Meksika lietuvių virtuvėse: tortilijų lankstymo menas gali būti daug paprastesnis, negu atrodo

(1)
Dėl pandemijos dienas namuose leidžiantys tautiečiai vis dažniau ryžtasi kulinarinėms kelionėms po pasaulio virtuves. Pavyzdžiui, viena iš nedaug finansų pareikalaujančių bei nepakartojamais skoniais apdovanojančių patirčių – meksikietiška virtuvė. Visgi norint pasimėgauti šios šalies patiekalais dažnam tenka susidurti su sunkumais vyniojant tortiliją taip, jog šią valgant nepabirtų visi ingredientai. Dėl to lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai pataria, kaip daug paprasčiau pasigaminti meksikietišką tortiliją, o tam pasitarnauja po visą pasaulį išplitęs naujasis jų vyniojimo būdas.

Lietuvių virtuvėse – nauji skoniai

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad pandemija dažną tautietį paskatino ieškoti naujų užsiėmimų namuose. Todėl, anot jos, viena iš labiausiai kasdienę rutiną praskaidrinančių veiklų gali tapti artimesnė pažintis su kitų šalių virtuvėmis.

„Turbūt visi prekybininkai spėjo pastebėti kardinaliai pasikeitusius tautiečių apsipirkimo įpročius. Dėl to, vertindami nuolat augančius jų poreikius, stengiamės jiems pasiūlyti kuo įvairesnį skirtingų produktų asortimentą. Ir nesvarbu, ar klientai virtuvėje planuoja išbandyti tailandiečių, japonų, indų ar meksikiečių tradicinius patiekalus – bet kuriuo atveju mūsų pagrindinis siekis, kad visais būtiniausiais šių virtuvių ingredientais pirkėjas galėtų pasirūpinti vienoje vietoje“, – sako E. Dapkienė. 

Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad būtent meksikietiškos tortilijos gali tapti greitu ir nebrangiu variantu rūpinantis visaverte ir sveika mityba. Eksperimentavimas su ingredientais gali užtikrinti įvairiaspalvį bei maistingą pusryčių, pietų ar vakarienės stalą.

„Nors iki šiol tortilijų vyniojimas galėjo tapti rimtu išbandymu net labiausiai patyrusiam namų virtuvės šefui, šiandien nauja ir žmonių iš viso pasaulio pamėgta technika palengvina šį procesą. O jeigu gaminant tortilijas nepamiršite visavertės mitybos principų bei įtrauksite į receptus kuo daugiau skirtingų produktų, taip pat galėsite ne tik pasimėgauti naujais skoniais, bet ir pasirūpinti savo sveikata“, – sako B. Baratinskaitė. 

Tad bundant norui namuose išbandyti meksikietiškos virtuvės patiekalus, maisto gamybos ekspertė dalijasi ne tik naujausia tortilijų vyniojimo technika, bet ir trimis skirtingų įdarų receptais. 

Tortilijos vyniojimo menas

Kaip pataria „Maximos“ maisto gamybos ekspertė, visų pirma, išskleiskite tortilijos lakštą priešais save. Padarykite vieną vertikalų įpjovimą nuo tortilijos centro iki jos apačios. Tuomet įsivaizduokite, kad tortilija yra padalinta į keturias dalis – du kvadratai viršuje ir du apačioje. Į kiekvieną iš šių kvadratėlių dėkite skirtingus ingredientus. Pavyzdžiui, kairės apatiniame kampe sudėkite keptos mėsos gabalėlius, kairės viršutinį kampą ištepkite mėgstamu padažu, dešinės viršuje pasirūpinkite smulkintų daržovių miksu, o ant likusio apatinio kampučio užberkite tarkuoto sūrio.

Kai tortilija bus papuošta keturiais skirtingais ingredientais, pradėkite lankstymą. Apatinį kairįjį kvadratėlį sulenkite ant viršutinio kairiojo – tuomet viską lenkite link viršuje esančio dešinio kampo, tada sulenkite žemyn prie likusio apatinio kraštelio. Sulankstytos tortilijos forma turėtų priminti didelį trikampį, kurį esant poreikiui galite porą minučių pakepinti keptuvėje arba ant grotelių. 

Tradicinė jautienos tortilija

Reikės: 6 tortilijos lakštų, 450 g maltos jautienos, 2 pomidorų, 250 g salotų, 200 g graikiško jogurto, 150 g tarkuoto sūrio, 2 česnako skiltelių, pusės šaukšto „tacos“ prieskonių, šiek tiek druskos ir pipirų. 

Visų pirma, į įkaitintą keptuvę sudėkite jautieną ir apibarstykite ją prieskoniais. Kol ši kepa, susmulkinkite visas daržoves. Vėliau į graikišką jogurtą sudėkite trintą česnaką, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų – viską gerai išmaišykite. Tuomet kiekvieną tortilijos lakštą vertikaliai įpjaukite nuo centro iki apačios. Ant kiekvieno kvadratėlio paskirstykite ingredientus, gražiai sulankstykite ir trumpai pakepinkite keptuvėje.

Vegetariška tortilija

Reikės: 6 tortilijos lakštų, 1 skardinės garuose ruoštų pupelių, 1 raudonosios paprikos, 1 cukinijos, 200 g varškės užtepėlės, šlakelio citrinos sulčių, šiek tiek druskos ir pipirų. 

Keptuvėje pakepinkite pupeles, taip pat užberkite druskos ir pipirų. Susmulkinkite visas daržoves jums labiausiai patinkančiu būdu. Tuomet vertikaliai įpjaukite tortiliją nuo centro iki apačios. Ant kiekvieno įsivaizduojamo kvadratėlio paskirstykite ingredientus, viską apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite druskos ir pipirų. Sulankstykite tortiliją ir trumpai pakepinkite keptuvėje. 

Saldi pusryčių tortilija

Reikės: 6 tortilijos lakštų, 6 šaukštų riešutų sviesto, 6 šaukštų uogienės, 3 bananų, 6 saujų pasirinktų uogų arba granolos. 

Vertikaliai įpjaukite tortiliją nuo centro iki apačios. Ant kiekvieno kvadratėlio paskirstykite ingredientus, sulankstykite tortiliją. Jeigu norite – trumpai pakepinkite ją įkaitintoje keptuvėje. 

„Nebijokite eksperimentuoti su tortilijų ingredientais – skirtingos variacijos gali pažadinti jūsų naujovių išsiilgusius skonio receptorius. Šį patiekalą į savo valgiaraštį gali įtraukti visi – tiek visavalgiai, tiek vegetarai, ar netgi užkietėję smaližiai. O maisto ruošimo procesą palengvinsiantis tortilijų lankstymo būdas tikrai sutaupys laiko kiekvieno namų šefo virtuvėje“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.
 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder