Niekada to nevalgykite: kardiologai įvardijo blogiausią maistą arterijoms

Štai ko reikėtų vengti valgyti dideliais kiekiais, jei norite, kad jūsų arterijos būtų sveikos.

Širdies sveikata iš dalies išsaugoma mažinant apnašų, galinčių užkimšti arterijas, susidarymo riziką. Apnašų susidarymas yra pagrindinis širdies ir kraujagyslių ligų, infarkto ir insulto rizikos veiksnys.

Rūkymas, stresas ir nerimas, nejudrus gyvenimo būdas, nutukimas, aukštas kraujospūdis ir didelis cholesterolio kiekis kraujyje - visi šie rizikos veiksniai lemia apnašų susidarymą.

Leidinys "Parade" iš kardiologų išsiaiškino, kokie maisto produktai labiausiai kenkia arterijoms.

Ekspertai teigia, kad blogiausias maistas arterijoms yra keptas maistas.

"Blogiausias maistas arterijoms yra aliejuje ruoštas maistas, kuriam priskiriami beveik visi kepimo aliejai, išskyrus ypač tyrą alyvuogių aliejų ir avokadų aliejų", - aiškina daktarė Mary Green, Manheteno kardiologijos klinikos kardiologė ir knygos "LabFinder" autorė.

Ji sako, kad net ir šiuos sveikus aliejus reikėtų naudoti saikingai ir vengti kepti maistą.

Dr. Harlanas Krumholzas, medicinos mokslų daktaras, Jeilio medicinos mokyklos kardiologijos profesorius, jai visiškai pritaria, sakydamas, kad transriebalai, kurių dažniausiai randama iš dalies hidrintuose aliejuose ir daugelyje perdirbtų bei keptų maisto produktų, didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Viename moksliniame tyrime nustatyta, kad su kiekvienu 2 % transriebalų žmogaus racione širdies ir kraujagyslių ligų rizika padidėja 23 %.

Transriebalai kenkia širdies ir kraujagyslių sveikatai todėl, kad jie didina blogojo MTL cholesterolio kiekį ir mažina gerojo DTL cholesterolio kiekį.

Transriebalai yra tokie nesveiki, kad Maisto ir vaistų administracija uždraudė maisto gamintojams naudoti iš dalies hidrintus aliejus.

Tačiau daktaras Greenas sako, kad transriebalų vis dar gali būti itin stipriai perdirbtuose maisto produktuose, todėl geriausia vengti supakuotų ir perdirbtų maisto produktų, kai tik įmanoma.

Transriebalų šaltinis taip pat yra bet koks maistas, gaminamas keptuvėje, pavyzdžiui, traškučiai, svogūnų žiedai, keptos jūros gėrybės ir kepsneliai. Tai viena iš priežasčių, kodėl taip išpopuliarėjo oro keptuvė: joje maistas "kepamas" oru, o ne pavojingais aliejais.

Jei norite, kad jūsų arterijos būtų sveikos, išbraukite iš savo raciono keptą maistą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder