Senieji valstiečiai ir darbininkai jos gamybai naudodavo džiovintą duoną, kurią mirkydavo vandenyje, maišydavo su rankomis išspaustais pomidorais, trintuve sutrintu česnaku, druska, aliejumi, actu ir, jei turėdavo, smulkintomis daržovėmis. Tačiau svarbiausias ingredientas – pomidorai, būtent jie patiekalui suteikia išskirtinį skonį.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja šią mažai kalorijų bei daug vitaminų turinčią daržovę įtraukti į kasdieninį racioną.
Pomidorų nauda sveikatai
„Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja pomidorus įtraukti į kasdieninę mitybą, nes jie pasižymi sveikatai palankia sudėtimi: juose labai nedaug makronutrientų: baltymų, beveik nėra riebalų, negausu angliavandenių, tačiau pakankamai daug skaidulų, ypatingai jei valgomi su visa odele ir daug ypatingai sveikatai palankių mikronutrientų: polifenolių, vitaminų, mineralinių medžiagų. Dėl šių savybių pomidorus galima drąsiai skanauti visais metų laikais, nebijant jų įtakos svoriui.
„Pomidoras įdomus tuo, kad mes jį galime skanauti pačiomis įvairiausiomis formomis. Jis gali būti valgomas tiesiog visas (jų turime įvairiausių dydžių, skonių bei spalvų), taip pat gali būti valgomas karštas, dedamas į patiekalus, geriamos pomidorų sultys ar valgomi rauginti pomidorai.
Kiekvienas žmogus tikrai turėtų susirasti jam tinkamą vartojimo formą, kad galėtų pomidorus įtraukti į savo kasdieninį valgiaraštį“, – sako dr. E. Gavelienė ir priduria, jog vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės. Pomidoruose taip pat gausu kalio bei vitamino K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui bei kaulų sveikatai.
Gydytoja primena, jog pomidorai svarbūs ir dėl juose randamų antioksidantų: likopeno, beta-karoteno, pomidoruose esančios chlorogeninės rūgšties ir naringenino – tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai.
„Rimi“ kviečia pažinti ispanišką virtuvę ir dalijasi šaltos pomidorų sriubos gaspačo receptu.
Gaspačo sriuba
Patiekalui reikės:
0.5 vnt. agurko (nulupto, be sėklų)
2 vnt. geltonosios paprikos
700 g geltonųjų pomidorų
1 vnt. Šalot svogūnų
2 skiltelės česnakų
2 šaukštai baltojo vyno acto
1 žiupsnelis druskos
Cukraus arba mango pagal skonį
3 šaukštai alyvuogių aliejus
2 saujos šviesios duonos
Gaminimo eiga:
Papriką ir pomidorus supjaustykite mažais gabalėliais.
Orkaitėje paskrudinkite keletą baltos duonos riekelių.
Supjaustytas paprikas ir pomidorus kartu su duona ir likusiais ingredientais sudėkite į trintuvą. Trinkite iki norimos konsistencijos.
Patiekite su kepta duona. Skanaus!
Rašyti komentarą