Mocarela, plėšytas sūris, skamorca – sūrių ABC pagal italus bei greitas ir nebrangus makaronų receptas

Nors itališkų sūrių priskaičiuojama daugiau nei tūkstantis rūšių, dalis jų tapo reikšminga virtuvės dalimi ne tik Italijoje, bet ir už jos ribų.

Lietuvoje žmonės taip pat atranda plačią itališkų sūrių įvairovę ir vis drąsiau mėgina jais pagardinti įvairius patiekalus. Apie tai, kokie sūriai atranda kelią į žmonių širdis ir virtuves Lietuvoje, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Mocarela – neįnoringa ir labai universali

Jei kas nors paprašytų jūsų išvardinti bent kelias sūrio rūšis, didelė tikimybė, kad mocarela tikrai būtų ta rūšis, kuri į galvą ateina viena pirmųjų.

Mocarelos sūris kilęs iš pietų Italijos ir tradiciškai gaminamas iš buivolės, bet neretai ir iš karvės pieno. 

Šio sūrio gamyba – tikras iššūkis sūrininkams. Pirmiausia, pienas yra šildomas iki 37-38 laipsnių temperatūros, tuomet į jį dedamas enzimo fermentas, pasitelkus kurį piene ilgainiui atsiskiria varškė ir vanduo.

Tuomet gauta masė susmulkinama ir kaitinama iki 90 laipsnių temperatūros, kol tampa vis minkštesnė ir tąsesnė. Ją maišant ir tampantį į sūrio masę įterpiamas ir oras, kuris produktui suteikia lengvumo.

Galiausiai, masė yra suformuojama į sūrio rutuliukus, iš kurių mocarelą mes ir atpažįstame geriausiai.

Lukas Gudas, „Lidl Lietuva“ prekių asortimento padalinio vadovas, atkreipia dėmesį, kad būtent dėl savo lengvos tekstūros ir švelnaus skonio mocarelos sūris užsitarnavo užtikrintą vietą ne tik Italijos, bet viso pasaulio virtuvėse.

„Ne tik itališki makaronai ir lazanijos, bet ir kitų šalių salotos, sumuštiniai, užkepėlės ir troškiniai dėl mocarelos tampa švelnesnio ir turiningesnio skonio“, – sako L. Gudas.

Plėšytas sūris stracciatella – dar daugiau švelnumo!

Jei mėgstate mocarelą dėl jos švelnumo, tuomet plėšytas sūris stracciatella taip pat turėtų keliauti į jūsų pirkinių krepšelį ir patiekalų sudėtį.

Iš esmės, stracciatella yra tas pats mocarelos sūris – tiesiog suplėšytas ir sumaišytas su grietinėle. Susukus stracciatella į specialų krepšelį, gaunamas buratos sūris.

Stracciatella idealiai tinka salotoms ir troškiniams, nes jos tekstūros skystumas ir skonio sodrumas idealiai atstoja padažus.

Vietoj padažo salotoms, į jų centrą galima tiesiog įdėti stracciatellos, ir viską sumaišius mėgautis gaiviu, sūrio bei grietinėlės skoniais praturtintu patiekalu“, – pataria „Lidl Lietuva“ prekių asortimento padalinio vadovas.

Skamorca – ieškantiems ryškesnių skonių

Mocarela ir plėšytas sūris stracciatella yra klasikiniai ir saugūs variantai. Tačiau jei savo patiekalui ieškote sūrio, kuris jam suteiktų ryškesnio skonio, tuomet verta rinktis skarmocą (itališkai – scamorza).

Jei skamorcą reikėtų apibūdinti trumpai, būtų galima įvardinti, kad tai – tarsi brandinta mocarela.

Pasak „Lidl“ ekspertų, iš esmės, abiejų sūrių gamybos eiga yra panaši – tiesiog gaminant skamorcą ir susiformavus varškei, ji kelioms valandoms paliekama bręsti savo išrūgose, ir taip susiformuoja sodresnis sūrio skonis.

L. Gudas komentuoja, kad kita svarbi šio sūrio savybė yra ta, kad jis ypatingai gerai lydosi. „Skamorca idealiai tinka makaronų patiekalams, ypač tada, kai norisi ne tik gero sūrio skonio, bet ir to vaizdingo sūrio tąsumo tarsi iš reklamos.

Šią savaitę „Lidl“ parduotuvėse vyksta „Italiamo“ skonių savaitė, tad jei norite pasigaminti patiekalą, kuris ne tik skanus, bet ir itin itališkai gražus, čia rasite ir skamorcą ir kitus savo patiekalams tinkamiausius sūrius, atvežtus tiesiai iš Italijos“, – rekomenduoja L. Gudas.

Norintiems išbandyti itališkos virtuvės skonius, „Lidl“ ekspertai siūlo išmėginti gardžius orkaitėje keptus makaronus. 

Orkaitėje kepti makaronai su moliūgų ir skamorcos padažu dviems 

Ingredientai:

  • 600 g sviestinio moliūgo (jau iškepto ir sutrinto)
  • 300 g makaronų vamzdžių (cannelloni)
  • 400 ml pieno
  • 1 pakuotė „Italiamo“ skamorcos sūrio
  • 1,5 v .š. miltų
  • 1 v. š. sviesto
  • Druskos, pipirų ir paprikų miltelių pagal skonį

Gaminimo eiga:

Visų pirma, įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Kol orkaitė šyla, užvirkite pasūdytą vandenį, makaronus jame virkite keliomis minutėmis trumpiau, nei nurodyta ant makaronų pakuotės. Tuomet makaronus nukoškite ir palikite atvėsti.

Keptuvėje ant vidutinės kaitros ištirpdykite šaukštą sviesto, įberkite pusantro šaukšto miltų ir kaitinkite, kol visa masė švelniai paruduos – tai užtruks maždaug minutę.

Tuomet į keptuvę palengva supilkite pieną ir viską išmaišykite. Sumažinkite kaitrą nuo vidutinės iki žemos ir maišydami kaitinkite tol, kol sviesto, miltų ir pieno mišinys taps panašus į padažą.

Tuomet į šią masę pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir paprikų miltelių ir dar kartą viską išmaišykite. Galiausiai, sudėkite kepto sviestinio moliūgo masę ir kurį laiką visą pamaišykite.

Supjaustykite pusę „Italiamo“ skamorcos sūrio, sudėkite į keptuvę, kad jis ištirptų. Sūriui ištirpus, nukelkite keptuvę nuo ugnies.

Į nebekaitinamą keptuvę sudėkite išvirtus makaronus, viską sumaišykite ir sudėkite į kepimo indą. Supjaustykite likusį „Italiamo“ skamorcos sūrį riekelėmis ir uždėkite jas ant makaronų.

Pašaukite indą į orkaitę ir kepkite 20–30 minučių, kol sūris išsilydys ir taps auksinis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder