Naudingi patarimai: kaip ilgai išsaugoti sūrį, kad jis nesugestų ir nesupelytų
Kur laikyti sūrį, kad jis nesugestų
Sūrį galima laikyti keliose vietose. Pagrindinė jų sąlyga - tinkama temperatūra ir drėgmė.
Šaldytuve
Ideali sūrio laikymo temperatūra yra 0-8 °C.
Tam puikiai tinka vidurinė šaldytuvo dalis.
Taip pat galima naudoti vaisių ir daržovių laikymo dėklą.
Svarbiausia sūrį tinkamai supakuoti, kad jis būtų apsaugotas nuo per didelės drėgmės ir pašalinių kvapų.
Sūrio galiojimo laikas šaldytuve priklauso nuo jo rūšies - vidutiniškai nuo dviejų savaičių iki mėnesio.
Patarimas: sūrį iš šaldytuvo išimkite likus bent 30 minučių iki patiekimo.
Sandėliukas
Nors moderniame bute sandėliuko nerasite, tačiau individualiame name jis yra.
Sandėliuke nėra šildymo ir langų, todėl šiltuoju metų laiku ir žiemą jame temperatūra yra keliais laipsniais žemesnė už kambario temperatūrą.
Kitaip tariant, jis puikiai tinka sūriui laikyti.
Rūsys
Rūsyje taip pat yra vėsu ir drėgna, t. y. sąlygos panašios į šaldytuvo, todėl rūsyje galima saugiai laikyti sūrį.
Kambario temperatūroje.
Jei neturite šaldytuvo, rūsio ar sandėliuko, sūrį savaitę galima laikyti kambario temperatūroje.
Dėl to patartina jį laikyti tamsioje, sausoje vietoje, be tiesioginių saulės spindulių.
Ar galima laikyti sūrį šaldiklyje - privalumai ir trūkumai
Daug diskutuojama, ar šaldiklis tinka sūriui laikyti.
Šis laikymo būdas nerekomenduojamas minkštiems kreminiams sūriams.
Tačiau kietasis sūris, jei jis skirtas gaminti, o ne patiekti, šaldiklyje gerai išsilaikys iki 3 mėnesių.
Tiesa ta, kad šaldymo kamera neturi įtakos sūrio sveikatai naudingoms savybėms, tačiau turi įtakos jo tekstūrai ir kokybei.
Kai sūris užšaldomas, jo viduje susidaro maži ledo kristalai, kurie suardo struktūrą.
Todėl sūris gali tapti trapus arba miltingas ir prarasti dalį skonio.
Norėdami užšaldyti sūrį, suvyniokite jį į popierių, pavyzdžiui, pergamentą, ir įdėkite į sandarų maišelį.
Atšildykite sūrį šaldytuve, kad jis atgautų drėgmę.
Sūrį taip pat galite užšaldyti ne gabalėliais, o griežinėliais, sudėti juos ant pergamento ir sudėti į indą.
Arba sutarkuokite sūrį ir užšaldykite jį užspaudžiamame maišelyje.
Kaip laikyti sūrį šaldytuve, kad jis nesugestų - tinkama sūrio pakuotė
Pagrindinė bet kokios rūšies sūrio laikymo taisyklė - sūris turi "kvėpuoti".
Todėl sandarios medžiagos netinka sūriui laikyti.
Sužinokime, į ką įvynioti sūrį, kad jis būtų apsaugotas nuo pelėsio ir išdžiūvimo.
Pergamentinis popierius
Paprasčiausia sūrį suvynioti į pergamentinį arba vaškinį popierių.
Taip įvyniojus sūrį, vyksta normali anglies dioksido cirkuliacija, sūris "kvėpuoja" ir noksta.
Sūrio popierius
Specializuotose sūrio parduotuvėse sūris vyniojamas į sūrio popierių.
Sūris sudarytas iš dviejų sluoksnių: plono sluoksnio viduje, kuris neleidžia sūriui išdžiūti, bet kartu leidžia jam kvėpuoti, ir stipraus apsauginio sluoksnio išorėje
. Geriausia sūrį šiame sūrio popieriuje laikyti ir namuose.
Folija
Kietam ir pusiau kietam sūriui laikyti taip pat tinka folija - ji padeda sūriui išlaikyti savo savybes.
Pelėsiais apaugusiems sūriams tinka tik folija.
Stiklinė talpykla
Minkštus arba šviežius sūrius geriausia laikyti sandariuose induose, pavyzdžiui, stikliniuose arba porcelianiniuose.
Ar galima sūrį laikyti celofaniniame maišelyje ir kaip
Kaip jau minėjome anksčiau, sūris turi "kvėpuoti".
Jei sūrį sandariai suvyniosite į celofaninį maišelį ar plastikinę plėvelę, sūris įgaus šiurkštų plastiko kvapą.
Be to, maišelis ir plėvelė sulaiko drėgmę, o tai skatina pelėsio augimą ant sūrio paviršiaus.
Todėl pirmiausia sūrį supakuokite į popierių, o po to galite laisvai suvynioti į plastikinę plėvelę arba įdėti į celofaninį maišelį.
Kaip apsaugoti sūrį nuo pelėsio - keletas patarimų
Yra keletas patikrintų būdų, kaip ilgiau išsaugoti sūrio skonį ir aromatą bei išvengti pelėsio.
Nenupjaukite kietųjų sūrių plutos.
Nors ji nevalgoma, ji apsaugo sūrį laikymo šaldytuve metu ir išsaugo jo skonį.
Sūrį padenkite plonu augalinio aliejaus sluoksniu, kad jis taptų tarsi apsauginiu sluoksniu.
Jei ant sūrio pradės veistis pelėsis, tai bus ant aliejaus, o ne ant paties sūrio.
Norėdami jį pašalinti, tiesiog nuvalykite sūrį popieriniu rankšluosčiu ir nuplaukite šiltu vandeniu.
Į sūrį įdėkite porą rafinuoto cukraus kubelių.
Cukrus padeda reguliuoti atmosferą inde, todėl sūris ilgiau išlieka šviežias.
Jei cukrus staiga pradeda tirpti, išimkite sūrį iš indo, supakuokite jį į naują popierių ir vėl įdėkite su naujais cukraus kubeliais.
Ar reikia išmesti sūrį, jei ant jo yra pelėsio?
Baltas ir mėlynas pelėsis ant sūrio yra įprastas pelėsis, būdingas geriems sūriams.
Jei nusipirkote kietąjį sūrį ir jame atsirado "nekultūrinis" pelėsis, turėtumėte nupjauti pažeistą vietą.
Tačiau šviežiuose ir minkštuose sūriuose nepageidaujami pelėsiai greitai įsiskverbia į sūrį - geriau juos išmesti.
Kaip ilgai galima laikyti sūrį
Sūrio galiojimo laikas priklauso nuo jo rūšies - kuo kietesnis sūris, tuo ilgiau jis išsilaikys.
Kietuosius sūrius (pvz., parmezaną, "Grana Padano") galima laikyti 1,5 mėnesio, nes jie praranda mažiausiai drėgmės.
Tokie nesupjaustyti sūriai laikosi ilgiau nei supjaustyti griežinėliais ar tarkuoti sūriai.
Pusiau kieti ir pusiau minkšti sūriai (čederis, gauda) - laikykite 2-4 savaites.
Minkšti ir sūdyti sūriai (gorgonzola, brie, feta) - juose yra daugiau drėgmės nei kietuosiuose sūriuose, todėl jie ilgai išliks švieži.
Šiuos sūrius galima laikyti apie 2 savaites.
Ekrano nuotr.
Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su draugais Facebook!
Taip pat skaitykite:
- Tobulas čiobrelių ir česnakų keptas sūris - puiki idėja šventiniam stalui
- Gidas po sūrių skonių paletę: kokius labiausiai mėgsta lietuviai ir ką verta paragauti? + receptas
- Kepame sūrį: kokios rūšies sūrius geriausia rinktis ir su kuo skanauti?
- Renkamės sūrį: kuris tiks užkandžių padėklui, o kuris patiekalų gamybai?
- Unikalus, bet universalus: kaip prisijaukinti sūrių įvairovę? Ekspertai dalinasi receptais
Rašyti komentarą