2 skiltelių česnako;
· 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
· 2 kiaušinių;
· 4 valg. šaukšt. džiūvėsėlių;
· 1 arbat. šaukšt. druskos;
· ½ arbat. šaukšt. ciberžolės;
· Salotų lapų;
· 100 g tarkuoto čederio sūrio;
· 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
· 4 mėsainių bandelių.
Gaminimas:
Nuplaukite ir nulupkite daržoves.
Supjaustykite moliūgą, morkas, svogūną bei česnaką, suberkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki mažų gabalėlių.
Tuomet įmuškite kiaušinius, suberkite džiūvėsėlius, druską, ciberžolę ir viską susmulkinkite iki vientisos masės. Iš gauto mišinio suformuokite paplotėlius.
Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite paplotėlius iš abiejų pusių, kol šie įgaus gražią spalvą.
Dėkite paplotėlius ant mėsainių bandelių, ant viršaus užtepkite šiek tiek garstyčių, apibarstykite sūriu, uždėkite salotų lapų ir viską uždenkite viršutinėmis mėsainių bandelėmis.
Paruoštus mėsainius pakaitinkite orkaitėje, kol sušils bandelės, ir patiekite.
Kepti saldūs moliūgai
Jums reikės:
· 1 kg moliūgo;
· 2 arbat. šaukšt. sviesto;
· 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
· Čiobrelių lapelių;
· 2 valg. šaukšt. medaus.
Gaminimas:
Nuplaukite moliūgą, nusausinkite jį ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Jas sudėkite į didelį dubenį, supilkite išlydytą sviestą, suberkite cukrų bei čiobrelių lapelius ir viską įtrinkite į moliūgą.
Paruoštas juosteles išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200°C.
Kepkite apie 20 minučių, kol moliūgas suminkštės, o cukrus išsilydys ir karamelizuosis.
Iškepusias moliūgų juosteles apšlakstykite medumi ir, jeigu norite, apibarstykite likusiais čiobrelių lapeliais.
Moliūgų putėsiai
Jums reikės:
· 1 valgomojo šaukšto sviesto;
· 24 nedidelių zefyriukų;
· ½ puodelio pieno;
· ½ puodelio kubeliais supjaustytų, orkaitėje keptų moliūgų;
· 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto;
· 1 arbatinis šaukštelis kalėdiniam keksui ar sausainiams skirto prieskonių mišinio;
· ⅓ puodelio cukraus;
· 1 puodelis riebios grietinėlės;
Gaminimas:
Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir į ją sudėkite zefyrus, supilkite pieną.
Viską kepkite apie kelias minutes, maišydami, kol iš pieno ir zefyrų susidarys vientisa masė.
Moliūgą sutrinkite trintuvu ir sudėkite į gautą masę, viską dar šiek tiek pakepkite. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite vanilės ekstraktą ir prieskonius.
Viską palikite atvėsti. Tuomet dideliame dubenyje sumaišykite 1/3 puodelio cukraus ir 1 puodelį riebios grietinėlės.
Cukrų ir grietinėlė elektriniu plaktuvu plakite tol, kol susidarys standi masė. Galiausiai į atvėsusį moliūgų mišinį supilkite plaktą grietinėlę.
Viską gerai išmaišykite, sudėkite į indelius, uždenkite ir šaldykite šaldytuve apie 2 valandas, kol šie sustings. Skanaus!
Rašyti komentarą