Lašiša itin naudinga mūsų smegenims – gydytoja dietologė ragina nepamiršti jos patiekalų ant švenčių stalo

(1)

Nors dažniausiai ant kalėdinio stalo nugula kepti kalakutai, antys ar kiaulienos kumpis, nepamirškime žuvies.

 

Jei silkės su įvairiais pagardais ragavome per Kūčių vakarienę, Kalėdoms galima išsikepti šviežios lašišos ar su sūdyta bei rūkyta pasigaminti suktinukų.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad moksliniai tyrimai patvirtina, jog žuvų, turinčių daug omega-3 riebalų rūgščių, (o jų randama lašišose) vartojimas gerina atmintį ir mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis.

Žuvis – bent du kartus per savaitę

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad žuvies daugumos mūsų mūsų mityboje trūksta, todėl ir kasdien, ir per šventes, verta pasigaminti gardžių jos patiekalų. Nors lašiša laikoma riebia žuvimi, jos riebalai, skirtingai nuo mėsos riebalų, mums naudingi: 

„Lašišų riebaluose yra daug omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų – daugiausia A, B grupės ir D, taip pat E ir K. Omega-3 riebalų rūgštys svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, jos padeda koreguoti kraujospūdį ir mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis.“

„Lašišos taip pat naudingos mūsų smegenims bei nervų sistemai. Įrodyta, kad žuvų, turinčių daug omega-3 riebalų rūgščių, vartojimas gerina atmintį, mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis.

Sveikatai naudingi riebalai kartu su vitaminais A ir D stiprina sąnarius bei nervų sistemą, lėtina senėjimo procesus, reguliuoja kalcio kiekį kraujyje, o vitaminas A mažina akių ligų riziką.

Kitos svarbios maistinės lašišų medžiagos yra geležis, baltymai, kalcis, kalis, jodas, selenas, cinkas, magnis, natris bei fosforas“, – vardija gydytoja dietologė.

Ji primena, kad naudingiausia valgyti šviežią žuvį, o jei jau užšaldytą atšildome, vėl jos užšaldyti nepatartina. Nors reikšmingų skirtumų tarp įvairių žuvų rūšių nėra, pasak E. Gavelienės, jūrinės kilmės žuvys turi daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei gėlavandenės.

„Žuvies rekomenduojama valgyti bent du kartus per savaitę, tad vieną kartą galima rinktis lašišą, o kitą – menkę, lydeką, tuną ar kitas žuvis. Taip bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas bus pakankamai įvairus“, – sako gydytoja dietologė.

Keksiukai su rūkyta lašiša

Patiekalui reikės:

  • 280 g miltų;
  • 250 g kefyro;
  • 2 kiaušinių;
  • 180 g rūkytos lašišos;
  • 2 šaukštų aliejaus;
  • šiek tiek šviežių krapų;
  • pipirų, druskos – pagal skonį;
  • 3 šaukštelių kepimo miltelių.

Kaip gaminti:

  1. Sumaišykite dubenyje sausus produktus.
  2. Kiaušinius lengvai paplakite. Supilkite kefyrą bei aliejų, išmaišykite.
  3. Gautą masę sumaišykite su miltais, bet nepermaišykite. Įpjaustykite lašišą ir krapus.
  4. Supilkite tešlą į keksiukų formeles ir kepkite iki 190°įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Skanaus!

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder